divendres, 18 de setembre del 2020

ACTIVITAT AMB NENS. LA RUTA DEL FERRO I EL GORG DE MALATOSCA.

 

                                      El gorg de Malatosca

A l'última entrada que us vaig presentar "Caminant per les contrades del Comte Arnau", descrivia un itinerari de 20 quilòmetres entre Sant Joan de les Abadesses i Ripoll, tot passant per Vallfogona del Ripollès.

Avui us presento una proposta per fer aquests darrers dies d'estiu amb la canalla, on la temperatura és agradable sense fer una excessiva calor i en aquest sentit, l'activitat que us proposo avui és ideal per fer amb infants a partir de 7 anys, perquè avui anirem de Ripoll a Sant Joan de les Abadesses en bici, avui farem la Ruta del Ferro.

La Ruta del Ferro fa al.lusió a l'important tradició de la farga al Baix Ripollès, precisament aquest itinerari ressegueix el trajecte que feia el tren entre Ripoll i Ogassa, passant per Sant Joan de les Abadesses.

L'inici de la Ruta del Ferro el trobem al CAT(Centre d'Acollida Turística de Can Guetes) a Ripoll, en aquest punt tenim un aparcament on deixar el cotxe si utilitzem el transport privat i a més a més tenim la possibilitat de llogar bicicletes de totes les mides. Tanmateix, per fer la Ruta del Ferro també podem utilitzar les nostres bicicletes.

La distància fins a Sant Joan de les Abadesses és de 9 quilòmetres i només hem de superar uns 100 metres de desnivell positiu en un continuu fals pla d'un 1% de pujada. Des de l'estació de Sant Joan podem allargar l'itinerari uns 2,5 quilòmetres més fins el carregador de Torralles, per tant a la tornada tindrem una suau baixada i en molts trams, ni tan sols haurem de donar pedals. 

Una vegada haguèm fet aquests 23 quilòmetres d'anada i tornada i en el cas que faci força calor, us proposem que ara en cotxe us torneu a dirigir a Sant Joan i l'aparqueu a prop de l'estació. Des de la mateixa estació de Sant Joan seguiu la via verda cap a Ogassa i uns metres més endavant desprès de creuar la carretera, trobareu a mà dreta un corriol que baixa al Gorg de Malatosca. De l'estació al gorg tardareu uns 10 minuts caminant.

De ben segur que petits i grans gaudireu d'aquest entorn, banyant-vos al gorg o fent curses de vaixells en el riu. Aquest gorg també anomenat Gorg de les Bruixes, es situa en una clotada ombrívola i misteriosa. Diu la veu popular que les nits de lluna plena totes les bruixes de la contrada es reunien en el gorg de Malatosca per fer els seus aquelarres.

Finalment, per fer un mos a Sant Joan teniu una bona oferta de restauració. Tanmateix, just al davant de l'estació també teniu una esplèndida zona de picnic i esbarjo.

La setmana vinent voltarem per les fonts de Ribes de Freser.



dissabte, 5 de setembre del 2020

CAMINANT PER LES CONTRADES DEL COMTE ARNAU

 

                                           Font Naixent.

Avui us presento una excursió d’uns 20 quilòmetres i un desnivell positiu d’uns 400 metres que uneix dues viles amb un ric patrimoni,  Sant Joan de les Abadesses i Ripoll, tot passant per Vallfogona del Ripollès. Per tant, val la pena abans de començar o a l’acabar poder visitar el Palau de l’Abadia, el Monestir o el Pont Vell de Sant Joan o el Monestir de Santa Maria de Ripoll.

El primer tram de l’excursió d’avui fins a Vallfogona està molt ben marcat amb les senyals blanques i vermelles del GR-3. De Vallfogona fins a la cruïlla del N-260a amb el Camí de Llaés les marques d’Itinerannia són freqüents, però no tan evidents,  i per tant hem d’estar més atents per no perdre la fita i a més a més trobarem algun tram molt brut de vegetació.

La cruïlla de la N-260a amb el Camí de Llaés és molt perdedora, no està gens ben senyalitzada i de cop i volta les marques desapareixen o ens porten a un carreró sense sortida, per tant aquests darrers sis quilòmetres que ens resten fins el Monestir de Ripoll si que us els he descrit fil per randa.

Aquest itinerari es pot fer utilitzant transport públic, doncs ens acostarem a Sant Joan de les Abadesses des de Ripoll amb els autobusos de la TEISA que tenen una bona freqüència d’horaris. Tanmateix, quan planifiqueu la sortida mireu horaris, doncs el cap de setmana, no hi ha tants serveis.

L’ITINERARI

0,000Qm. 0,000Qm. Plaça de l’Abadia. Darrere el Palau de l’Abadia, enmig de la plaça de l’abadessa Emma, hi ha la fonts dels Mexicans.

Font dels Mexicans: La font és una bassa feta amb pedra rogenca, de forma exterior quadrada i rodona a l'interior, d'uns cinc metres de base per mig metre d'alçada, envoltada d'un passadís empedrat amb lloses del mateix tipus. Del mig de la bassa emergeix un brollador de dos cossos; l'aigua raja pel la part de dalt i regalima fins la bassa.

Fou inaugurada l'any 1969 per iniciativa de Salvador Moreno amb l'aportació d'un grup de mexicans i espanyols, en honor al mestre Jaume Nunó i Roca (nascut a Sant Joan de les Abadesses el 1824), autor de la música de l'himne nacional de Mèxic. La construcció d'aquesta font fou motiu d'una exposició que es feu al Palau de la Virreina de Barcelona per tal de donar més ressò a l'acte d'homenatge. A més de la font, Sant Joan de les Abadesses té un carrer dedicat al compositor just en el lloc on s'emplaça la seva casa natal, anomenada el Palmàs.

El 3 de juny del 1980, es va firmar l'acta d'agermanament d'aquesta vila ripollesa amb San Luís Potosí, població on va néixer Francisco González Bocanegra, autor de la lletra de l'himne mexicà. Així, es va establir un nexe d'unió entre les poblacions nadiues d'ambdós autors de l'himne.

L'arquitecte autor de la font i urbanització de la plaça va ésser el mexicà José Blas Ocejo. La plaça és anomenada, popularment, plaça dels Mexicans.

Creuem el carrer que hi ha davant la font dels Mexicans i baixem per unes escales tot seguint el GR-3. i les marques grogues de l’Itinerannia.

Durant els primers metres de l’excursió d’avui el nostre camí va paral.lel a la riera d’Arçamala.

5,172Qm. 5,172Qm. Coll de les Fonts de l’Orri. (1.113 ma)

1,700Qm. 6,872Qm. Vallfogona del Ripollès. (945 ma)  Entrem a Vallfogona pel carrer Prat de l’Om.

0,100Qm. 6,972Qm. Font del Carrer del Prat de l’Om. Es tracta d'una font isolada obrada amb pedra del país, formada per un mur frontal en forma de caseta a dues vessants i una gran pica plana que recull l'aigua.
L'aigua és regulada per una aixeta de polsador.
Darrere la font queda una terrassa enlairada i envoltada per un muret que fa de barana i alhora de banc per seure.

Ara continuem amunt a la dreta pel carrer del Castell.

0,100Qm. 7,072. Castell de Vallfogona del Ripollès. Castell poc o gens visitable. Ens trobem davant d'una edificació que ha tingut moltes transformacions al llarg del temps. De planta quadrada, es podria fer una divisió pel mig amb un eix que va de llevant a ponent. D'aquesta divisió la sud- meitat nord, encara es conserva aixecada amb baixos i tres plantes, i es distribueix interiorment en estances petites, que podrien ser zones de serveis, cuines, etc. La meitat sud, està dividida en planta baixa i pis, arribant els seus murs a l'alçada de l'anterior, i es conserven les restes del que deuria ésser la planta noble amb graons salons. Aquesta part està arruïnada actualment, conservant-se només els murs perimetrals en tota l'alçada, i es fa servir com corral de la masoveria. A la planta noble s'hi arribava a través d'una escalinata exterior encara existent, situada en l'angle sud-est del castell. Al cantó nord-oest, es troba una gran torre quadrada, aixecada actualment en la seva totalitat, i recentment consolidada, doncs hi tenia una gran esquerda per la banda sud. Hom podria identificar aquest cos amb la Torre de l'homenatge, dividida en set plantes o cambres amb llar de foc a cadascuna, i amb un gran tiratge de fum únic empitrat en el mur de migdia. La torre té restes de matacans a la part superior.

Ara desfem aquests últims 120 metres i seguim a l’esquerra les marques de l’Itinerania, direcció Ripoll. En aquest punt, deixem el GR-3 que marxa cap a Vidrà.

