dimecres, 14 de novembre del 2012

LA GESTIÓ DE L'AIGUA D'UNA CATALUNYA INDEPENDENT

                            Imatge extreta del blog "Com ho veig"

Al llarg de la història l’abastament d’aigua ha estat un fet molt important per qualsevol persona que ha viscut a qualsevol punt del planeta.
En aquest sentit, a les nostres contrades aquells que van viure en el neolític posaven els seus poblats a prop de punts d’aigua, rius, rierols, llacs…
Més endavant els ibers malgrat posar els seus poblats a dalt d’un turó, sempre tenien un punt d’aigua a prop, un exemple el tenim al Puigcastellar que s’abastia de la Font de la Bòta, uns metres més avall.
Els romans van construir infraestructures per la recollida i conducció d’aquesta aigua, cisternes, aqüaductes, desguassos…  i d’aquesta època també són les termes,  on l’aigua s’utilitza amb una finalitat social.
Van passar els segles i van començar a construir-se masies per tota la serralada, però això sí, totes amb la seva mina d’aigua o la seva font.  De fet les basses i els safaretjos que hi havia al costat de les vivendes il.lustren sobre el concepte d’economia de l’aigua en una època en que no hi havia aigua corrent.
Ja en el segle passat , van sovintejar les accions per fer arribar l’aigua corrent arreu, un exemple el trobem l'any 1928 quan es va fundar l'Associació de Propietaris de Santa María de Martorelles de Dalt, entitat que tenia com objectiu millorar les finques dels associats, tot promovent la construcció de vies de comunicació i el proveïment d'aigua per a usos domèstics i pel regadiu amb la compra de mines d'aigua. Aquesta associació i totes les seves instal.lacions de conducció i subministrament d'aigües potables foren traspassades a l'Ajuntament de Santa María de Martorelles l'any 1949.
Durant la segona meitat del segle XX, es va anar confeccionant l’abastament d’aigua que coneixem avui dia, pantans en el curs mig del rius des d’on es capta l’aigua que després és conduïda fins una estació potabilitzadora per posteriorment ser distribuïda pels diferents municipis. Tant a Mollet com a Vallromanes els dos municipis on he viscut, que jo recordi sempre s’ha consumit aigua del Ter i arribava a les llars distribuïda per Sorea
I qui gestiona aquest servei ara mateix?
Doncs ATLL ( Aigües Ter Llobregat), empresa pública adcrita al Departament  de Territori i Sostenibilitat, va ser creada pel Govern de la Generalitat de Catalunya, l’any 1990.
Comparant-ho amb d’altres suministraments com la llum, el telèfon i el gas, fins ara el preu de l’aigua era raonable, tenint en compte que en aquest rebut paguem tot el curs de l’aigua des de la captació de l’aigua als pantans, fins que l’aigua que llancem torna al medi natural després d’haver passat per les depuradores, passant per l’aigua que surt de les aixetes de casa. Però a partir d’ara tot canviarà.
Fins ara ATLL venia a Sorea el metre cúbic d’aigua a 0,38 Euros, a partir de l’1 de novembre hi ha hagut un increment del preu del metre cúbic fins a 0,65 Euros, que els consumidors ho començarem a notar a partir del següent rebut, però sí amb això no hi hagués prou, aquesta setmana la Generalitat ha aprovat la venda de ATLL a Acciona.

Que suposa això?
En un país on el president diu que vol crear “estructures d’estat” no pot privatitzar l’abastament d’aigua. En aquest sentit, Acciona ha guanyat el concurs presentant una millor oferta. A partir de l’1 de gener de 2015 vendran l’aigua a 0,71 Euros per metre cúbic, gairebé un 90% més car que el tercer trimestre del 2012.
Particularment, crec que en els propers tres anys, tindrem succesives pujades i d’aquí a 36 mesos serà interessant comprovar que pagàvem el 2012 d’aigua i que paguem llavors.  Per altra banda, cal recordar que ara paguem 4 rebuts a l’any, jo crec que a curt termini en pagarem 6 i com ha passat amb la llum, ens han incrementat moltíssim l’import , simplement passant de 6 a 12 rebuts anuals.
Però que li suposa a la Generalitat aquesta venda?
La Generalitat adjudica una concessió de 50 anys a Acciona, la qual pagarà 300 mil.lions d’euros a la Generalitat de forma inmediata i 700 al llarg dels 50 anys de la concessió. Actualment el govern de Catalunya té unes despesses mensuals d’uns 2.800 mil.lions d’euros, per tant amb aquest 300 mil.lions només podran tapar algun "foradet".
Per tant, es demostra que el govern de Catalunya necessita líquid de manera molt urgent  i  es ven les estructures d’estat a preu de “saldo” i a sobre les compra la familia Entrecanales. En cap cas, no esperem que aquesta empresa madrilenya  impulsi el procès de Catalunya, com a nou estat d’Europa. Just tot el contrari i ara tenen la paella de l’aigua pel mànec.
Des del meu punt de vista, CIU està jugant amb la i.lusió de la gent, és evident que una Catalunya independent és possible, però veient els fets i no només sentit les paraules, jo no m'els crec. Ara per ara només sé que amb aquesta operació pagarem l’aigua molt més cara i encara es posarà més pressió al centenars de milers de famílies que han de fer mans i mànigues per arribar a final de mes.
Amb aquest model dubto que arribem ha assolir l’estat propi, però del que si que estic completament segur és que no assolirem l’aspiració social que ha de tenir aquest nou estat on les desigualtats entre la població siguin menys paleses.

Finalment, per anar seguint el debat al voltant de se si la gestió de l’aigua ha de ser pública o privada us recomano www.plataformaaiguaesvida.wordpress.com

La propera setmana és Santa Cecilia i com cada any posarem una mica de música al blog.

 

 

 

 

1 comentari:

Anònim ha dit...

Tenir estructures d'estat no vol dir pas que tot ho hagi de gestionar directament l'estat. Això només passa als països comunistes i ja sabem tots com han acabat aquests.

El problema de l'aigua és que el forat que té l'agència catalana de l'aigua, de 2.000 milions d'euros. L'entrada d'aquests 300 milions és un 15% d'aquest dèficit; cal començar a tapar-lo d'alguna forma.