. FONTS D'ARREU XXIII. MOIANÈS IX. LES FONTS DE CASTELLCIR.
Avui dia quan volem trobar una informació sobre qualsevol tema, només cal posar la paraula clau en el "google" i a partir d'aquí a vegades trobem un devessall de blogs i pàgines webs que en parlen i en d'altres casos, la nostra recerca està molt allunyada d'allò que ens contesta la pantalla.
La recerca d'informació sobre fonts no és una excepció i moltes vegades el primer pas que faig és mitjançant el buscador de "google".
Personalment, m'agrada trobar reculls de fonts i deus d'arreu recollits en un llibre o en una guia, o perquè no en un blog o en una pàgina web acurats, però avui el recull que fa la Wikipedia sobre les Fonts de Castellcir és el més complert que he trobat, però també té mancances.
Hi ha publicacions com Castellcir, Territori i Paisatge d'en Josep Mauri i Portolès que només fa esment a unes deu fonts, a la xarxa podem trobar pàgines webs com www.encos.cat que ens fa una descripció molt bona de la font de la Mare de Déu de Lourdes de Fontscalents, de la font de la Vinyota i de la font de la Sauva Negra, que incomprensiblement no hi figura en el llistat de la Wikipedia. Les 28 fonts, si esmentades a Les fonts de Castellcir són les següents,
1.La Font d'Alta.
2. La Font de l'Arrel.
3. La Font del Barbot.
4. La Font de les Basses.
5. La Font Bernada.
6. El Biot.
7. Font de Cal Fantasia.
8. Font del Castell.
9. Font de la Cava.
10.Font de Cerverisses.
11. Font de l'Escudella.
12. La Font de la Mare de Déu de Lourdes de Fontscalents, que vaig presentar en el blog el mes de juliol d'enguany a l'entrada "Camins de Terregada"
13. Font de Gust.
14. Font del Jub.
15. Font del Molí.
16. Font del Molí Vell.
17. Font del Pa Sucrat.
18. Font del Poble.
19. Font de Puigdomènec.
20. Font de Pujalt.
21. Font Roc.
22. Font del Roure.
23. Font de les Solanes.
24. Font de la Tuna.
25. Font de la Vall.
26. Font de Vall-Llossana.
27. Font Vella.
28. Font de la Vinyota.
Per tant, a dia d'avui concloem que diferents treballs fan esment a 29 fonts del terme municipal de Castellcir.
La base de dades de Wikipedia, parteix dels treballs que amb anterioritat han fet l'Enric Garcia-Pey "Castellcir. Recull onomàstic. Barcelona: Societat d'Onomàstica - Institut Cartogràfic de Catalunya, 2005".(Col·lecció Monografies, núm. 29) i José Luis Rodríguez Lara "Aproximació a la Toponímia del Moianès. Barcelona: Rafael Dalmau, Editor, 2009". (Col·lecció "Camí Ral", núm. 30).
Coneixent una mica els treballs que ha fet l'Enric Garcia-Pey a altres municipis, la informació que dóna sobre les fonts rau sobretot en la ubicació de la deu. A partir d'aquí s'inicia un treball de recerca per part del "fontaire"i no és pas gaire improbable que força fonts ja estiguin perdudes o ubicades dins de finques privades.
A tall d'exemple de les 41 fonts que Garcia-Pey descriu en el recull onomàstic de Vallromanes, actualment només serien visitables 4.
Properament, llegirem aquests dos treballs relatius a Castellcir de l'Enric Garcia-Pey i del Jose Luis Rodríguez Lara i us presentaré un itinerari que passarà per la Font de la Sauva Negra.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada