dimarts, 3 de març del 2015

SANTA PERPÈTUA - TIBIDABO

                                     Font de la Salamandra

El passat diumenge 22 de febrer es va celebrar la XXVI edició de la Caminada Santa Perpétua – Tibidabo amb una distància de 20,6 Quilòmetres i un desnivell positiu de 728 metres.  Al marge de caminar per la Serralada Litoral, des d’aquest blog, pas a pas, enllaçant excursions, travesses, caminades, senders…  volem anar recorrent diferents indrets dels Païssos Catalans, això sí sempre conectant la sortida de l’excursió d’enguany amb un punt d’arribada o de pas d’un itinerari fet amb anterioritat.
En aquest cas, la sortida des de la plaça de l’esglèsia de Santa Perpètua, conectava amb el quilòmetre 11 de la primera etapa de la Vallromanes – Montserrat ubicat en aquesta mateixa plaça.
I per acabar-ho d’adobar, arribàvem al Tibidabo i això volia dir trepitjar la Serra de Collserola i Barcelona per primera vegada des de que publiquem  a La Brolla.
Aquesta caminada de caire molt popular, està molt ben organitzada, sense gaire controls, però molt ben marcada, feia que fos molt difícil perdre’s .
Cal destacar l’esforç que fa l’organització perquè la caminada sigui molt econòmica, doncs nosaltres que no érem socis del club, només vam pagar 10 Euros, per 3 avituallaments, l’esmorzar, un buff i l’autocar de retorn a Santa Perpètua. 
Tanmateix, els autobusos de retorn sortien amb força celeritat i no calia esperar molta estona dalt el Tibidabo per tornar al punt d’inici.
Per tant, una travessa molt recomanable.
Com a punts d’interès cal destacar,
Turó de Magarola. El Turó de la Magarola o Turó del Maltall de Magarola és un turó de 430 metres a la intersecció dels termes municipals de Barcelona, Cerdanyola del Vallès i Sant Cugat del Vallès.

Des del 1988 s'hi realitza als mesos de setembre i octubre el seguiment de la migració tardoral d'ocells rapinyaires,  i al cim s'ha construït una plataforma de fusta, equipada amb plafons informatius, per a allotjar els participants.

Font de la Salamandra. Construcció de totxo i de pedra encastada al marge. De la placa frontal surt un tub que raja dins de la pica semicircular que a la vegada desguassa en un petit torrent que en el seu inici transcorre per dins un call. En el costat esquerra de la font, hi ha un banc on poden seure un parell de persones.  Antigament, la gent s’en duia l’aigua d’aquesta font perquè deien que era molt bona per les persones amb problemes en els ronyons. Aquesta font ha estat rehabilitatda l’any 2014.
 La font està situada en el tram del sender GR-92 que va de la carretera que puja al Tibidabo des de la Rabassada al  coll de la Vinassa, sota d’un gran plàtan. Per accedir a la font, s’ha de baixar per un tram d’escales

Per parlar de la Font de la Salamandra, he extret informació del llibre Camins d'aigua. Passejades per 100 fonts de Collserola. d'en Miquel Tormos i Rami i editat per ediciones Desnivel l'any 2007

Temple Expiatori  del Sagrat Cor.   Inicialment era una ermita aixecada pels salesians, inaugurada el 1886 durant la visita de Sant Joan Bosco a Barcelona. La construcció del Temple Expiatori Sagrat Cor, projectat per Enric Sagnier, es va iniciar l'any 1902 i es va acabar el 1961. És un edifici monumental amb arquitectura d'estil neogòtic i coronat per una estàtua de bronze del Sagrat Cor. Un ascensor permet pujar a la part superior del temple expiatori, situat a 575 m sobre el nivell del mar, des d'on es pot gaudir de les vistes de la ciutat de Barcelona.
 
Finalment esmentar, que aquesta excursió esta molt ben comunicada amb tranport públic.
A Santa Perpètua amb autobusos Sagalès línea Badalona - Sabadell, amb parada a l'avinguda Mossèn Jacint Verdaguer.
A Ripollet amb autocars Font, línea Ripollet - Fabra i Puig, amb parada a la Rambla dels Pinetons. (Qm 6).
A Cerdanyola RENFE. línees R-4 i R-7. (Qm. 8).
Al Tibidabo, diferents combinacions des de la ciutat, això sí, gairebé totes funcionen nomès els dies que el Parc d'Atraccions està obert.

Properament parlarem de les fonts de l'entorn de Mataró.