divendres, 17 de maig de 2013

OFICIS I JORNALS DEL BOSC


El divendres 5 d’abril ens vam acostar fins a Sant Feliu de Codines, perquè en Josep Cot i l’Antoni Gimeno presentàven el llibre Oficis i Jornals del Bosc que havien pogut editat gràcies a 116 micromecenes.
 Actualment, les muntanyes de les serralades litorals i prelitorals són principalment indrets on els caps de setmana anem a    esbarjir-nos, però   fins ben entrat el segle XX, els boscos encara tenien vida pròpia i eren plens de persones que hi vivien i que més malament que bé, s’hi guanyaven la vida.
En aquest sentit, el llibre té dues parts, la primera que ens parla dels oficis del bosc de pi, pinyonaires, talladors, escorçaires… i altres feines lligades a l’aprofitament del bosc, com l’el.laboració d’escombres de bruc.
I la segona que el dedica al bosc d’alzina on tot girava al voltant de les carboneres.
Tanmateix, el mes de març de 2011, ja vaig fer una entrada parlant dels carboners, també anomenats “homes de fum” i posteriorment el Sant Jordi de 2012 us vaig recomanar el llibre El Carboneig.Quan el record encara és viu de Josep M. Panareda i Josep Masnou i editat per les Publicacions de l’Abadia de Montserrat el 2010.
Però aquest treball, del qual us parlo avui i que té per escenari els boscos de Sant Feliu de Codines i les seves rodalies, representa un llegat perquè ens explica d’una manera senzilla i molt entenedora com es feien totes aquestes feines, quan es feien, quines eines s’utilitzaven, les mesures que s’empràven, els guanys que el treballador en treia…
Sens dubte, una obra imprescindible per conèixer els oficis del bosc de la primera meitat del segle XX.
Aquestes setmanes el llibre s’està presentant a diferents poblacions del Vallès, Osona i fins i tot a Barcelona, però si en voleu saber més podeu consultar  https://sites.google.com/site/feinesbosc/home  que és la pàgina web que han fet els autors del llibre sota el nom Les Feines del Bosc.

Properament, tornarem a voltar pel Montseny.

1 comentari:

Rosa Isabel ha dit...

Et comunico l'atorgament del guardó "Versatile Blogger", un reconeixement de blocaire a blocaire, si tens a bé acceptar-lo. Felicitats pel teu bloc! Pots consular les bases al meu bloc: murallesilturo.blogspot.com