divendres, 29 de juny del 2012

FONTS D'ARREU I. LES PRIMERES 1191 FONTS


                                  Font de la Caleta a Pollença

Inspirant-me en la paremiologia tòpica d'en Victor Pàmies, avui vull encetar una nova secció, Vaja! més que una secció això serà una col.lecció.
Ja ho he comentat alguna vegada que a la Serralada Litoral calculo que hi ha unes 500 fonts i mica a mica anirem passejant per aquestes deus d'aigua, a hores d'ara en el blog ja podeu trobar itineraris que us portaran fins a 77 d'aquestes fonts. Per tant, com veieu encara queden molts anys de feina.

Però, sigui en suport paper o bé en suport digital arreu dels Païssos Catalans, hi ha veritables inventaris de zones concretes. Hi ha molts bons treballs on cataloguen aquestes fonts, per tipus de fonts, per zones, també ens presenten itineraris, ens donen les coordenades UTM...
Potser de tant en tant us podré parlar amb més detall d'una d'aquestes fonts, però és materialment impossible arribar als milers de fonts que rajen per tots els Païssos Catalans.
És aquí on us demano la vostra col.laboració. Jo cada cert temps aniré actualitzant el comptador de fonts referenciades, per tant si teniu la llista de les fonts del vostre poble, ciutat, comarca, illa... o coneixeu un llibre que en parla o heu trobat informació a una pàgina web us agrairïa que em fèssiu arribar la informació. Tanmateix, també miraré de fer un comptador de fonts desaparegudes. Ja ho veieu, qui no té feina, el gat pentina.
 Per últim, sempre que ho publiqui faré referència tant als autors del recull com al còmplice que m'hagi fet arribar la informació.

Les primeres 1.291 fonts catalogades són:

783 fonts de l'illa de Mallorca. Catàleg il.lustrat de les fonts de Tramuntana, Raiguer, Pla, Llevant i Migjorn, responsables Andreu Morell, Pedro Fidel Castro i Mario Fontàn. La informació m'ha arribat de la mà dels mateixos autors del catàlegwww.fontsdetramuntana.com Es continua actualitzant.

123 fonts de Viladrau. (Osona) A Facebook Fonts de Viladrau, administrat pel Oscar Farrerons i Rosa Pasaret. Informador: Victor Pàmies. Es continua actualitzant. A youtube també trobareu un videoclip d'aquestes 123 fonts www.youtube.com/watch?v=bDmOB0UsnBI  

115 fonts de Xixona. (Camp d'Alacant)  El col.lectiu les Fonts de Xixona ens presenten 115 deus d'aigua del seu municipi. Autors: Bart Bus, Fabián López, Adrián López, Jesús Marzal Marques, Fernando Soler Candela, Tomas Salgado Moreno, Jens Peter Bus, Rocío García Nomdedeu www.fontsdexixona.com
La informació l'he trobat a la web www.fontsnaturals.org

28 fonts de les Planes d'Hostoles (La Garrotxa) Al  llibre. "Les Planes d'Hostoles" d'en J. Campistol, J.Canal i M. Soler, editat el 1988 per la Diputació de Girona, hi ha una referència a un estudi hidrogeològic del terme de les Planes d'Hostoles fet el 1987 i titulat "Pous i fonts de les Planes d'Hostoles" que hi figurava aquesta llista. Trobat a la biblioteca Maria de Jonqueres de les Planes d'Hostoles.

16 fonts Martorellenques. (Vallès Oriental) L'Adolf Candela, l'Antoni Sánchez i el Quixol Soriano, ens acosten aquestes deus, així com 6 fonts més, actualment desaparegudes i dos elements hidrològics (La Bassassa i la Sèquia de Can Girona al llibre "Les Fonts Martorellenques". Martorelles 2011.
Informació facilitada pels autors del llibre.

15 fonts de Sant Fost de Campsentelles. (Vallès Oriental) En Jaume Rifà, l'Amadeu Rovira i en Josep Gurri, ens presenten aquestes fonts, així com 26 deus, desaparegudes en el segle XX. Títol del llibre: "Fem memòria. Sant Fost de Campsentelles segle XX.  núm 2. Les Fonts. Sant Fost 2009.
Informació del llibre trobada als mitjans de comunicació locals.

111 fonts del Montseny (De fet nomès en puc comptabilitzar 86, perquè n'hi ha 25 de Viladrau). En Lluís Pagespetit l'any 2003, va fer aquest llibre editat per Farell on ens acosta a les fonts més representatives del Montseny. Estic completament segur que en aquelles contrades hi ha moltes més fonts. Llibre trobat en alguna llibreria.

Al marge d'aquestes 1018 fonts, aquests treballs acrediten que hi ha 32 fonts que van desaparèixer durant el segle passat.

Properament, parlarem de la Cisa.