dissabte, 4 de setembre del 2021

LA SELVA V. CALA BANYS I EL CASTELL DE SANT JOAN DE LLORET.

 

                                    La font de Cala Banys

Avui us presento una passejada de capvespre per fer un d’aquests dies que la calor va afluixant i el dia es va escorçant. Fora del brogit de juliol i agost, ara al setembre Lloret mica a mica va guanyant tranquilitat, sobretot entre setmana i la caminadeta que us proposo us acostarà fins a Cala Banys i el Castell de Sant Joan.

Tanmateix heu de tenir en compte que el castell està obert en els següents horaris, de juliol a setembre de dilluns a diumenge de 10 a 13h i de 17:30h a 19:30h i la resta de l’any, dissabtes, diumenges i festius de 10 a 13h.

Per tant, per evitar presses, val la pena fer la visita al castell i després tranquilament gaudir de la posta de sol a Cala Banys.

Sovint, us presento sortides i activitats per fer amb canalla, aquest no seria el cas, a no ser que els vostres fills,nebots o nets gaudeixin amb l’activitat comtemplativa.

La passejada només té 3 quilòmetres de llargada, un desnivell positiu de tot just 50 metres i cap dificultat tècnica.

L’ITINERARI.

0,000Qm. 0,000Qm. Sortim de l’estació d’autobusos de Lloret i anem cap a la platja per l’avinguda Just Marlés Vilarrodona (És l’avinguda on hi ha la parada dels taxis)

0,400Qm. 0,400Qm. Passeig d’Agustí Font. (Passeig Marítim de Lloret.) Tombem a la dreta direcció sud, tot seguint el GR-92.

0,390Qm. 0.790Qm. Monument de la Dona Marinera. L’any 1966 es va encarregar la realització del monument a “La Dona Marinera” que es pot contemplar al final de la platja de Lloret. L’escultura de bronze, obra de l’artista Ernest Maragall, fa una alçada de 2,40 m. sobre la roca i representa una figura femenina que guaita el mar en actitud de saludar o acomiadar.

És un homenatge a la dona de l’època marinera que sovint fou la que tirà endavant la llar mentre l’home era a cercar fortuna a l’altra banda de l’Atlàntic. Aquesta escultura, també anomenada “Venus de Lloret”, dota a la costa lloretenca d’un element artístic de gran bellesa i qualitat que fa que no hi hagi un moment en que no s’hi vegi un grup de persones al seu voltant. Al voltant d’aquesta figura s’ha creat una llegenda on s’explica que, la persona que miri a l’horitzó (com l’estàtua) i al mateix temps toqui amb la seva ma el peu dret de l’escultura veurà realitzats els desitjos que formuli en aquell moment.

L’indret on hi ha l’estàtua és un molt bon mirador sobre la Mediterrànea.

Nosaltres seguim cap al sud tot seguint el GR-92 cap a Cala Banys.

0,330Qm. 1,120Qm. Font de Cala Banys. Sens dubte la font més propera al mar de totes les que hem descobert fins ara, doncs tan sols està a uns 5 metres d’on trenquen les onades i a un parell de metres sobre el nivell del mar.

El frontal de la font és de pedra amb una placa que diu “Aquesta font va ésser trobada en aquest lloc anomenat Banys el dia 29 de novembre de l’any 1894”. L’aigua desguassa en una pica semicircular que per sota el camí de ronda s’aboca directament al mar. A banda i banda de la font, hi ha un muret on podem seure a prendre la fresca. A mitjans d’agost de 2021 hi raja un rajolí d’aigua

A tocar de la font tenir el chill out de Cala Banys un bon pla per venir amb la parella o amics i relaxar-te prenent alguna cosa, sobretot al capvespre.

Nosaltres seguim el GR-92 que s’enfila per les escales i passa pel ben mig del chill out.

0,475Qm. 1,595Qm. Continuem a l’esquerra pel corriol d’accés al castell de Sant Joan.

0,070Qm. 1,665Qm. Castell de Sant Joan. Centre de la senyoria feudal de Lloret, es documenta per primer cop el 1041. Originalment era una petita fortificació de planta més o menys triangular d’uns 500 metres quadrats de superficie. El castell fou afectat per un atac genovés vers el 1356 i pel terratrèmol de 1427, però sempre fou reconstruit. Al segle XVII, però ja només funcionaven la torre i la capella, que també va acabar abandonant-se. La destrucció de la torre per uns canoners anglesos l’any 1805 marcà la fi del castell.

Amb el terç nord destruït per l’obertura d’un carrer l’any 1964, el castell es troba actualment excavat i consolidat. Situat sobre un penya-segat de 60 metres d’alçada, és una fortificació de planta aproximadament triangular. L’encercla la muralla, que presenta al llenç de llevant la porta d’entrada, reforçada per un parapet. A l’interior, al nord i a l’est, hi ha dues ales d’habitacions adossades a la part interna de la muralla i obertes a un pati, on també hi trobem la cisterna perfectament conservada. A l’oest, en un petit promontori, s’alça la torre de l’homenatge reconstruida fa uns anys seguint fotografies antigues i des del cim de la qual es divisa la totalitat del terme de Lloret. La capella de Sant Joan, en canvi no s’ha conservat.

Ara sortim del recinte del castell i tombem a la dreta en sentit descendent.

0,030Qm. 1,695Qm. Girem a l’esquerra pel carrer Camí de Sant Joan.

0,100Qm. 1,795Qm. Obviem el GR-92 que marxa recte i nosaltres girem a la dreta cap a Lloret de Mar pel carrer Marià Fortuny.

0,250Qm. 2,055Qm. Tombem a la dreta pel carrer de Francesc Campderà.

0,190Qm. 2,245Qm. Girem a la dreta pel carrer de Josep Irla. Uns metres més endavant baixem per unes escales.

0,270Qm. 2,515Qm. Tornem a ser al passeig d’Agustí Font (Passeig Marítim de Lloret). Ara només ens resta desfer els últims cinc-cents metres fins l’estació d’autobusos.

0,500Qm. 3,015Qm. Estació d’autobusos de Lloret. Inici i final de la sortida d’avui.

Ben aviat parlarem de paraules amb swing.