divendres, 18 de setembre del 2020

ACTIVITAT AMB NENS. LA RUTA DEL FERRO I EL GORG DE MALATOSCA.

 

                                      El gorg de Malatosca

A l'última entrada que us vaig presentar "Caminant per les contrades del Comte Arnau", descrivia un itinerari de 20 quilòmetres entre Sant Joan de les Abadesses i Ripoll, tot passant per Vallfogona del Ripollès.

Avui us presento una proposta per fer aquests darrers dies d'estiu amb la canalla, on la temperatura és agradable sense fer una excessiva calor i en aquest sentit, l'activitat que us proposo avui és ideal per fer amb infants a partir de 7 anys, perquè avui anirem de Ripoll a Sant Joan de les Abadesses en bici, avui farem la Ruta del Ferro.

La Ruta del Ferro fa al.lusió a l'important tradició de la farga al Baix Ripollès, precisament aquest itinerari ressegueix el trajecte que feia el tren entre Ripoll i Ogassa, passant per Sant Joan de les Abadesses.

L'inici de la Ruta del Ferro el trobem al CAT(Centre d'Acollida Turística de Can Guetes) a Ripoll, en aquest punt tenim un aparcament on deixar el cotxe si utilitzem el transport privat i a més a més tenim la possibilitat de llogar bicicletes de totes les mides. Tanmateix, per fer la Ruta del Ferro també podem utilitzar les nostres bicicletes.

La distància fins a Sant Joan de les Abadesses és de 9 quilòmetres i només hem de superar uns 100 metres de desnivell positiu en un continuu fals pla d'un 1% de pujada. Des de l'estació de Sant Joan podem allargar l'itinerari uns 2,5 quilòmetres més fins el carregador de Torralles, per tant a la tornada tindrem una suau baixada i en molts trams, ni tan sols haurem de donar pedals. 

Una vegada haguèm fet aquests 23 quilòmetres d'anada i tornada i en el cas que faci força calor, us proposem que ara en cotxe us torneu a dirigir a Sant Joan i l'aparqueu a prop de l'estació. Des de la mateixa estació de Sant Joan seguiu la via verda cap a Ogassa i uns metres més endavant desprès de creuar la carretera, trobareu a mà dreta un corriol que baixa al Gorg de Malatosca. De l'estació al gorg tardareu uns 10 minuts caminant.

De ben segur que petits i grans gaudireu d'aquest entorn, banyant-vos al gorg o fent curses de vaixells en el riu. Aquest gorg també anomenat Gorg de les Bruixes, es situa en una clotada ombrívola i misteriosa. Diu la veu popular que les nits de lluna plena totes les bruixes de la contrada es reunien en el gorg de Malatosca per fer els seus aquelarres.

Finalment, per fer un mos a Sant Joan teniu una bona oferta de restauració. Tanmateix, just al davant de l'estació també teniu una esplèndida zona de picnic i esbarjo.

La setmana vinent voltarem per les fonts de Ribes de Freser.