diumenge, 17 de juliol del 2016

CINGLES DE BERTÍ VI. TÍTOLS ENGANYOSOS.



Avui us parlaré d’un llibre que em van regalar fa un mes amb motiu del meu aniversari. Coneixedors que enguany estic caminant pels Cingles de Bertí, en vam comprar “Pels cingles de Bertí i Gallifa. 29 itineraris” d’en Ramon Tell i en Ferran Zurdo i editat per Cossetània Edicions dins la col.lecció Azimut aquest juny del 2016.

Potser us ha cridat l’atenció les diferents mides de la lletra del títol on es destaca Cingles de Bertí i per tant, tot ens indicaria que els itineraris per aquesta zona són l’eix central d’aquesta guia.

Doncs, comences a repassar els 29 itineraris i cap excursió s’acosta a Sant Pere de Bertí, ni als Sots Ferèstecs, ni al Puiggraciós, ni al Sot del Bac  i tampoc puja per cap dels graus que uneixen les poblacions de l’Alt Congost amb la cinglera, per tant per on passen tots aquests itineraris.

De fet aquesta guia pràcticament nomès s’acosta en algun itinerari a Sant Miquel del Fai i la vall de Sant Miquel i Riells del Fai, a la part occidental dels Cingles de Bertí i sobretot volta per l’entorn de Sant Quirze de Safaja.

A partir d’aquí també ens descriu itineraris per Castellterçol, Castellcir i alguna incursió a Gallifa, però és evident que titular aquest llibre “Pels cingles de Bertí i de Gallifa. 29 itineraris”, és excessiu, perquè no s’ajusta a la realitat.
En aquest sentit, a mesura que avancem la lectura del llibre veiem que segurament seria molt més adient titular-ho, per exemple, “Caminant pels límits del Vallès i el Moianès”, “Caminant pels voltants de Sant Quirze de Safaja” o bé “Caminant per la Flor de la Vida”.

La Flor de la Vida, és una flor de sis pètals que en algunes cultures té un caràcter mític i els autors agafen aquest nom per denominar les rutes que circulen l’entorn de Sant Quirze de Safaja, tanmateix, a l’esglèsia de Sant Quirze hi ha esculpida una flor sobre el fris de la porta. Tal vegada, aquesta és una flor de vuit fulles.

Si busqueu una guia d’itineraris pels Cingles de Bertí, a dia d’avui encara recomano els Itineraris pels Cingles de Bertí editats per la UEC de la Vall del Tenes que ens acosten les rutes proposades en els 34 anys d’història de la seva Marxa Passeig.

Tanmateix, per poder valorar la qualitat de la descripció dels itineraris d’aquest llibre, properament aniré de Sant Miquel del Fai a Sant Quirze de Safaja pel Molí de Llobateres.