diumenge, 20 de gener de 2013

MONTSENY I. FONTEJANT D'ARBÚCIES A VILADRAU.


             
                      La font del Molí de les Pipes d'Arbúcies

Des de mitjans de 2011, al marge de parlar de tot allò que té a veure amb les Serralades Litoral i Marina, un cop al mes hem sortit d'excursió més enllà de les nostres contrades, això sí, sempre partint des d'un lloc on hàguem arribat caminant.
En aquest sentit, en el nostre primer viatge, tot seguint el GR-83 amb el Club Muntanyenc Mollet vam anar de Mollet del Vallès a Prada de Conflent i cada mes explicàvem quelcom dels pobles o indrets pels quals passàvem.

Ara fa tot just un any, el gener de 2013, arribàvem a Arbúcies i aquell dia fèiem esment de les fonts de bomba que hi havien en aquesta vila selvatana.
Desprès de parlar de romans els darrers quatre mesos, aquest 2013 el dedicarem al massís del Montseny i cada mes desvetllarem camins, descobrirem paraules "montsenyenques", tastarem l'aigua de les seves fonts, us explicarem activitats que es fan, parlarem dels seus poetes... 

Per començar l'any i aprofitant que fa unes setmanes us vam parlar d'El Camí www.elcami.cat , avui sortirem d'Arbúcies, on vam fer final d'etapa fa un any i ens acostarem fins a Viladrau seguint les marques d'aquest camí.
Segurament, si el camí estiguès molt ben marcat no caldria el rutòmetre que us presentem avui, però a hores d'ara, passat el Molí de les Pipes, el camí és perdedor perquè falten fites en el trencall que hi ha davant la finca El Marcus. (Veureu que en la descripció aquesta tram està subratllat).

L'itinerari d'avui té una llargada d'uns 15 quilòmetres i un desnivell positiu d'uns 600 metres i malgrat que el vam fer utilitzant transport públic (Hispano Hilarienca Sant Celoni-Arbúcies i Sagalès (Viladrau-Vic), aquesta combinació només es pot dur a terme de dilluns a divendres laborables i de autobús a autobús tenim 5 hores i 40 minuts per fer tot el recorregut.
Per tant, el cap de setmana la única opció es utilitzar dos cotxes i deixar-ne un a l'inici i l'altra a l'arribada.

L'excursió es pot fer a qualsevol època de l'any perquè hi ha força trams molt ombrívols que ens faran passar millor la calor els mesos més calorosos. A més a més, a la riera d'Arbúcies i a les diferents fonts que anem trobant, ens podrem anar "refrigerant".
Tanmateix, aneu en compte de les aigues que beveu si no les coneixeu, en aquest sentit, us recomanem que davant el dubte beveu de la vostra cantimplora. 

