diumenge, 24 de juny del 2018

CALENDARI DE FESTES AMB FOC


Avui és Sant Joan i per tant aquesta darrera nit hem celebrat la Revetlla. En aquest sentit, avui és un bon moment per presentar-vos aquest llibre d'en Manel Carrera i Escudé i publicat el desembre de 2012. En aquest llibre, trobarem el recull d'algunes celebracions festives de les terres de parla catalana que utilitzen el foc en algun moment de la seva seqüència ritual. Estructurat a mode de calendari, amb les principals festes que durant tot l'any fan servir el foc en la seva posada en escena.

Tanmateix, en aquest llibre ja trobem unes quantes festes que es cel.lebren en algunes de les contrades que hem trepitjat a les diferents excursions que hem publicat en aquest blog. Així entre d'altres fa referència a la Cremada del Dimoni de Badalona, a la Flama del Canigó, a les Fogueres de Sant Joan, a la Crema de la Bóta d'Arenys, a la Vetlla de Santa María del Monestir de Montserrat, al dia de l'Escudella de Sant Feliu de Codines...

De totes les festes, al marge d'haver-hi unes magnífiques fotografies de cadascuna d'elles, l'autor ens explica l'origen i la història d'aquestes tradicions. En alguns casos inclús també fa esment a festes semblants que es cel.lebren a a altres indrets per les mateixes dates.

Finalment, esmentar que a les Recomanacions de Sant Jordi del 2017, us vam parlar d'un llibre del mateix autor i de la mateixa col.lecció. "Calendari de festes amb aigua".

La setmana vinent, les 25 primeres "Fonts d'Arreu".