dissabte, 22 de novembre de 2014

MONTSENY XIII. FONTEJANT DE VILADRAU AL COLL DE BORDORIOL

                       Font de les Paitides
Avui us presento un itinerari de 12 quilòmetres i 12 fonts. Per tant, sens dubte un dels recorreguts amb la densitat més alta de fonts. L'objectiu d'aquesta ruta era enllaçar la vila de Viladrau amb el coll de Bordoriol, inici fins l'any passat de la Matagalls -Granollers, la propera entrada de la plana vallesana. En aquest sentit, el mes de gener de 2013 vam publicar "Fontejant d'Arbúcies a Viladrau" recorregut que enllaça amb el d'avui a la plaça Major de Viladrau.

L'itinerari d'avui ens ha quedat molt rodó, tanmateix si voleu passar via i arribar ràpidament al coll de Bordoriol, podeu obviar el pas per les fonts d'en Jep Sabaté, l'Erola i els Enamorats, doncs el quilòmetre 0,970 de la ruta, és a pocs metres de la Font de Miquel i d'aquí a la Font del Sot de Can Rosell nomès hi ha 500 metres pel carrer Torreventosa.
Finalment, esmentar que l'itinerari d'avui té un desnivell positiu de 350 metres.

L'ITINERARI

0,000 Qm. 0.000Qm. Sortim de la plaça Major i 20 metres més endavant girem a l’esquerra pel carrer Sant Marçal.
0,125 Qm. 0,125Qm. Girem a la dreta pel carrer de Torreventosa.
0,125Qm.  0,250Qm. Arribem a un parquing. Continuem recte  pel carrer Torreventosa.
0,070Qm.  0,320Qm. Font de Miquel. La font és un nínxol soscavat, amb un arc de mig punt, al mur de la pedra amb un senzill pedró que tan sols conté el nom de la font i l’any de la construcción en números romans. El broc representa la boca del cap d’un animal fantàstic, que vessa la seva aigua en una gran pica a nivell de terra.  . Aquesta font està ubicada en una petita placeta amb un parell de plàtans, acompanyant tot l’entorn hi ha dos bancs humits dins el nínxol.
El nom és deu a que la seva construcció va ser patrocinada per un dels insignes estiuejants que pujaven a Viladrau, propietari de la casa Pujol del Poble, de nom Miquel. 
Creuem el carrer i baixem per unes escales que tenim tot just al davant.
0,050Qm.  0,370Qm. Font de Can Jep Sabaté. El nom de la font fa referència a les cases del lloc: can Jep Sabaté, cal Misèries i ca la Coloma. L’aixeta de la font és enclavada en una pedra de granit vertical, acompanyada per altres rocs al costat que poden fer de banc, i una pedra foradada a mode de pica. L’entorn és un parc amb pins que fan ombra.
Aquesta font va ser inaugurada el 2003 amb motiu del 54è Aplec de Matagalls. Tanmateix, hi ha un pedrò blanc subjectat per dos pals de fusta, on s’explica la commemoració junt amb un vers de Guerau de Liost, que diu:

                                      És vostre raig en deslliurança
                                     cua invisible d’una arrel
                                    que terra endins anà formant-se
                                   amb escorrims d’aigua del cel.
Marxem per un camí que baixa per uns esglaons fets amb travesses.
0,150Qm. 0,520Qm. A l’esquerra trobem la font de l’Erola.
Font de l’Erola. Aquesta font ubicada en un petit parc, sembla ser de molt recent construcció. L’aigua sembla ser de xarxa, amb aixeta amb polsador enclavat en un frontal de pedra on destaca un mosaic fet amb rajola catalana dedicat a la Mare de Déu de l’Erola. L’aigua desguassa en un petit sobreeixidor amb un forat a terra que va a parar al clavegueram. L’entorn el completen un banc, un desmai i vàries plantes d’espígol a la part més alta de la font.
Arribem a un carrer, el carrer Vernets. Girem a l’esquerra.
0,050Qm.  0,570Qm. Creuem el carrer Montseny i continuem recte per un carrer sense sortida pels cotxes. Al final d’aquest vial pugem per unes escales que ens queden a l’esquerra, tot vorejant una casa pel darrere.
0,125Qm.  0,695Qm. Font dels Enamorats. Una àmplia i ensotada clariana d’herbes i bardisses ens dóna la benvinguda. Tot just vora el torrent hi trobem dos brocs d’aigua “enamorats” que arrenquen directament d’un mur de pedra. Pel darrere, un rec connecta el dos sortidors. Uns bancs a banda i banda, completen l’entorn i ens conviden a descansar-hi.
L’any 1992 va ser arrenjada amb motiu del 42è Aplec del Matagalls i dedicada al pare Francesc Coll i Guitart (1812- 1875).
Ara desfem el camí fins el carrer Vernets i tot seguit girarem a la dreta pel carrer Montseny.
0,150Qm. 0,970Qm. Carrer Torreventosa. Girem a la dreta. En aquest tram, si anem amb canalla, hem d’anar en compte, doncs no hi ha voreres i hi ha força trànsit.
0,450Qm. 1,420Qm. Font del Sot de Can Rosell. Inaugurada el 2004 amb motiu del 55è Aplec de Matagalls, dedicada a l’excursionisme, aquesta font s’erigeix en un revolt de gespa del passeig de Ramon Bofill. El frontal de la font és de pedra, l’aixeta és amb pulsador i l’aigua desguassa en una pica semicircular.  Al pedró hi ha un poema de Maria Antònia Salvà, titulat “Gerdor Hivernenca”:

