dimarts, 20 de març del 2012

GR-83. 6a etapa LES PLANES D'HOSTOLES-OLOT. LES FONTS D'OLOT


                        La Font de les Tries

Fa unes setmanes des de la pàgina web de Turisme d'Olot vaig trobar una ruta que parlava de les Fonts d'Olot. Certament, em va semblar interessant perquè parlava de 7 o 8 fonts en una ruta de no més de 6 quilòmetres i tot just ara fa un mes vaig acostar-me fins la capital de la Garrotxa per descobrir aquestes fonts.
Avui no us descriure com arribar a cada font perquè la ruta de Turisme d'Olot és un garbuix amb moltes imprecisions. Ells la presenten com una ruta d'uns 6 quilòmetres i un temps mínim de 1 hora i mitja. Aquell dia vaig quedar molt preocupat perquè vaig tardar 4 hores i mitja i això que anava per feina.
Per tant, penso i animo que un olotí o una olotina urgentment endreci aquest itinerari, actualment fet des del meu parer sense gaire coneixement del terreny i per cobrir un expedient i poder dir que s'ha editat un itinerari de les Fonts d'Olot.
Fer bé les coses no costa tant.
A continuació us descric 8 fonts d'Olot, però n'he trobat referenciades d'altres com la font Pedrera, la font de la Gruta, la font de la Puda...

LA FONT MOIXINA
La Font Moixina està ubicada en el Paratge Natural dels Aiguamoixos de la Deu i de la Moixina. Aquest indret declarat reserva natural d’interès geobotànic, esdevé un paisatge de vegetació humida, amb roure pènol, pollancres i salzes que conviuen amb una gran varietats d’espècies animals.
La font està en un recinte que podria recordar un jardí d’una antiga casa senyorial. Tenint en compte, que és una font de les de més anomenada a Olot, la placeta amb bancs que l’envolten i els 6 dolls d’aigua que hi ragen, gairebé poden afirmar que en aquest indret s’ha fet més d’una fontada o aplec.
 Com no podria ser d’una altra manera, el frontal de la font és de pedra volcànica.
LA FONT VELLA DE LA DÉU
Ubicada només a uns 100 metres de la Font de la Moixina.
Aquesta font actualment està eixuta. El frontal de la font és una llosa de la qual surt un broc metàl.lic. Just a sota hi ha una pica rectangular de 30 x 40 cm. i al costat hi ha un rec que alimenta els aiguamoixos.  A la part del darrera de la déu hi ha una boca de mina, la porta de la qual queda perpendicular a la font.  Tot sembla indicar que l’aigua del rec, prové d’aquesta mina.

LA FONT NOVA DE LA DÉU
Aquesta font la trobem a la part posterior del restaurant la Déu. El frontal és de pedra volcánica i a la part alta hi ha una placa amb un poema de María Concepció Carreras. La font té tres petits brocs que actualment no ragen, que han estat sustituits per una aixeta moderna que queda per sobre. L’aigua cau en una pica semicircular que posteriorment desguassa en una bassa que hi ha al davant.
LA FONT DE SANT ROC
Entre l’ermita de Sant Roc i el riu Fluvià trobem aquesta majestuosa font de dos abundosos dolls.  El frontal és una paret de maons d’uns 6 metres d’alçada, coronada amb una teulada i una creu. A mitja alçada hi ha una imatge de Sant Roc feta amb rajola. Després de passar per sota la plaça que hi ha al davant, l’aigua desguassa directament al riu Fluvià.
Entre el 1901 i el 1902 en Ramon Casas va pintar en aquest indret el quadre “Sardanes a la font de Sant Roc d’Olot”.
LA FONT DE SANT MIQUEL
Situada al carrer Sant Miquel, aquesta austera font es troba d’esquenes al Fluvià. El frontal de la font és una paret enblanquinada amb una capelleta del sant al capdamunt.
Malgrat hi ha una aixeta moderna, l’aigua no raja. Aquesta aixeta esta col.locada dins una petita bóveda pintada de color granat i just a sota hi ha una pica rectangular de 80 x 40 cm.
L’entorn és molt urbà.
LA FONT DE LES TRIES
Situada a prop del Club Natació Olot, hem de creuar el riu Fluvià per un pont perquè la Font de les Tries ens queda a l’altre riba.
Aquesta font amb 4 abundosos dolls té un frontal de granit ple de molsa. Just al costat, a la mateixa alçada que la font hi ha una cascada d’uns 2,5 metres d’alçada que cau en un rec que desguassa al Fluvià.
La font es troba en un entorn periurbà i la vegetació que hi predomina es la típica d’un bosc de ribera.
Cal dir, que l’aigua d’aquesta deu sempre ha tingut fama de tenir propietats curatives, sigui cert o no, l’any 2012 encara hi ha molta gent que fa l’excursioneta per omplir garrafes i utilitzar aquesta aigua per consum de boca.
LA FONT DE LA SALUT
Aquesta font ja queda fora de l’entorn urbà i periurbà a la part est d’Olot. Podem considerar aquesta déu, una font de muntanya. En aquest sentit, és la que està a més alçada de les fonts olotines que hem conegut avui.
L’entorn és molt naturalitzat. Situada en un fondal, no és gaire difícil trobar-la, si estem atents a les senyals. Actualment només goteja. Té tres brocs a diferent alçada i la boca de la mina queda per damunt del tercer broc. L’aigua cau en una petita pica rectangular feta de pedra.  Al capdamunt del frontal de la déu hi ha una minúscula cova amb la imatge de la Maré de Déu de la Salut. Al costat de la font hi ha un pedrís per seure.
LA FONT DELS CASTANYS
Ubicada dins el Parc Nou aquesta font té 9 brocs, però actualment per aquí no hi raja aigua i pel contrari per sobre hi ha una aixeta “moderníssima” que funciona amb pulsador. El frontal està fet d’obra a la part inferior i de pedra volcànica a la part superior on hi ha dues portetes de fusta que deuen donar accés a la mina.
Val la pena acostar-nos a aquest Parc Nou, tanmateix aquí hi té la seu el Museu dels Volcans, però sobretot val la pena passejar pels corriols d’aquest indret i descobrir roures monumentals de més de 25 metres d’alçada i 250 anys de vida.
Properament parlarem del salpàs.