diumenge, 3 de febrer del 2019

DONA D'AIGUA


El mes de juny de 2013 en aquest blog us parlava de "Dones d'aigua". Concretament, us presentava unes dones d'aigua que sorgien d'una iniciativa del Centre Ocupacional El Bosc i el Centre Especial de Treball Alborada per fer front a la crisis que en aquells temps patien aquests tallers i que va fer perillar la seva continuïtat.

Cinc anys i mig desprès de la presentació que es va fer a la Biblioteca de Can Mulà, aquestes dones d'aigua s'han escampat arreu. Totes han sortit del carrer Lluís Millet, però de ben segur que en trobaríem al Regne Unit, al Japó, a l'Amèrica Llatina.., però també a Madrid, a Andalusia, a la Catalunya Nord... i a moltes llars de Mollet, Parets, Montornès...

Des d'ahir les dones d'aigua han conquerit el centre de la ciutat i ara en podeu trobar una de ben gran i ben formosa a la Rambla Fiveller. Des d'ahir, la dona d'aigua s'ha integrat al paisatge molletà i de ben segur els infants, joves i adults amb una diversitat funcional relacionada amb la discapacitat psíquica cada dia estan més integrats a la nostra societat, sobretot si ho mirem amb perspectiva.

Que vull dir amb això? Per mi aquesta dona d'aigua ha de ser un reconeixement a les families i als mestres que fa 50 anys creaven "Patronatos Pro-Subnormales"a diferents poblacions i ciutats d'arreu. Perquè creien que les persones amb discapacitat intel.lectual no podien quedar-se a casa, havien de sortir de l'amagatall on havien estat des de sempre i tenien dret a una educació, com qualsevol altre persona. 
Això que ara és una obvietat, fa nomès cinquanta anys era gairebé una quimèra i sens dubte aquelles families i aquells mestres van ser uns pioners.

Poc podia imaginar aquella gent que per la Candelera del 2019, pel matí a Mollet s'inauguraria "La Dona d'aigua" i al vespre a Sevilla la pel.licula Campeones guanyaria un Goya a millor pel.licula espanyola de l'any 2018.

Pel que fa referència a la figura, aquesta fa quatre metres i està feta amb fibra de vidre, mirant el catal.leg de les Dones d'Aigua tindria certa semblança amb Bocins de Llum. Tanmateix, la comptaré com a font ornamental, doncs a l'estiu, rajarà aigua del cabell i del collaret perquè la canalla es pugui refrescar. Per la nit, el cap i les arracades s'il.luminaran.

A partir d'ara, els molletans al marge de quedar als quatre bancs, davant l'home del diari, a l'arlequí, al Mercat Vell, ....ja podem trobar-nos també a la Dona d'Aigua.

Properament, les 250 primeres fonts de La Brolla.