dissabte, 25 de febrer del 2023

LA SELVA VIII. PER LA VIA AUGUSTA I EL CAMÍ DELS SEGADORS. DE CALDES DE MALAVELLA A SANTA COLOMA DE FARNERS.

 

                                  La Font de Sant Salvador

Avui començarem la nostra excursió caminant per la Via Augusta entre Caldes i Vidreres. En aquest sentit la Via Augusta va ser una de les rutes més importants a nivell comercial i de comunicacions entre ciutats, províncies i ports del mediterrani, cercant sempre un traçat que aprofités els corredors naturals i les zones de pas menys dificultoses.

A la segona part de l’itinerari seguirem el Camí dels Segadors que ens durà des de la plana selvatana al peu dels primers contraforts de les Guilleries a Santa Coloma de Farners. Aquest Camí dels Segadors rememora un important fet de la història de Catalunya, quan les tropes espanyoles s’allotjaven i eren sostingudes pels catalans durant la guerra contra els francesos, i que va acabar amb el tractat dels Pirineus, els pagesos es van revelar contra les exigències i els abusos dels militars. Les primeres revoltes van tenir lloc després dels saquejos i les cremes de viles com Riudarenes, Santa Coloma de Farners i Amer.

Per tant, el recorregut d’avui té una distància d’uns 24 quilòmetres i un desnivell positiu de poc més de 100 metres i malgrat trobarem punts d’aigua a Vidreres i Riudarenes, cal portar aigua.

Per fer la tornada al punt d’inici cal mirar bé els horaris del bus (Teisa) entre Santa Coloma i Sils i el tren entre Sils i Caldes de Malavella.

L’ITINERARI

0,000Qm. 0,000Qm. Sortim de l’estació de tren de Caldes de Malavella i anem cap al centre per l’avinguda del Dr. Furest.

0,700Qm. 0,700Qm. Plaça de Sant Esteve. Continuem a la dreta pel carrer Prim.

0,080Qm. 0,780Qm. Tombem a la dreta per l’avinguda de Sant Maurici

0,650Qm. 1,430Qm. Arribem al capdamunt de l’avinguda de Sant Maurici. Continuem a la dreta seguint les marques del Camí de Sant Jaume (Via Marina)

1,200Qm. 2,630Qm. Tombem a la dreta direcció Sant Maurici.

0,100Qm. 2,730Qm. Continuem recte cap a Vidreres i Sils, obviant el camí que a l’esquerra marxa cap a Sant Maurici.

0,820Qm. 3,550Qm. Deixem a la dreta el pantà de Can Llop. Aquest és un pantà artificial però que ha estat naturalitzat amb el temps.  Destaca l'estreta franja de vegetació de ribera i la fauna de llocs més humits que s’hi pot trobar . Passem de les suredes amb alzinar a la vegetació d'ambinets aigualosos. Nosaltres continuem amunt per la pista.

1,000Qm. 4,550Qm. Cruïlla de camins. Continuem recte. Seguint les marques grogues i blaves de la Via Augusta i les grogues del Camí de Sant Jaume.

1,680Qm. 6,230Qm. Entrem a Vidreres pel carrer Picornell.

0,165Qm. 6,395Qm. Girem a la dreta. Ara seguim les marques blaves i blanques del Camí dels Segadors.

0,300Qm. 6,695Qm. Tombem a l’esquerra cap als estanys de Sils.

0,500Qm.  7,195Qm. Creuem la carretera C-63. A l’altra banda anem pel Parc de Mas Flassià on hi ha molt bon marcatge del Camí dels Segadors. En dies calurosos aquesta devesa és un lloc perfecte per parar i fer un most, doncs trobarem l’ombra dels plàtans i una font per omplir cantimplores.

0,500Qm. 7,695Qm. Girem a la dreta pel carrer de la Masia. En aquest punt, davant nostre veiem la font on podem carregar aigua.

0,300Qm. 7,995Qm. Tombem a l’esquerra i vint-i-cinc metres més endavant el nostre camí marxa a la dreta.

1,000Qm. 8,995Qm. Creuem l’A-2 per un pas inferior. Sortim a una via de servei on el trànsit és nul. Creuem i ens dirigim a la dreta, cap al nord.

0,410Qm. 9,405Qm. Girem a l’esquerra per una pista de terra.

1,000Qm. 10,405Qm. Creuem l’AP-7 per un pas inferior i continuem endavant, ja per l’entorn de l’estany de Sils.

L’Espai Natural de l’Estany de Sils és un dels més importants de la Catalunya interior; conté una gran varietat d’hàbitats com els prats de dall, els aiguamolls i els boscos de ribera.

Aquest mosaic ofereix un gran potencial per a la biodiversitat on hi habiten espècies com la tortuga d’estany, el repicatalons i el blauet, totes tres en greu perill d’extinció.

Per aquest motiu, l’Estany de Sils s’inclou dins la xarxa d’Espais Naturals Protegits de Catalunya i forma part de la Xarxa Natura 2000, que engloba el conjunt d’espais protegits a nivell europeu.

0,500Qm. 10,905Qm. Tombem a l’esquerra cap a Riudarenes.

1,500Qm. 12,405Qm. El nostre camí fa gairebé un gir de 180 graus a la dreta. Continuem seguint la ruta dels Segadors.

0,500Qm. 12,905Qm. Creuem la línea de ferrocarril BarcelonaPortbou per sobre d’un pont.

