divendres, 13 d’agost del 2021

SWING

 


              Swing a les parets de l'esglèsia de Sant Felip Neri.

A partir d’ara regularment en el blog us aniré fent també recomanacions de llibres, en aquest sentit anirà en la línea de les recomanacions que us feia per Sant Jordi, però com m’agrada presentar-vos tants llibres com els dos últims digíts de l’any, crec que de cara al proper Sant Jordi fer-vos una entrada amb la sinopsi i la “crítica personal” de 22 llibres era més que excessiu, per tant durant tot l’any, mica a mica anirem parlant de novel.les, guies, llibres de fonts, poesía, etnografía….

Avui començo amb un Swing. Allà on la vida venç d’en Rafael Vallbona. Edicions 62. Març del 2021.

“Als anys vint del segle XX, l’Enric Torres, fill d’una familia d’empresaris de Palafrugell, és captivat pel ritme vital i lliure del jazz. Amb els amics, funda una jazz band que obté gran èxit a Catalunya. Quan la banda es dissol, l’Enric marxa a Nova York, on s’aferma en la idea que la música ajudarà a construir un món millor. Són temps d’esperança. De tornada a la Barcelona revolucionària dels anys de la Guerra Civil, però l’Enric descobreix que tot allò que havia somiat s’ha ensorrat sense remei. Ni la llibertat, ni la igualtat ni la tolerancia regnen a Europa i ja no queda ni rastre d’aquella il.lusió i esperança”

A les gairebé 560 pàgines d’aquesta novel.la que s’inicia en un moment on aquesta colla de joves de Palafrugell trenquen amb la Catalunya vuitcentista dels seus pares i miren des dels feliços anys vint cap a la modernitat, no paren d’aparèixer paisatges i sobretot personatges, la Mercantil, la Fraternal, Cal Pallot, Londres, la Nacional, Harlem, Little Spain, el Waldorf Astoria, el carrer Nou de la Rambla, Sant Felip Neri, el carrer de la Boqueria, Perpinyà, Torí, Bolzano, Auschwitz, Josep Ganiguer, la Isabel Miquel, en John Williams, en Josep Torres Jonama, en Lorca, l’Enric Madriguera, en Josep Maria Sert, la Xirgu, la Giselle, en Funaro, en Giovanni Nero… i sense cap mena de dubte aquests escenaris i tota aquesta gent que es va trobant en Torres fa que la lectura d’aquesta novel.la sigui molt àgil i gens avorrida i els lectors podem percebre amb detall com són els ambients que es va trobant el músic de Palafrugell.

Cal dir que aquest llibre vé amb una playlist que podem descarregar mitjançant un codi QR i que escoltar alguna cançó entre capítol i capítol encara ens ajuda més a capbussar-nos a la novel.la.

Per anar-vos ambientant us adjunto l’enllaç de Nigth and Day de l'Ella Fitzgerald 

Properament, quan passi aquesta onada de calor caminarem entre Blanes i Lloret passant pel Santuari del Vilar.