dissabte, 28 de novembre del 2020

LES VALLS DEL FRESER IX. LLEGENDES I CREENCES DE VALL DE NÚRIA I VALL DE RIBES

 


Avui us parlaré d'aquest llibre d'en
Jordi Mascarella i Rovira i Miquel Sitjar i Serra editat per Farell l'any 2003 dins la Col.lecció Popular Llegendes.

El llibre està distribuit en 13 capítols; Orígens de Núria, Indrets Nuriencs, Mobiliari Sagrat de Núria, Miracles Nuriencs, Núria. Calendari i Activitats, Fundació de Pobles, Encantades, Bruixes, La Por, Personatges Llegendaris, Animals i Plantes Llegendàries, Fests Històrics Revestits de Llegenda i Altres Llegendes.

És un bon llibre per conèixer l'imaginari d'aquestes contrades i de la veïna baronia de Toses, doncs la recerca bibliogràfica que han fet els autors és molt extensiva, tanmateix trobo que tot plegat és una volcada i endreça d'informació al voltant de la verge de Núria, Sant Gil, el sant home Amadeu, el santuari, la campana, l'olla... i que ha mancat fer tria i han posat tot allò que han trobat que feia referència a aquestes valls. Tanmateix, també trobo que manca relat i esdevé una lectura poc atractiva.

Llegint algunes de les històries he tingut la sensació que la llegenda quedava inacabada com si els autors haguèssin extret un fragment d'un manuscrit antic i l'haguèssin enganxat en aquest llibre, un exemple ben clar és la llegenda de "La truita de la cova de Ribes" 

Amb l'entrada d'avui ja en portem 9 dedicades a les Valls del Freser, les tres que manquen les publicaré a partir de l'estiu del 2021, quan arribi el bon temps i esperem que les limitacions de mobilitat per la pandèmia hagin desaparegut.

Aquestes tres entrades es complementaran el 2021 amb 12 entrades que dedicaré a la comarca de La Selva, de Les Agudes a la plana selvatana,  de les obagues al camins de ronda, de les fonts, rierols i gorgs a les onades de la Mediterrània.

Tot això a partir del mes de gener.

Properament, us proposaré una travessa pels cims que volten Vallromanes.