dimarts, 17 de març del 2020

FONTS D'ARREU XXXII. LES FONTS DE CASTELLAR DEL VALLÈS


    Dies de lectura i mirar llibres en el sofà. Ben aviat arribaran els dies de tornar-nos a calçar les botes.

Avui d'allo que us vull parlar no és ni un llibre, ni una guia, ni un opuscle... Les Fonts de Castellar és un treball coral realitzat per membres del Centre Excursionista de Castellar l'any 2004 i en aquest sentit recollides en un carpesà de mides considerables,  hi ha les 122 fitxes de cadascuna de les fonts, mines, bassals, degotalls i punts d'aigua que hi ha a Castellar del Vallès.

Acompanyant aquestes fitxes, hi ha un mapa del terme municipal on s'ens indica la posició de la deu d'aigua i un altre mapa que divideix Castellar en 14 àrees geogràfiques.

Per tant, també hi ha un mapa de cada àrea geogràfica, el que representa que tenim una descripció gràfica d'una zona que com a molt abasta 7 quilòmetres quadrats en una escala 1:10.000, però no nomès això, sinò que a la part posterior de cada fitxa de font, hi ha un croquis de l'entorn de la font de no més d'un quilometre quadrat a una escala 1/5000. 
Sens dubte, és difícil trobar una guia de fonts amb una cartografia tan acurada.

Per la part anterior de la fitxa, trobem el nom de la font, l'àrea a la qual pertany, si és coneguda amb altres noms, una descripció escrita de la situació geogràfica, una descripció del lloc i de l'entorn, els accesos, les característiques de la font, l'anàlisi de l'aigua, l'aqüifer al qual pertany, l'aprofitament que es fa de l'aigua i una fotografia.

De les 122 fitxes i agafant de referència les fotografies, hi hauria al voltant d'una quarantena de fonts (frontal, broc, i una pica o un lloc on desguassar).
És evident que no portarem el carpesà d'excursió, doncs pesa 2,7 Kgs, en tot cas, allò que aconsellem és fer una fotocòpia de la fitxa i així evitar que es faci malbé .

Finalment, esmentar que aquest treball és molt difícil d'aconseguir, de fet no hi ha còpia ni a la Biblioteca Antoni Tort de Castellar i si en voleu aconseguir un exemplar us heu de dirigir al Centre Excursionista on encara en queda algun.

Properament, començarem el cicle dedicat a les Valls del Freser, on la Vall de Núria i la Vall de Ribes seren les protagonistes de 12 entrades aquest 2020. 
En aquest sentit, la primera entrada la dedicarem a una excursió que vam fer l'estiu de 2018 i que unia Núria i Ribes de Freser.