dimarts, 18 de juny del 2013

MONTSENY VI. RELATS DEL MONTSENY



                           El Montseny a la tardor
 
Seguint en la línea d’aquest any, d’acostar-nos un cop al mes al Montseny, avui parlarem d’aquest llibre que és el primer projecte del Grup d’Escriptors del Montseny.
 Aquest volum que aplega setze relats ambientats al massís del Montseny està prologat per en Tortell Poltrona.
Indubtablement  els  15 escriptors que hi participen (en Martí Pey ens presenta dos relats) tenen uns estils molt diferents i a nosaltres com a lectors, per múltiples factors ens agradaran més unes lectures que altres.
Tanmateix, aquest llibre és com un menú degustació de 16 plats i després de tastar-los tots, sempre trobarem el plat que trobem més suggerent, que ens emociona més, que ens fa descobrir una textura…
En el meu cas, hi ha dos relats que m’han agradat especialment, el primer ésSentiments que broten com les flors de primavera…” de l’Eva Martínez.  Aquesta escriptora que tot just volta la vintena d’anys, ens dibuixa mitjançant les paraules el cicle anual del Montseny i alhora fa paral.lelismes amb el cicle de la vida de les persones. Finalment, també fa el contrapunt entre la plana i la ciutat on trobem el brogit, les presses i les ments adormides i  la soledat, la tranquilitat, la reflexió i la obertura de la ment que ens proporciona la muntanya.
Segurament m’agrada tant aquest relat, perquè me’l sento proper i perquè l’he dut a la pràctica tantes i tantes vegades. L’escriptora, en aquest cas fa una mica de metgessa i ens dóna la recepta per espantar les cabòries i veure-hi més clar. Quan quelcom ens amoïna, volteta d’hora i mitja o dues hores per la muntanya (qualsevol serralada serveix) i el contacte amb la natura farà que quan tornis a casa ho vegis tot una mica més clar. En aquest sentit,  l’Eva Martínez ens convida a veure la positivitat rere el calvari, com la flor que brota i resplendeix a la primavera, després d’haver passat l’hivern congelada i soterrada sota la neu.
El segon relat que vull destacar és En Trinquela d’en Martí Pey. Aquesta narració ens fa un retrat d’aquest pastor que viu en el Montseny amb les seves ovelles. Sens dubte llegint aquestes pàgines és molt fàcil fer-nos una idea de com és el dia a dia del protagonista d’aquest relat, que per manca de comoditats, la majoria de nosaltres podria pensar que correspon a altres temps.
Aquests  Relats del Montseny també han estat editats gràcies als micromecenatges de Verkami.

La fotografia l'he extreta del blog www.butsenit.blogspot.com
Properament, parlarem de Dones d’Aigua.

1 comentari:

Unknown ha dit...

Molt bona tarda :)

Després de tant de d’haver llegit aquest meravellós article, avui l'he recordat i el cor m'ha portat a respondre amb un comentari.

Sóc l'Eva Martínez, autora del relat ''Sentiments que broten com les flors de primavera''. Recordo plenament el dia que vaig llegir aquest article i com em van arribar les paraules que aquí deixes vives. Realment em va agafar de sorpresa. Que alguna persona escrigui sobre el teu relat en un blog és tot un plaer, i més quan amb tot el que dius, puc palpar perfectament com has captat l'essència que intentava transmetre amb les paraules emeses des del meu cor.

És tota una alegria que pugui compartir aquestes belles emocions a partir de les paraules i que, aquells qui les llegeixen, se les facin seves, abraçant tota mena de sentiments. Agraeixo que en racons desconeguts trobi persones on el que vull transmetre ressoni dins seu i ho manifesti d’alguna forma.