L'ITINERARI

0,000Qm. 0,000Qm. Iniciem la sortida d’avui a  la parada de bus que hi ha a la cantonada del carrer Francesc Camprodon, amb el Passeig Dr.Carulla. Anem cap al centre de la vila pel carrer Camprodon.
0,300Qm. 0,300Qm. Girem a l’esquerra pel carrer Prat i Marcet cap a la plaça de la Vila. Pocs metres més enllà som davant l’arbre de la Llibertat, un plàtan centenari declarat arbre monumental.
Deu el seu nom a que va ser plantat el 1873, per conmemorar la Revolució de setembre de 1868 i com a símbol de llibertat en plena guerra carlina (1872-1876)
Ara baixem per unes escales pel carrer del Pont.
0,030Qm. 0,380Qm. Girem a l’esquerra per un carreró cobert per les cases que té a sobre.
0,060Qm. 0,440Qm. Creuem un pont per sobre la riera d’Arbúcies. Girem a l’esquerra.
0,300Qm. 0,740Qm. Pugem unes escales i arribem a un carrer que creuem i continuem recte a l'altra banda, paral.lels a la riera d’Arbúcies.
0,250Qm. 0,990Qm. Font del Passeig del Montseny. Construcció força nova. El frontal està fet de granit i morter i del tub metàlic cau un bon doll d’aigua que desguassa a la riera d’Arbúcies  per sota el camí. A banda i banda de la font hi ha dos bancs, i l’entorn és el típic de riera amb plàtans i pollancres. Seguim endavant paral.lels a la riera.
0,400Qm. 1,390Qm. Passat un pontet de fusta arribem a una zona de prats de dall. Uns metres més endavant creuem la riera per un pont de pedra. Seguim endavant deixant la riera a la dreta.
0,200Qm. 1,590Qm. Creuem la riera per una passera de fusta i el nostre camí s’enfila per un camí que puja a la dreta.
0,075Qm. 1,665Qm. El camí tomba a l’esquerra per pujar una mica més amunt per unes escales i de seguida tornar a perdre alçada. Ara baixant per unes escales.
0,600Qm. 2,225Qm. Arribem a una pista que ens creua. Girem a l’esquerra, tot creuant la riera.
0,600Qm. 2,825Qm. Obviant els camins que ens menen a banda i banda arribem al Restaurant Molí de les Pipes. Ara hem de baixar per unes escales que trobem a la dreta, uns metres abans d’arribar a l’edificació i al capdavall trobarem la font del Molí de les Pipes.
Font del Molí de les Pipes.  A finals de desembre de 2012 raja un bon rajolí. El frontal d’aquesta font està fet de pedra. El broc és mig tub de ferro i l’aigua cau en una pica circular que desguassa per un canal a un petit xaragall que va a parar a la riera. Els bancs que l’envolten recordarien una mica els bancs del Parc Güell de Barcelona, perquè estan fets amb rajola blanca amb la técnica del trencadís. A uns metres de la font, arran de les escales hi ha una taula envoltada per bancs,  un molt bon lloc per fer un mos a l’estiu.
Seguim amunt pujant per les escales que van paral.leles a la riera. Uns metres més endavant deixem a la dreta un pont romànic. Nosaltres continuem recte.
0,100Qm. 3,000Qm. Arribem a una pista que ens creua, nosaltres girem a l’esquerra.
0,250Qm. 3,250Qm. Cruïlla. A l’esquerra hi ha el camí per accedir a la finca El Marcus. A aquesta alçada, nosaltres deixem la pista principal i seguim pel camí que ens mena a la dreta.
0,400Qm. 3,650Qm. Part del darrera del Casal de Pau. Baixem per la pista cimentada.
0,200Qm. 3,850Qm. Creuem la riera d’Arbúcies i ara la pista puja.
0,100Qm. 3,950Qm. Seguim a l’esquerra per un corriol que va paral.lel a la carretera.
0,375Qm. 4,325Qm. Arribem a un camí més ample i el seguim en sentit lleugerament descendent.
0,150Qm. 4,475Qm. Pista ampla que ens creua. Seguim amunt.
0,100Qm. 4,575Qm. Deixem la pista i seguim a l’esquerra per un corriol.
0,300Qm. 4,875Qm. Pista molt ampla. Seguim recte.
0,600Qm. 5,475Qm. Deixem la pista i continuem per un corriol a la dreta que baixa cap a la riera. A la mateixa alçada, a l’esquerra tenim el trencall que ens duria cap a Sant Marçal per les Nogueroles.
0,060Qm. 5,535Qm. Pont sobre la riera d’Arbúcies.  Abans de creuar el pont, a mà esquerra i només vint metres més enllà , però anant amb molt de compte!!! perquè el corriol és compromés, arribem a la senzilla i austera font de l’Oller.
Font de l’Oller. Entre la vegetació i les pedres surt un tub blau per on cau un rajolí d’aigua que s’escola avall fins arribar a la riera. Si no sou malalts de fonts, no val la pena arriscar-se a relliscar i caure muntanya avall per veure aquesta déu d’aigua.
Reculem, i una vegada arribem al pont el creuem i passem a l’altra banda de la riera. Ara el corriol puja i uns metres més enllà a la dreta poden veure el Salt de l’Oller.
0,100Qm. 5,675Qm. Ens mena per la dreta un corriol que obvíem, nosaltres continuem amunt. Uns metres més enllà, arribem a una pista que ens creua, nosaltres la seguim en sentit ascendent.
0,150Qm. 5,825Qm. Deixem la pista i pugem per unes escales que trobem a la dreta, tot seguint pel corriol que trobem a continuació.
