dimarts, 9 d’abril del 2013

LA MALLERENGA BLAVA



La mallerenga blava mirant si hi ha algú a casa
 
Per aquells que vivim a pobles petits prop de la Mediterrània, l'arribada de la primavera ve acompanyada d'uns sons que es repeteixen cada any.

Aquests dies al matí ja s'obren molt més les finestres i els balcons de les cases perquè el fred i la gelor de fa unes setmanes ja són fora i dins les cases entren aquests sons primaverals.

En aquest sentit, s'escolten molt més les campanes del campanar, els lladrucs dels gossos i sobretot els cants dels ocells a trenc d'alba.
D'entre tots els ocells que escoltem a primera hora, avui parlarem d'uns dels més socials, que inclús com ens va passar la setmana passada, ens el podem trobar trucant a la finestra de casa. Aquest ocell és la mallerenga blava.

La mallerenga blava és un ocell que fa uns 12 cm de llarg.
El cap per sobre és de color blau i té una franja negra que li va del clatell fins als ulls; les galtes són clares.
Pel dors és de color verdós i per sota groguenc; les ales també són blavoses igual que la cua. El bec és de color negre.
Menja insectes, aranyes i també llavors i fruits secs.


 Fa el niu en forats d’arbres o entre les roques. També cria en caixes niu. El niu està fet amb molsa, llana, herba i plomes.
La femella pon 6-15 ous de color blanc amb puntets marronosos. Els ous són incubats per la femella durant uns 13-14 dies; després neixen els pollets que comencen a volar al cap d’unes 2-3 setmanes.

 Alimenta les seves cries amb moltes erugues. Sembla que el canvi climàtic està fent que les erugues neixin abans que els pollets; quan aquests neixen, la mare té moltes dificultats per trobar suficient quantitat d’erugues per alimentar-los.
Viu en boscos poc densos, parcs, jardins i canyissars.

Li agrada molt penjar-se de les branques en postures acrobàtiques. Quan vola ho fa de manera ondulada i amb rapidesa.

Per fer aquesta entrada he extret informació de la web "Plantes i animals del nostre entorn" i del blog "Ocells" d'en Ferran Turmo.

Properament parlarem de la Trinxacames 2013 que aquest any serà el proper diumenge 5 de maig.