0,470Qm. 13,375Qm. Cruïlla de camins. Nosaltres seguim recte.

1,000Qm. 14,375Qm. Creuem la GI-555 i seguim recte i en sentit descendent cap a Riudarenes per l’avinguda Tramuntana.

1,300Qm. 15,675Qm. Som davant la càrnica Batallé. Continuem a l’esquerra.

0,400Qm. 16,075Qm. Sant Martí de Riudarenes. És l’esglèsia parroquial de Riudarenes consagrada a Sant Martí de Tours, bisbe francés del segle IV, del qual es celebra la seva festivitat l’onze de novembre. El temple es d’origen romànic i es troba documentat el 1190, però l’edifici actual és dels segles XVI i XVII i el campanar del XVIII amb elements barrocs i neoclàssics.

Seguim les marques blanques i blaves que trobem en el carrer Major.

0,150Qm. 16,225Qm. A la cantonada entre el carrer Major i la Travessera Major tenim una placeta amb una font de xarxa.

Nosaltres seguim pel carrer Major i uns metres més endavant enllacem amb el carrer de l’Esparra que després es converteix en carretera.

0,640Qm. 16,865Qm. Tombem a la dreta per una pista que planeja i anem fent obviant els camins que menen a banda i banda. Sempre seguint les marques blanques i blaves.

4,300Qm. 21,165Qm. Fem gairebé un gir de 180 graus a l’esquerra. Uns cent metres abans d’aquest punt, trobem un lledoner de mides considerables.

0,410Qm. 21,575Qm. Termes Orion. El descobriment de les aigües termals a Santa Coloma data de la Primera Guerra Carlina. Hi ha qui diu que van trobar un soldat ferit dins les aigües, i que gràcies a això va poder aguantar més dies amb vida del que era d'esperar per les ferides que tenia. Posteriorment les aigües es van continuar utilitzant per ajudar en la cura de soldats. Després d'aquests fets, en el punt on hi havia aquelles basses d'aigua calenta, es va iniciar un procés de construcció i renovació fins que el lloc es va convertir en l'actual Balneari Termes Orion. El primer edifici del balneari el podem situar al 1860. L’aspecte actual, però, el devem a un projecte del 1919, i a diverses modificacions posteriors. 

L'edifici és d'arquitectura neoclàssica i està catalogat com a monument al municipi de Santa Coloma, a més d'estar inclòs en l'Inventari del Patrimoni Històric de Catalunya. Passejar per davant de la seva façana principal, imponent i serena, us transportarà fàcilment a èpoques passades.

Girem a la dreta per anant-se aproximant al Parc de Sant Salvador.

1,500Qm. 23,075Qm. El Parc i la Font de Sant Salvador. El parc de Sant Salvador, situat a la confluència de les rieres de Sant Hilari i de Castanyet, és un dels indrets més interessants i populars de la ciutat. La font de Sant Salvador ja era utilitzada al segle XVIII però el parc va començar a ser d'ús públic a partir de 1895. Posteriorment la seva superfície s'ha anat ampliant i ara conforma un espai humit i ombrívol, articulat pel passeig de la Font Picant, replet d'arbres de tota mena, sobre tot plàtans, però també castanyers, arços, til·lers, verns i altres espècies.

Es tracta d'una gran roca amb tres sortidors d'aigua mineral. Al brollador central, que sol rajar més, li arriba aigua d'una deu diferent als sortidors laterals. El raig central té una concentració més alta de fluor que la dels costats. Els tres brocs son d'acer inoxidable en forma de caneló obert.

És una font que té aigua tots els mesos de l'any, molt apreciada tant pels veïns de la mateixa ciutat com d'altres llocs. És habitual trobar llargues cues d'espera fins que no els toca el seu torn. Per això, l'Ajuntament va posar un cartell on indica la quantitat
d'aigua que es pot recollir per persona i dia, fins i tot qui té prioritat depenent si es vol aplegar aigua o només veure'n.

Dins de la segona dècada del segle passat, es va remodelar, i com indica la tradició o llegenda, com que aquest Sant va fer el miracle de fer sorgir l'aigua d'una roca, l'Ajuntament va fer portar una gran roca al parc a prop de l'antiga font i va canalitzar l'aigua per que sortís per ella en tres brocs.

Una llegenda explica que Sant Salvador va fer brollar aigua tocant una penya viva amb el palmell de la mà. En la seva memòria, a finals del segle XIX van construir una ermita o capella. Fins l'any 1975 no quedà la font com la coneixem avui dia.

Cent vint-i-cinc metres més endavant creuem la riera de Santa Coloma i anem cap al nucli urbà pel Passeig de Sant Salvador.

0,400Qm. 23,475Qm. Deixem a l’esquerra l’Ajuntament i continuem pel Passeig de Sant Salvador.

0,080Qm. 23,525Qm.  Tombem a la dreta pel carrer de Sant Sebastià.

0,325Qm. 23,850Qm. A l’alçada de la plaça de Sant Sebastià girem a l’esquerra.

0,075Qm. 23,925Qm. Estació d’autobusos de Santa Coloma de Farners. Final de l’itinerari d’avui.

La descripció de la font de Sant Salvador l’he extret d'www.encos.cat

Properament anirem de Sant Quirze de Besora a Torelló tot pujant al Santuari de Bellmunt.