0,150Qm. 5,975Qm. Arribem a una pista que s’acaba. La creuem i continuem amunt pel corriol.
0,350Qm. 6,325Qm. Pista que ens creua. Girem a la dreta i continuem recte amunt, obviant un camí que uns metres més endavant ens mena a banda dreta.
0,250Qm. 6,575Qm. Ens enfilem per un corriol que trobem davant nostre lleugerament a la dreta. En aquest tram trobem alzines sureres de considerables dimensions.
0,500Qm. 7,075Qm. Pista que ens creua. Nosaltres continuem amunt per la pista, obviant els camins que ens menen a banda i banda.
0,300Qm. 7,375Qm. Deixem a l’esquerra una casa en runes. Nosaltres continuem per la pista.
1,300Qm. 8,675Qm. Cruïlla. Ens arriba un camí per l’esquerra que s’ajunta amb el nostre i continuem endavant. Uns metres més enllà, obviem un camí que baixa a la dreta.
0,150Qm. 8,825Qm. Cruïlla de camins. Nosaltres contiuem recte per un camí entre pins, obviant els camins que ens menen a banda i banda.
0,300Qm. 9,125Qm. Arribem a una placeta on hi ha diversos camins. Nosaltres seguim pel que ens queda més a la dreta.
0,150Qm. 9,275Qm. Obviem la pista que ens vé per la dreta. Nosaltres continuem recte.
0,750Qm. 10,025Qm. Font de la Cuarella. A peu de pista.  Està en un entorn molt naturalitzat. La font simplement és un tub de ferro col.locat entre els grenys per on cau l’aigua. Desguassa directament a terra i fa un riuet que va a parar al torrent que hi ha a l’altra banda del camí. Al costat del broc principal  hi ha un sortidor secundari que a finals de desembre de 2012 també raja. Continuem per la pista.
0,900Qm. 10,925Qm. Cruïlla de camins sota Can Cerdans. Continuem pel camí de l’esquerra que puja lleugerament. Uns metres més endavant arribem al coll de Cerdans on hi ha una imponent alzina. Girem pel camí de la dreta per acostar-nos a Sant Cristòfol de Cerdans.
0,250Qm. 11,175Qm. Ermita románica de Sant Cristòfol de Cerdans. El lloc de Cerdans està documentat des de l'any 878. L'església, adossada a la rectoria, és un temple romànic construït cap al tombant dels segles XI-XII. La nau és rectangular, coberta amb volta de canó, amb dues capelles afegides que fan de creuer i capçada amb un absis semicircular. La porta és de mig punt, oberta a la banda de migdia. Damunt de l'absis s'alça un campanar de torre, d'època posterior.
0,250Qm. 11,425Qm. Desfem el camí fins el coll de Cerdans i ara seguim pel camí que lleugerament comença a davallar cap a Viladrau  (en cas de dubte, aquí les fites del CAMÍ, són molt evidents).
0,200Qm. 11,625Qm. Trobem un camí a la dreta que baixa. Nosaltres el seguim.
0,850Qm. 12,475Qm. Hem d’estar atents de no despistar-nos!!! Hem de creuar una riera i ara el camí en un inici està flanquejat per pollancres.
0,950Qm. 13,425Qm. Pista que ens creua. Continuem recte pel camí que va paral.lel a la tanca de la casa.
0,300Qm. 13,725Qm.  COMPTE!!! Carretera. Girem a la dreta i uns quaranta metres més enllà, el nostre camí marxa a l’esquerra per un corriol.
0,060Qm. 13,785Qm. COMPTE!!! Tornem a creuar una altra carretera i a l’altra banda continuem per un corriol que puja a la dreta.
1,000Qm. 14,785Qm. Cruïlla de camins. Nosaltres continuem baixant pel costat d’una tanca metàl.lica. En aquest moment estem baixant pel camí del Coll de Ses Pregàries.
0,400Qm. 15,185Qm. Girem a la dreta pel carrer de Marcos Redondo.
0,200Qm. 15,385Qm.  Font de l’Aigua del Sot de la Valls. Font urbana. Aquesta font raja quan accionem un polsador modern, però la déu té la peculiarietat d’ésser al fons d’ una bóveda  d’uns 3 metres de profunditat . Raja des d’una antiga mina on feia temps arribava l’aigua directa a les cases del voltant.  L’aigua cau en una pica semicircular i desguassa a la xarxa. A banda esquerra hi ha una placa amb un poema d’en Ramon Pagès i Pla i a banda dreta un banc per seure. Tot el conjunt està fet d’obra i totxo, excepte la placa que és de marbre.
Font aixecada en motiu del 47è Aplec al Matagalls al 1996. Erroniàment anomenada a vegades  font del Sot de les Valls, ja que en realitat el nom no li vé de cap vall, sinò de la Sra Valls.
Ara girem a l’esquerra pel carrer Arbúcies.
0,060Qm. 15,445Qm. Creuem una avinguda més ampla. Nosaltres continuem recte.
0,150Qm. 15,595Qm.  Font de la Plaça Major de Viladrau. Font urbana. L’actual font , exempta  antigament estava adossada a les cases de la Plaça Major. Tipícament urbana, amb frontal de pedra, polsador modern i pica semicircular que desguassa a la xarxa. Cal destacar com a curiositat, que  darrera la pedra hi ha una inscripció on s’ens indica el temps que es tarda caminant fins les principals fonts del poble.  Final de l’itinerari d’avui.

Per fer aquesta entrada, he extret informació del Museu Etnològic La Gabella d'Arbúcies i de la web www.fontsdeviladrau.jimdo.com

El mes de febrer parlarem de la Travessa Viladrau- La Garriga