dimecres, 25 de desembre del 2013

POBLES QUE VAN SER


Ermita de Santa Agnès de Malanyanes

D'aquí a un any, es començarà a executar la nova Llei de l'Administració Local i sembla ser que això comportarà la supressió de moltes competències d'ajuntaments petits i ja veurem si finalment no hi ha inclús alguna absorció administrativa.

 La configuració del mapa vallesà tal i com el coneixem avui ha sofert variacions al llarg del temps. Tanmateix hi ha hagut èpoques amb molts canvis i d'altres com en els últims 85 anys, que s'ha anat fent algun retoc i des del naixement de Badia del Vallès com a municipi l'any 1994, no hi ha hagut cap variació.  

En aquest sentit, avui us volem recomanar que doneu un cop d'ull a la carpeta central del número 6 de la revista Vallesos sota el títol de "Pobles que van ser".

A dia d'avui al Vallès hi ha 66 municipis (41 a l'Oriental i 25 a l'Occidental), fa 200 anys hi havia més de 100 nuclis de població amb identitat i consciència local pròpia.

N'hi ha molts que al llarg d'aquests dos últims segles s'han diluit entre l'enrevessat mapa d'autopistes, ciutats i absorcions administratives, però encara n'hi ha molts que mantenen les seves petges d'identitat, Marata, Gallecs, Palou, Santiga, la Batllòria... i són garants d'unes tradicions, d'unes maneres de fer, de fer debat, de tenir opinió a través dels Consells del Poble o més modernament mitjançant les Entitats Municipals Descentralitzades (EMD).

Curiosament des de l'agregació de Sant Júlia de Palou a Granollers l'any 1928, només hi ha hagut casos d'independències, La Llagosta de Sant Fost, Vallromanes de Montornés, Vilanova de La Roca i Badia de Cerdanyola i Barberà.

 Sigui com sigui, caminant per aquests pobles que van ser, veure'm aquesta essència vallesana amb els seus  matissos segons la contrada i per baixar els turrons us proposem tres itineraris que trobareu en el blog.

Malanyanes (Santa Agnès de Malanyanes) Maig de 2009.

La Vall de Cabanyes. El bressol de l'avi Ton (Sant Cebrià de Cabanyes) Agost 2011

4 fonts del Montnegre (Baronia del Montnegre) Novembre 2011

El proper mes de febrer caminarem per Gallecs. De moment només ens resta desitjar-vos una bona entrada d'any.