diumenge, 5 de maig del 2019

LA FONT DE SANT ANTONI DE VALROMANES



Avui us parlaré de la font de Sant Antoni de Valromanes. Actualment aquesta font es troba a pocs metres de la part posterior de l'escola, entre els carrers Salvador Espriu i Santa Quitèria. Fins fa uns mesos, l'entorn de la font restava emboscat i era molt difícil veure'n cap vestigi.

Arran de la neteja que s'ha fet de la zona, aquesta esplèndida font ha quedat al descobert i a hores d'ara, malgrat que no hi podem entrar, doncs es troba dins d'una finca privada, si que ens hi podem acostar i admirar aquest testimoni del modernisme a Vallromanes.

PER ACOSTAR-NOS:


0,000Qm. 0,000Qm. Situats a la Plaça de l’Esglèsia, tombem a la dreta per la Rambla de Vallromanes.

0,100Qm.  0,100Qm.  Creuem l’Avinguda de Can Galvany i continuem avall per la riera.

0,300Qm. 0,400Qm.  Girem a la dreta tot seguint el vial d’accés a l’escola.

0,190Qm. 0,590Qm.  Deixem el vial i continuem per un corriol que marxa per darrera l’escola, tot deixant el pati de l’escola a la nostra esquerra. 

0,180Qm. 0,770Qm. Una vegada hem passat l’escola, trenta metres més enllà, a la dreta al costat d’una tanca, trobem un accés que ens acosta a pocs metres de la font.

0,040Qm. 0,810Qm. Font de Sant Antoni. Font d’estil modernista amb una façana amb un espectacular trencadís i una columna que la corona.
El broc de la font surt de la boca d’un ésser de difícil denominació, a mig camí entre humà i felí. La pica on cau l’aigua està feta de pedra i és circular. A principis de maig del 2019 no raja gens d’aigua. Tanmateix, a banda i banda de la font hi ha unes basses rectangulars que sí que són plenes d’aigua. Les basses queden a nivel de la font, però des de certa distància no són visibles, doncs queden per sota de dues obertures semicirculars que fa la façana i d’aquesta manera, el conjunt de façana, les obertures i la font semblarien una cara amb dos ulls i un nas.

Davant de la font, hi ha un banc també fet amb trencadis. I a banda esquerra, hi ha una petita estança rematada amb una cúpula feta també de trencadís.

A l’entorn de la font, hi ha un parell de plàtans.

Properament, parlarem d'ermites, capelles, esglesiòles, santuaris i monestirs.