dissabte, 29 de maig del 2021

LES VALLS DEL FRESER X. PUIGMAL, NÚRIA, ULLDETER. 30 EXCURSIONS A PEU

 


Ara que ja som a les portes de l'estiu i que sembla ser que ja s'han acabat els confinaments, tornem a reprendre les entrades dedicades a les Valls del Freser i avui ho faig recomanat-vos un llibre "Puigmal, Núria, Ulldeter. 30 excursions a peu" de l'Alfons Brosel i Jordà i editat per Alpina el maig del 2016.

1.     D’aquesta guia m’agrada que l’autor distribueix els itineraris entre excursions, ascensions i travesses, donant a entendre al lector que les excursions són fàcils i asequibles per gairebé tothom i les travesses ja exigeixen una molt bona forma física i estar avessats a caminar per alta muntanya. A mig camí quedarien les ascensions que també requereixen no refiar-nos, doncs en la majoria de casos pujem per damunt dels 2700 metres i cal planificar bé la sortida i portar l’equip adequat.

També m’agrada que els punts d’inici dels itineraris són variats i uns quants des de la Catalunya Nord, fet que es troba a faltar a altres guies on tots els recorreguts comencen i acaben al Ripollés.

De cada excursió hi ha una petita introducció, a continuació la fitxa tècnica amb les poblacions de referència de sortida i arribada, el temps aproximat, el desnivell acumulat, l'altitud màxima, la dificultat (en una escala d'1 a 3) i l'accés (en transport públic o transport privat).

A continuació una representació del perfil de l'excursió, el rutòmetre i una història o curiositat d'algun dels punts pels quals passa l'itinerari. Aquestes "anècdotes" són un bon complement per conèixer una mica més el territori que trepitjem.

Cal dir que és una guia molt bona per portar a la motxilla, doncs és de mida petita.

Finalment, esmentar que és una guia d’estiu, la dificultat descrita al llibre així ho demostra. 

Properament, us presentaré una travessa entre Núria i Sallagosa, tot passant per les fonts del Segre.