                                            Aigua fina, gotellina
                                           tany de murta, nova rel.
                                           Cau pausada l’aubaïna
                                          que ha pintat un arc-en-cel.
                                          rosa vera, blat de brina,
                                         pluja fina, cel fidel.
Continuem pel carrer uns 50 metres més.
0,050Qm. 1,470Qm. Fem un gir gairebè de 180 graus i ens enfilem cap a la font de les Paitides per una pista.
0,500Qm. 1,970Qm. Font de les Paitides. És una font que raja abundosament, el frontal i la pica estan fets de pedra. L’entorn el completen un cedre i a tocar també hi ha una zona d’horts.
Considerada una de les millors aigües de Viladrau, tant per la seva puresa com per les seves quasi miraculoses, propietats remeieres.
Donen nom a aquesta font les fades o dones d’aigua, les paitides, ésser màgics arrelats a les llegendes populars que el poeta Jaume Bofill i Mates els posa nom en un excels sonet.
Ara desfem els pocs metres que ens tornen a la pista principal i girem a l’esquerra, tot seguint el Sender Local C-81 cap al Castanyer de les Nou Branques.
0,050Qm. 2,020Qm. Girem a la dreta per un caminet cap a la font del Ferro i del Noi Gran.
0,200Qm. 2,220Qm. A l’esquerra, trobem un caminet que seguint-lo 75 metres ens porta fins la font del Noi Gran.
Font del Noi Gran. Aquesta és una font bosquerola, l’aigua cau d’un boc de ferro i desguassa en el camí pel qual hem pujat. Al pedró, amb el nom de la font, hi ha una poesia de Carles Riba:

