divendres, 25 d’agost del 2017

MOIANÉS VIII. ARRIBAR-NOS A COLLSUSPINA DES DE LES COVES DEL TOLL.




                                    Les Coves del Toll

Arribats el 25 d'agost no és difícil trobar canalla que ja estan cansats de piscina, platja, sol, sorra, festes d'escuma, parcs... i els pares ja no sabem que proposar per evitar que passin hores i hores davant la tele, la tablet, l'ordinador, la consola... l'únic que no els cansa és la pantalla.

Realment, la pantalla ens soluciona estones, sobretot quan al migdia no baixem dels 35 graus i desprès de dinar, aquells que passem dels 30 necessitem un respir i ja portem 8 setmanes proposant jocs de taula, manualitats, dibuixos, postals... i fa dies que no tenim arguments, doncs allò que els oferim és molt "avorrit".

Però com tenim uns principis i som lluitadors de mena, no ens rendirem i avui us oferim un 2 x 1, una visita a una cova prehistòrica més una excursió d'uns 8,7 quilòmetres amb poc desnivell. Un pla perfecte per fer un d'aquests dies de final d'estiu.

La sortida és adequada per fer amb nanus entre els 5 i els 12 anys. El punt d'inici i final de l'excursió són Les Coves del Toll, al terme municipal de Moià,  per tant, la visita a la cova, d'uns 45 minuts, la podeu fer tant abans, com després de la sortida. Tanmateix, a Collsuspina a mig recorregut disposareu de llocs on prendre un refrec, uns ganyips, un gelats o un piscolabis a la fresca.  


La pista de tornada entre Collsuspina i Les Coves del Toll no té gairebé cap al·licient. Són quatre quilòmetres de pista força avorrida que l’única distracció que té són les vaques d’una granja que pasturen al costat del camí.

Tanmateix, té dos avantatges, és una pista en lleugera baixada i per tant, els quatre quilòmetres es fan ràpids, i per altra banda,  la pista està en moltes bones condicions per circular-hi qualsevol tipus de cotxe, per tant, si portem canalla i els hi volem estalviar part d’aquest tram, un adult pot anar fent via a buscar un vehicle i recollir-los a mitja pista.

La Cova del Toll és una de les coves d'Europa més rica en fauna del QUATERNARI. A més a més, el curs fluvial al bell mig i les formes dels seus murs i cavitats, atorguen a l'estructura de la cova una gran bellesa plàstica i estètica.
D'un total de 1.148 metres de profunditat, la part visitable és de 158 metres.
Les troballes relatives a l'EPIPALEOLÍTIC, al NEOLÍTIC i a l'EDAT DE BRONZE ens permeten veure com la nostra gent anava fent camí per la història.

0,000Qm. 0,000Qm. Sortim de l’aparcament de les Coves del Toll i anem direcció Collsuspina pel corriol va que paral.lel al Torrent del Bassot.

0,0250Qm. 0,250Qm. Cruïlla. Continuem a l’esquerra que marxa en sentit ascendent.
Durant aquest tram creuem varies vegades el torrent.

2,250Qm.  2,500Qm. Solell del Padrós. Pista que ens creua. Continuem a l’esquerra en sentit lleugerament ascendent.

0,265Qm. 2,765Qm. Pista que ens creua. Continuem a la dreta direcció Collsuspina.

0,735Qm.3,500Qm. Cruïlla de camins. Continuem a la dreta cap a Can Picanyol i Collsuspina.


0,300Qm. 3,800Qm. Enllacem amb el GR-177 i per camí cimentat anem cap al centre.

0,620Qm. 4,420Qm. Arribem al carrer Major pel carrer Moià. Font de la creu del terme del poble de Collsuspina. Font d'aigua de xarxa. L'aixeta està situada en el peu de la creu. A la part superior d'aquest peu hi ha una placa amb la següent inscripció " Creu de terme que marca la divisòria dels antics termes de Tona i de Balenyà i de les parròquies de St. Fruitós de Balenyà i de Sant Cugat de Gavadons". La pica on desagua la font és hexagonal i al voltant de la font hi ha un banc delimitat per una barana. Ara continuem a la dreta pel carrer Major, direcció Moià.

0,300Qm. 4,720Qm. S'acaba el carrer i continuem per una pista de terra. Anem sempre per la pista principal, obviant els camins que ens menen a banda i banda.

2,300Qm. 7,020Qm. Continuem recte avall.

0,500Qm. 7,520Qm. Els Plans. Obviem el camí que ens arriba per l'esquerra. Precisament per aquesta pista vam arribar el dia que veníem de Sant Quirze Safaja i Castellterçol. Nosaltres continuem recte.

0,200Qm. 7,720Qm. Cruïlla. Continuem per la pista que ens queda a la dreta.

1,000Qm. 8,720Qm. Coves del Toll. Inici i final de la sortida d'avui.

La setmana vinent anirem d'excursió per les fonts perdudes de Badalona.