0,100Qm. 7,292Qm. Seguim per un vial a l’esquerra per pujar al recinte medieval del poble.

0,150Qm. 7,442Qm. Enllacem amb el carrer Milany.

0,100Qm. 7,542Qm. Tombem a la dreta cap a la Plaça de la Vila, conjunt arquitectònic d’interès amb un ampli espai central envoltat de cases fetes amb pedra del país. A la cantonada de la Plaça de la Vila amb el Call de la Font, trobem la font de la Plaça de la Vila.

Font de la Plaça de la Vila. Bonica i vella font urbana adossada a una casa del poble. Està formada per una construcció de planta quadrangular, d'uns tres metres de base, obrada amb grans carreus de pedra i amb coberta plana de llosses. A la paret frontal podem veure una portella de fusta que dóna accés al seu interior, el dipòsit de captació.
L'aigua raja per un broc d'acer inoxidable situat a la capçalera d'un abeurador de pedra buidada d'una sola peça que descansa directament al terra.
Al costat de l'abeurador encara es conserva una antiga pica rodona buidada a la pedra.

Creuem la Plaça de la Vila en sentit descendent.

0,080Qm. 7,622Qm. Continuem a la dreta per un vial en sentit descendent.

0,250Qm. 7,872Qm. Tombem per un corriol que trobem a l’esquerra, enllaçant de nou amb les marques grogues de l’Itinerannia i del PR-C-59.1, no hem de deixar aquestes marques fins la cruïlla de la N260a amb el Camí de Llaés. Tanmateix, hi ha dos punts on hem d’estar molt atents perquè poden esdevenir una mica perdedors.

En aquest sentit, el primer quilòmetre sortint de Vallfogona malgrat estar molt ben marcat si que els camins estan una mica trencats i  bruts de bardisses i ortigues.

Més endavant a l’alçada de Can Bolsura hem de fixar-nos bé, doncs just al davant de la masia, el camí baixa a l’esquerra.

Més o menys, un quilòmetre més endavant arribem a un camp que hem de creuar, hem de sortir d’aquest camp per la seva part inferior que ens queda a la dreta. Travessar-lo ens suposa uns 250 metres i ara hem de seguir per un camí que ens queda enlairat uns 5 metres per sobre d’una pista que ens queda a sota. En aquest punt, el nostre camí i la pista marxen paral.lels

5,920Qm. 13,792Qm. Cruïlla del Camí de Llaés amb la N-260a. Amb molt de compte!!! Continuem a l’esquerra per la N260a. direcció Ripoll.

0,700Qm. 14,692Qm. Creuem la carretera, trobem un vailet que travessem i esporàdicament tornem a trobar les marques d’Itinerannia i del PR C-59. Ara vorejem un camp per l’esquerra.

0,250Qm. 14,942Qm.  Trobem un abeurador i per sobre hi ha una pista que marxa en sentit ascendent. A partir d’aquí tornem a trobar marques de manera regular.

0,500Qm. 15,442Qm. Pista que ens creua. Continuem planejant a l’esquerra.

0,050Qm. 15,492Qm. En aquest punt es separen les marques del PR C-59 i d’Itinerannia. Nosaltres continuem a la dreta, seguint les marques d’Itinerannia.

0,540Qm. 16,032Qm. Pista que ens creua. Continuem a l’esquerra en sentit descendent.

0,415Qm . 16,447Qm. A l’esquerra trobem una casa. Nosaltres ara baixem per una pista cimentada.

0,150Qm. 16,597Qm. En un revolt, seguim per un corriol que trobem a la dreta.

0,150Qm. 16,747Qm. Camí herbat que ens creua. Continuem a la dreta tot planejant.

1,100Qm. 17,847Qm. Creuem una porta metàl.lica i continuem endavant.

0,300Qm. 18,147Qm. Travessem una zona d’horts passant per dues portes i el nostre corriol davalla a l’esquerra.

0,250Qm. 18,397Qm. Desprès de baixar per unes escales, desemboquem al carrer Pardines. Continuem endavant.

0,175Qm. 18,572Qm. Ara seguim a la dreta pel carrer Planoles i vint-i-cinc metres més endavant baixem a l’esquerra per un vial.

0,100Qm. 18,672Qm. En una zona ajardinada, trobem la font Naixent. El conjunt de la font està format per un llarg mur transversal en angle obert que reté les terres i delimita l'espai, està obrat en pedra i és més alt de la part central que dels extrems. El sòl immediat està empedrat.

