dimarts, 25 de desembre del 2012

LA GRAN NEVADA DEL 62



                        Cabrera de Mar colgada de neu


Ara fa tres mesos vam parlar de les terribles conseqüències que van provocar les riuades de la tardor del 62.
Segurament, com a mínim els últims cent anys, no hi ha hagut un any meteorològicament parlant, tant excepcional com el 1962, perquè a la façana litoral i prelitoral aquell 25 de desembre van caure gruixos de neu de gairebé un metre.
A diferència dels 800 morts de les riuades del setembre, aquest episodi no va provocar víctimes mortals i malgrat que es va tardar gairebé una setmana en recuperar la normalitat, estic convençut que si ara passès un episodi de similars característiques, el caos seria molt més gran.
Els meteoròlegs estan convençuts que algun dia es repetirà, tant de bo que quan passi, estiguem a l’alçada com els nostres pares i els nostres avis.
Per cert, aquell dia al Pirineu no va caure ni un floc de neu.

Degut al fet que llavors es van fer moltes fotografíes, filmacions i encara avui hi ha molts testimonis que ho van viure, aquest dies es porten a terme moltes iniciatives per recordar aquell esdeveniment. A continuació, us adjunto unes referències de revistes, documentals i exposicions al voltant d’aquesta gran nevada i que aquestes festes de Nadal podeu llegir, veure o visitar.

1.      “Especial 50 anys de la gran nevada de 1962”. Documental de poc més de mitja hora, conduit per Antoni Real i que van fer ahir al vespre a TV3. És molt fàcil de trobar-lo a TV3 a la Carta.

2.      Número 4 de la Revista Vallesos. Gent, terra i patrimoni. Carpeta central. “Colgats de neu” El Nadal de 1962 el Vallès va quedar cobert d’un blanc mai vist. I desprès de la il.lusió les complicacions”.

3.      Número 2130 de la revista Presència. “Nadal de neu. Records de la gran nevada del 1962”.

4.      Número 8 de Fem Memòria. Sant Fost de Campsentelles. Segle XX. “La nevada del 62”. Jaume Rifà.

5.      Projecció de filmacions sobre la Nevada de 1962 al Museu de Granollers, fins el 8 de gener. De dimarts a divendres de 2/4 de 6 de la tarda a 2/4 de 9 del vespre. Els dissabtes de 6 a 9 del vespre i els diumenges de 2/4 de 12 a 2/4 de 2 i per la tarda de 6 a 9 del vespre. Per Nadal, Sant Esteve, Cap d’Any i Reis estarà tancat.

6.      Exposició fotogràfica de la nevada del 62 a Granollers, fins el 8 de febrer a l’edifici de l’ajuntament (plaça de la Porxada, 6) i a diferents comerços de la ciutat.

7.      A Mataró,  fins el 27 de gener, exposicions de fotografíes. “La nevada del 62” a les sales d’exposició de:

Unió Excursionista de Catalunya,  Carrer Nou, 29

Museu Arxiu de Santa María, Carrer de la Beata María, 3

Sales de exposicions de Can Palauet, Carrer d’en Palau, 32
 
 
La fotografia està extreta del blog " Les Muralles d'Ilturo" www.murallesilturo.blogspot.com

Bones festes a tots!!!

 

1 comentari:

Rosa Isabel ha dit...

Ben cert, i gràcies per recordar-ho; a més de la gran nevada de Nadal, el 62 va ser testimoni de les terribles inundacions del Vallès.