dissabte, 2 d’abril del 2016

EL LLIBRE DELS CAMINS


Aquells que habitualment camineu per la muntanya, tot creuant serralades, pujant a un cim, baixant un torrent o endinsant-se per un corriol abans d'arribar a una població, on pararem a la font de la plaça per desprès continuar la nostra travessa cap a qui sap on, segurament més d'una vegada heu experimentat una gran sensació de llibertat, perquè el fet de caminar ens fa lliures.

Però pel contrari, quan les marques del camí que seguim ens indiquen cap a un PROPIETAT PRIVADA, PROHIBIT EL PAS, ens entren tots els dubtes i si a més a més llegim, NO ENTREU.  GOSSOS PERILLOSOS. Directament, ja no entrem.

Avui us presentem el Llibre dels Camins d'en Xavier Campillo Besses i en Rafael Lopez-Monné i editat per Arola Editors el desembre de 2010.
En aquest sentit, el subtítol d'aquest llibre és molt aclaridor  "MANUAL per esvair dubtes, desfer mites i reivindicar drets".

Com a sinopsi del llibre, ens serveix la contraportada on diu " Els camins -i no les carreteres- són la categoría més extensa de la xarxa viària, però també la més menystinguda. I tanmateix, els camins satisfan en el medi rural necessitats socials i econòmiques fonamentals i plenament actuals, no solament en el camp de l'agricultura i la ramaderia, ans també en àmbits com l'accés als nuclis de població, la gestió ambiental, la lluita contra el foc i la protecció civil.

Els camins públics constitueixen la infraestructura esencial que permet al comú dels ciutadans exercir dos drets fonamentals i complementaris que són el dret a circular i el dret a gaudir del medi ambient d'una forma respectuosa i responsable. Sense camins no hi ha llibertat.
Els camins constitueixen un patrimoni cultural de primer ordre, esencial per entendre la història dels nostres territoris. A més, avui dia a través del turisme i del senderisme, poden acomplir noves funcions socials i esdevenir un recurs econòmic per als municipis.

Aquesta obra, rigorosa i didàctica alhora, posa en mans del públic una reflexió actualitzada sobre aquesta infraestructura viària, analitzant la problemática que l'afecta, presentant-ne les potencialitats i apuntant les estratègies possibles per integrar els camins dins les polítiques generals d'infraestructures i mobilitat"

Properament, farem una gramàtica del caminant al voltant dels camins i els corriols.