Al bell mig del mur és on s'hi ubica la font. Aquesta està emmarcada per maons vistos rematats per una volta. En el seu interior hi ha els tres brocs de ferro colzats per on brolla l'aigua, dos a un nivell superior i que només ragen en episodis molt humits. Tanmateix a mitjans d’agost del 2020 hi raja un bon doll d’aigua.  L'aigua cau a enreixat de ferro situat dins un bassal semicircular.

Cal destacar el curiós polsador que cal primer tres vegades  per tal que puji i surti  l’aigua; és gros, de metall i té gravat una mena de bandera. En aquest sentit, aquest polsador va ser obra d’en Domènec Batalla, pintor i escultor molt arrelat al Ripollès i que va viure en aquest barri.
Una placa metàl·lica collada al capdamunt del brollador ens recorda el nom de la font i l'any de la seva construcció 1987.
Els voltants de la font està ben arranjat i endreçat, amb molts arbres i una taula de pedra rodona amb bancs per seure i fer-hi un mos.

Ara continuem tot baixant pel carrer Balandrau.

0,250Qm. 18,922Qm. Enllacem amb el carrer Costabona.

0,330Qm. 19,252Qm. Enllacem amb el Raval de l’Hospital.

0,125Qm. 19,377Qm. A l’esquerra deixem  la Capella de Sant Miquel de la Roqueta.

Sant Miquel de la Roqueta és una capella modernista de l’arquitecte Joan Rubió, deixeble d’Antoni Gaudí. L’obra parteix de la lliçó que extreu Joan Rubió de l’arquitectura anónima de les construccions mediterrànies de pedra seca, representant un assaig de les grans realitzacions posteriors.

Tanmateix, en aquesta capella es va utilitzar morter per unir les pedres i el mètode les voltes còniques.La capella es va construir per encàrrec de Marià de Delàs, baró de Vilagaià, en substitució d’una capella dedicada a Sant Miquel.

Continuem recte pel Raval de l’Hospital.

0,100Qm. 19,477Qm.Passem per sota una arcada i continuem recte tot creuant el Pont d’Olot.

0,080Qm. 19,577Qm.Tombem a l’esquerra pel carrer Mossèn Cinto Verdaguer.

0,070Qm. 19.647Qm. Plaça de Sant Eudald. La creuem i continuem pel carrer Vell.

0,030Qm. 19,707Qm. Continuem a l’esquerra pel carrer de les Vinyes.

0,030Qm. 19,737Qm. Tombem a la dreta pel carrer de Sant Pere.

0,125Qm. 19,862Qm. Monestir de Santa Maria de Ripoll. Sens dubte és un dels edificis més bells i evocadors de Catalunya. La portalada, la basílica i el claustre, en fan un conjunt únic, un gaudi per als amants de l’art. Però Ripoll transcendeix més enllà de les pedres. El comte Guifré el Pelós, l’abat Oliba, els comtes Ramon Berenguer III i V o el bisbe Josep Morgades, són personatges cabdals de la nació i l’Esglèsia catalana, íntimament relacioants amb el monestir. Trobareu més informació a http://www.monestirderipoll.cat/

Final de la sortida d’avui.

Per tornar a l’estació de bus o a l’estació de tren ens cal seguir les següents indicacions des del Monestir de Ripoll.

0,000Qm. 0,000Qm. Monestir de Ripoll. (Plaça Cívica). Anem cap al carrer Sant Pere.

0,125Qm. 0,125Qm. Creuem la Plaça de Sant Eudald i continuem a l’esquerra pel carrer de Mossèn Cinto Verdaguer.

0,025Qm. 0,150Qm. Tombem a la dreta per un espai comercial i a continuació creuem el Ter per un pont metàl.lic i modern.

0,060Qm. 0,210Qm. Continuem a la dreta pel Passeig del Mestre Gich.

0,125Qm. 0,335Qm. Tombem a l’esquerra pel carrer Macià Bonaplata.

0,060Qm. 0,395Qm. Continuem a la dreta pel Passeig de Sant Joan.

0,100Qm. 0,495Qm. El Passeig de Sant Joan fa un gir a l’esquerra.

0,050Qm. 0,545Qm. Tombem a la dreta pel carrer Progrès.

0,080Qm. 0,625Qm. Estació d’autobusos de Ripoll i uns metres més enllà l’estació de tren.

La propera setmana parlarem de la Ruta del Ferro i del gorg de Malatosca.