                                La poesía?
                                Cal cercar-la on tu ja saps
                                Que és, com la Gràcia
                                a l’aigua pura i dura
                                d’una font emboscada
Ara desfem el camí fins el camí principal i una desena de metres més enllà, a la dreta, trobem la font del Ferro.
0,080Qm. 2,375Qm. Font del Ferro. Font bosquerola,  d’aigua ferruginosa, les pedres dels voltants es cobreixen d’un rovellat rogenc. L’aigua que cau forma un toll, per posteriorment desguassar en el torrent. La tradició popular la fa bona per a la vista, i així es recull per alguns experts en ciències biològiques, com el doctor David Bonilla que el 1993 afirmava que “se’l sol atribuir propietats benèfiques per a la funció renal i fins i tot per a la vista”.
Ara continuem pel camí que en aquest tram puja bastant bruscament. Seguim les fites del SL C-81.
0,300Qm. 2,675Qm. Arribem a un vial asfaltat. Girem a la dreta. Desprès de deixar a l’esquerra el mas Martí, el vial es converteix en una pista de terra.
0,800Qm.3,475Qm. Font de la Vila. Aquesta font és adossada als murs laterals de laVila. Sembla un antic abeurador d’animals. L’aigua és fresca, i al costat té un agradable banc de pedra per poder descansar del passeig. Davant, a l’altre costat del camí, hi ha dos imponents plataners, i poc abans d’ells, dos lledoners, no menys grandiloqüents.
Ara fem un gir de gairebè 180 graus, tot continuant pel SL C-81.
0,450Qm. 3,925Qm. Abandonem el SL C-81 i girem a l’esquerra per un camí ascendent.
0,230Qm. 4,155Qm. Seguim a l’esquerra per un camí carreter força trencat.
0,450Qm. 4,605Qm. Cruïlla de camins. Girem a l’esquerra i seguim pujant.
0,650Qm. 5,255Qm. Pista que ens creua. Girem a la dreta tot planejant.
0,100Qm. 5,355Qm. Cruilla. Girem a l’esquerra.
0,800Qm. 6,155Qm. Aixequem la vista enlaire i és fácil intuir el parquing del coll de Bordoriol, per tant busquem el millor pas per arribar al parquing, tot enfilant-se al marge esquerre. Avancem sense gaire dificultats i superem els pocs metres que ens separen del coll de Bordoriol.
0,075Qm. 6,230Qm. Parquing de coll de Bordoriol.  En aquest punt, a la dreta, deixaríem el camí que puja cap al Matagalls ( SL -C82). Nosaltres avui, AMB MOLT DE COMPTE, creuem la carretera i continuem per la pista que tenim davant nostre.
0,100Qm. 6,330Qm. Cruïlla de camins. Continuem pel camí de l’esquerra en sentit ascendent.
0,225Qm. 6,555Qm. Cruïlla. Deixem la pista principal i continuem a la dreta per un camí carreter.
0,600Qm. 7,155Qm. Obviem un camí que ens arriba per l’esquerra. Nosaltres continuem recte en sentit descendent. Uns metres més endavant ens endinsem en una pollancreda.
0,600Qm. 7,755Qm. Cruïlla de camins. Continuem pel segon camí de l’esquerra que marxa en sentit lleugerament descendent.
0,330Qm. 8,085Qm. Pista que ens creua. Continuem recte en sentit descendent.
0,200Qm. 8,285Qm. Pista que ens creua. A mà dreta ens queda el Mas Vilarmau. Girem a la dreta cap al mas i trenta metres més endavant,  tot just abans d’entrar a la finca, girem a l’esquerra per un camí carreter en sentit descendent.
0,150Qm. 8,465Qm. Camí que ens creua. Girem a l’esquerra. Uns metres més endavant,  continuem a l’esquerra en sentit ascendent.
0,200Qm. 8,665Qm. Font de Vilarmau. Fou renovada totalment l’any 2009, guanyant en presencia pètria pel gran mur frontal, el broc de ferro i els dos laterals que s’obren i contenen un banc a banda i banda. En la renovació, però, es va perdre la frugalitat de la font i ara raja a voluntat del qui controla l’aixeta. Tanmateix, l’agost de 2014 quan vam el.laborar aquesta ruta, rajava un bon doll d’aigua.
Ara continuem avall per la pista.
0,125Qm. 8,790Qm. Bifurcació. Continuem pel camí que en un principi desdibuixat marxa per la part superior, a l’esquerra.
0,260Qm. 9,050Qm. Cruïlla de camins. Seguim a l’esquerra en sentit ascendent.
0,125Qm. 9,175Qm. Pista que ens creua. Continuem recte a la dreta. Uns metres més endavant deixem a la dreta El Pujolar.
0,100Qm. 9,275Qm. Deixem la pista i continuem a la dreta per un camí que en un principi està poc definit, però mica a mica es torna més fressat tot endinsant-se en un fondal.
0,825Qm. 10,100Qm. Carretera. Girem a l’esquerra i cinquanta metres més endavant ja trobem les marques de “El Camí” que vé d’Arbúcies  i del PR-C202 que ja seguirem fins a Viladrau. Continuem a l’esquerra per un corriol. Aquest tram final fins a Viladrau ja el vam publicar el gener de 2013 a l’entrada “Montseny I. Fontejant D’Arbúcies a Viladrau”.
0,060Qm. 10,160Qm. Carretera. La creuem i vint metres més endavant continuem a la dreta per un corriol que marxa en sentit ascendent. En aquest tram , trobem bons exemplars de pi Douglas.
1,000Qm. 11,160Qm. Cruïlla de camins. Nosaltres continuem baixant pel costat d’una tanca metàl.lica. En aquest moment, estem baixant pel camí del Coll de Ses Pregàries.
0,400Qm. 11,560Qm. Girem a la dreta pel carrer de Marcos Redondo.
0,200Qm. 11,760Qm. Font de l’Aigua del Sot de la Valls. Font urbana. Aquesta font raja quan accionem un polsador modern, però la deu té la peculiarietat d’ésser al fons d’una bóveda d’uns 3 metres de profunditat. Raja des d’una antiga mina on feia temps arribava l’aigua directa a les cases del voltant. L’aigua cau en una pica semicircular i desguassa a la xarxa. A banda esquerra hi ha una placa amb un poema d’en Ramon Pagès i Pla i a banda dreta un banc per seure. Tot el conjunt està fet d’obra i totxo, excepte la placa que és de marbre.
Font aixecada en motiu del 47è Aplec al Matagalls el 1996. Erroniament anomenada a vegades font del Sot de les Valls, ja que en realitat el nom no li vé de cap vall, sinò de la Sra Valls.
Ara girem a l’esquerra pel carrer Arbúcies.
0,060Qm. 11,820Qm. Creuem una avinguda més ampla. Nosaltres continuem recte.
0,150Qm. 11,970Qm. Font de la plaça Major de Viladrau. Font urbana, amb frontal de pedra, polsador modern i pica semicircular que desguassa a la xarxa. Cal destacar com a curiositat, que darrera la pedra, hi ha una inscripció on s’indica el temps que es tarda caminant fins les principals fonts del poble.
Final de l’itinerari d’avui.

Per les descripcions de les fonts, he tret la informació del llibre "El paradís del Montseny. Les fonts de Viladrau. 12 rutes per descubrir-les" de l'Òscar Farrerons Vidal, editat per Farell el febrer de 2013.

La setmana vinent parlarem de la Matagalls - Granollers.