divendres, 8 d’abril del 2016

FONTS D'ARREU XVII. LA FONT PICANT D'ARGENTONA


Sota el títol La Font Picant d'Argentona. Del Balneari Prats al Manantial Burriach 1783 -2010, en Pep Padrós va publicar aquest llibre, editat per l'Ajuntament d'Argentona l'abril de 2015.
L'autor ens fa un retrat d'aquesta font, referent identitari de la vila d'Argentona des de finals del segle XVIII. 

És ben coneguda, la relació que el poble té amb les aigües que hi brollen, prova en tenim amb les més de dues-centes fonts que hi han existit i les quals durant les últimes dècades moltes han sigut arranjades pel Grup de Fonts d'Argentona.

Aquest llibre ha estat el guanyador del premi Burriac 2013, en Pep Padrós, ha fet un treball de recerca i d'investigació detallant amb cura tots els esdeveniments que han passat al voltant de la font aquests últims 230 anys. En aquest sentit, comença fent una introducció de la Font Picant,situació, troballa de l'aigua, descoberta i exàmen del pou... a continuació ens presenta diferents estudis que s'han fet sobre les aigües mineromedicinals del poble d'Argentona.

Més tard ens parla del Balneari Prats i del que això va suposar a molts nivells, de les curacions que s'hi feien gràcies a les seves aigües, de l'embotellament i venda de l'aigua mineromedicinal...
I per últim, ens parla dels anys de decadència del Balneari Prats, dels xalets Burriac i del tancament de la Font Picant i de la recuperació de la font i del seu entorn, entre finals de la dècada dels 70 i principis dels 80, coincidint amb la publicació del llibre "Les Fonts d'Argentona" del Grup de Fonts d'Argentona.

Sobrepassada la primera dècada del segle XXI, aquesta déu ja és de tots, ubicada en una zona periurbana a cavall entre els darrers carrers d'Argentona i els camins que pugen cap a Burriac, està dins d'un parc i tot aquell que ho desitgi pot tastar l'aigua picant, doncs fa uns anys en Francesc Alsina i en Norberto i en José Muñoz van recuperar la veta d'aigua picant.

Properament, us recomanarem 16 llibres per regalar i començar a llegir aquest Sant Jordi.