dissabte, 10 de setembre de 2016

CINGLES DE BERTÍ IX. ASCENSIÓ AL TURÓ DE LES ONZE HORES


               Vistes a ponent des del cim del Turó de les Onze Hores

Diumenge passat vaig anar a pujar el Turó de les Onze Hores, una majestuosa mola que domina tot l’entorn de Riells del Fai. Malgrat la seva modesta alçada, 666 metres, cal no refiant-se, doncs malgrat l’ascensió que us proposem és còmode i sense cap dificulta tècnica, la baixada són figues d’un altre paner, doncs baixem per la vessant de ponent, on els forts desnivells, el terreny relliscós, la proximitat a l’estimball i un punt on fins i tot hi ha una corda a modus de passamà per agafar-nos, desaconsellen aquest descens a tota aquella persona que pateixi de vertigent i a infants menors de 10 o 12 anys, doncs poden passar una mala estona.

Justament, en el rutòmetre marco en aquest tram de baixada una distància d’1,5 quilòmetres, tanmateix també us vull avisar que vaig tardar 45 minuts en fer-ho i malgrat no sóc un gran baixador, espero que quedi ben palesa la dificultat d’aquesta baixada.

Per tant, ara que ho he fet en aquest sentit de la marxa, el proper dia que pugi al Turó de les Onze Hores ho faré en sentit invers i així assegurem una baixada tranquil·la i una pujada no tan exposada.
La distància de l’excursió d’avui és d’11,5 quilòmetres i té un desnivell positiu d’uns 530 metres. No recomanaríem fer-ho en dies de pluja intensa, ni a les hores centrals dels dies més calorosos de l’any. 

Per últim, si es fa a l’estiu aconsellem portar entre 1,5 o 2 litres per persona, doncs ens movem per una zona on pot fer molta calor.

L’ITINERARI

 0,000Qm. 0,000Qm. Situats a la plaça de Riells del Fai, sortim pel carrer de la Sagrera, passem pel davant del restaurant Can Oliveras, continuem dret pel camí de terra fins a la cruïlla amb el carrer Joaquim Mir. Trencarem a la dreta per aquest carrer que s’enfila amb fort pendent. Quan comença a planejar agafem a la dreta el camí anomenat de Can Gavatx, desprès de Can Jordi seguirem un corriol pel qual continuem ascendint fent un gir cap a la nostra dreta, fins arribar al dret de Can Silet a un carrer asfaltat.

0,300Qm. 0,300Qm. Girem a l’esquerra pel carrer Serrat d’en Gerri. Uns metres més endavant deixem a la dreta un dipòsit d’aigua.

0,200Qm. 0,500Qm. Girem a l’esquerra. Aquest tram de carrer continua sent el carrer Serrat d’en Guerri. Uns metres més endavant ens arriba per la dreta el carrer del Pins. Nosaltres continuem recte.

0,100Qm. 0,600Qm. En un petit canvi de rasant, just abans d’arribar a la pista que porta a Can Quintanes, surt un camí a l’esquerra pel costat de la tanca d’una casa, seguim per aquest camí vorejant la tanca a la nostra dreta i poc més enllà el camí es converteix en corriol. Uns metres més endavant, obviem el corriol que marxa a l’esquerra cap a Valderrós. Nosaltres continuem recte. En aquest tram seguim unes marques de color blau.

1,150Qm. 1,750Qm. Cruïlla de camins. Continuem recte. Uns metres més enllà deixarem a l’esquerra la paret del turó.

1,000Qm. 2,750Qm. Deixem a l’esquerra una petita bauma, vint metres més endavant obviem a l’esquerra el corriol que puja al grau de Can Quintanes. Nosaltres seguim recte.

0,615Qm. 3,385Qm. Trobem un camí que ens creua. Girem a l’esquerra i continuem pujant.

0,300Qm. 3,685Qm.  Trobem una bifurcació. Nosaltres continuem pel corriol de l’esquerra. El camí molt fressat, va guanyant alçada, tot zigzaguejant.

1,415Qm. 5,100Qm. Coll d’en Tripeta. Pista que ens creua. Girem a l’esquerra. Quan portem uns 100 metres, la pista fa un fort revolt. Continuem per la pista, obviant els camins que menen a banda i banda.

1,750Qm. 6,950Qm. S’acaba la pista i nosaltres continuem pel corriol que davant nostre puja al Turó de les Onze hores.

0,200Qm. 7,150Qm.  Trobem un trencall a l’esquerra i el seguim, doncs aquest camí ja ens portarà fins el cim.

0,250Qm. 7,400Qm. Turó de les Onze Hores. 666,2 metres. Turó a cavall entre les comarques del Vallès Oriental i el Moianès, doncs  el cim pertany a Sant Quirze de Safaja, però part dels seus vessants nord, oest i sud pertanyen a Bigues i Riells. El Turó de les Onze Hores queda a llevant del poble de Riells i des del seu cim hi ha unes vistes espectaculars de tota aquesta vall.

Ara desfem aquests últims 250 metres, fins la darrera cruïlla. Una vegada arribats a aquest punt, girem a l’esquerra en sentit descendent cap a Riells.

0,350Qm. 8,000Qm. Quan el camí planeja una mica, en un revolt, seguim per un corriol que trobem a l’esquerra. Ara vé un tram de baixada molt tècnica. Aneu amb molt de compte, doncs hi ha fins i tot algun pas exposat, amb una corda a modus de passamà. Les dues primeres cruïlles que trobem girarem a l’esquerra i la tercera a la dreta

1,500Qm. 9,500Qm. . Tanmateix, cinc metres més endavant tornarem a girar a l’esquerra.

0,300Qm. 9,800Qm.  Creuem un torrent i seguim a l’altra banda.

0,225Qm. 10,025Qm. Arribem a un dipòsit d’aigua. Seguim pel corriol que marxa recte.

0,350Qm. 10,375Qm. Carretera que ens creua. Girem a l’esquerra cap a Riells. En principi en aquest tram de carretera, normalment hi ha poc trànsit.

0,950Qm. 11,325Qm. Seguim a l’esquerra pel carrer de la Sagrera.

0,200Qm. 11,525Qm. Plaça de Riells del Fai. Inici i final de la sortida d’avui.

Les indicacions per arribar fins el Coll d’en Tripeta des de Riells del Fai, l’he extret de la fitxa número 15 “Els Sots Ferèstecs” de la col.lecció “Itineraris matinals per la Vall del Tenes i els Cingles de Bertí”, editada per la UEC Vall del Tenes l’any 2003.

Precisament, el mes de desembre anirem d’excursió pels Sots Ferèstecs.