dimecres, 17 de juliol del 2019

MALGRAT -BLANES PER LA PUNTA DE LA TORDERA.


                                       La Punta de la Tordera

Fa temps que buscava la manera d’arribar a Blanes des de l’Alt Maresme, per un entorn agraït, sense fer gaire marrada i sobretot evitant haver de creuar carreteres principals, caminar per vorals de vials amb molta afluència de vehicles o tenir que travessar vies de tren. A més més, per assolir l’arribada a Blanes, la Tordera és una barrera natural, doncs entre Tordera i la desembocadura hi ha molt pocs punts per on es pot creuar tot l’any i sense exposar-nos als perills del trànsit.

 En aquest sentit, en el primer intent, l'abril del 2015, vaig anar des d’Arenys de Mar fins la Punta de la Tordera arran de mar, però quan tocava creuar el riu, aquesta baixava amb força cabal i no era possible travessar. 

Posteriorment, l'agost d'aquell mateix any,  tot sortint de Pineda vaig enfilar-me cap a Sant Pere de Riu i d’aquí cap a Palafolls, seguint les marques del PR-C-146 per Vallmanya i Miralles. Molts tobogans, molts quilòmetres, poc atractiu i un pas extremadament perillòs per creuar la NII a l’alçada de Sant Genís de Palafolls.

Ho vaig seguir intentant i el novembre del 2015, vaig aconseguir l’objectiu a mitges, doncs havia arribat a l’estació de Blanes, sense creuaments excesivament compromesos, caminant sempre per camins, voreres i vials segurs, però fent 6 quilòmetres per zona urbana, amb trams poc atractius i fent massa quilòmetres per cobrir la poca distància que hi ha entre Santa Susanna i Blanes. 

Per fi, avui he assolit el meu objectiu, he arribat a Blanes per una ruta curta i atractiva. Tanmateix, cal dir que a principis de juliol del 2019, el delta de la Tordera està molt més senyalitzat que no pas quatre anys enrere.

Per tant, la ruta d'avui enllaça a l'estació de Malgrat amb l'itinerari Montnegre IV. Arenys de Mar - Malgrat de Mar, publicat l'abril de 2015. En aquest sentit, si tenim la sort que la Tordera baixa eixuta, podem arribar a Sa Palomera  des d'Arenys seguint un itinerari d'uns 25 quilòmetres i un desnivell inapreciable.

Evidentment, triem la opció que triem cal portar aigua i evitar les hores centrals dels dies més calurosos de l'any.

L'ITINERARI D'AVUI.

0,000Qm. 0,000Qm. Sortim de l’estació de Malgrat de Mar i continuem a la dreta pel Passeig de Llevant.

0,200Qm. 0,200Qm. Girem a l’esquerra pel carrer Mallorca.

0,300Qm. 0,500Qm. Girem a la dreta pel carrer Ramon Turró.

0,080Qm. 0,580Qm. Continuem a l’esquerra pel carrer de Mar.

0,090Qm. 0,670Qm. Girem a la dreta pel carrer del Carme.

0,080Qm. 0,750Qm. A l’esquerra trobem l’esglèsia parroquial de Sant Nicolau. La planta de l’església té forma de creu llatina, amb una nau central i dues de laterals, separades per pilars gruixuts i amb cúpula al creuer. La nau és de grans dimensions (45 m de llarg per 24 m d’ample), per aquesta raó se l’anomena Catedral de la Costa. La nau central està coberta amb volta de canó amb llunetes i les laterals amb volta d’aresta. El pes de les voltes descansa sobre els murs perimetrals reforçats amb contraforts.
La façana neoclàssica del segle XVIII té coronament ondulat i una portalada de línies clàssiques amb una fornícula abarrocada on hi ha la imatge de sant Nicolau de Bari i una rosassa que il·lumina l’interior de la nau. Cal destacar la portalada i l’aplacat de la part central en peces de marbre de color blanc-gris. A l’esquerra de la façana hi ha el campanar de torre massís, vuitavat, alçat també al segle XVIII, que resta inacabat.

Ara continuem recte pel carrer del Carme cap al Pla del Grau.

0,780Qm. 1,530Qm. Arribem a una rotonda amb un tractor al mig. Nosaltres creuem pel pas de soterrani que trobem uns 50 metres davant nostre, obviant el que ens queda just a la dreta.

1,200Qm. 2,730Qm. Creuem una carretera veïnal i continuem recte cap a la Tordera.

0,800Qm. 3,530Qm. Creuem un altre vial asfaltat i just a l’altra banda trobem la Tordera. A l’estiu o en èpoques de sequera, el riu es pot creuar a gual, doncs està totalment sec i d’aquí a la Punta de la Tordera nomès ens resten 1.400 metres.

Si en canvi baixa aigua, haureu de fer la volta que a continuació us detallarem i la distància fins la Punta de la Tordera, augmentarà fins els 4,6 quilòmetres.

Per tant, malgrat que avui la Tordera baixa eixuta, anem a fer la descripció com si el riu baixès amb aigua.
Per un camí entre canyes, tombem a l’esquerra direcció Palafolls.

0,575Qm. 4,105Qm. Uns 30 metres abans d’arribar a la carretera BV-6001 entre Malgrat i Blanes, trobem un corriol a la dreta que baixa uns metres i creua la carretera per sota i posteriorment la via del tren.

0,275Qm. 4,380Qm. Obviem el camí que marxa a l’esquerra i nosaltres continuem recte cap al Parc Fluvial de la Tordera.

0,500Qm. 4,880Qm. Creuem per sota la carretera GI-682 entre Blanes i Palafolls. Una vegada hem creuat, continuem per un vial cimentat que trobem a l’esquerra i que ens pujarà fins la carretera.

0,100Qm. 4,980Qm. Continuem a l’esquerra paral.lels a la carretera, sense perill, doncs estem protegits per un guardarrail de ciment.

0,250Qm. 5,230Qm. Ara ja som a l’altra banda de la Tordera i baixem a l’esquerra per un vial asfaltat.

0,100Qm. 5,330Qm. Continuem a l’esquerra cap a la Punta de la Tordera. Obviant sempre les pistes que ens menen a l’esquerra i seguint sempre pel camí principal.

2,800Qm. 8,130Qm. Punta de la Tordera. Espai protegit on podem observar una gran varietat d’ocells a les èpoques humides i gaudir de la flora pròpia del Delta.

Ara continuem a l’esquerra per la platja.

0,160Qm. 8,290Qm. Arribem a un canal d’us lliure. Tombem a l’esquerra i enllacem amb l’avinguda Vila de Madrid.

0,750Qm. 9,040Qm. Continuem a l’esquerra pel carrer Mercè Rodoreda.

0,100Qm. 9,140Qm. Enllacem a l’esquerra amb el Passeig de S’Abanell.

1,400Qm. 10,540Qm. Trobem a la dreta l’accès empedrat a Sa Palomera. Final de la sortida d’avui. Ja nomès es resta caminar els 100 metres de l’empedrat i pujar els 74 esglaons fins el capdamunt d’aquesta roca que es considera el Portal de la Costa Brava.

Des de dalt Sa Palomera tenen molt bones vistes de la vila i del port de Blanes, de la desembocadura de la Tordera, del Castell de Sant Joan i evidentment de la Mediterrànea.

L'origen del seu nom no està del tot determinat, encara que la versió més probable és la que la relaciona amb una paloma. Una paloma és una corda de la barca que serveix per facilitar la maniobra de treure-la de l'aigua. Com que abans les barques, quan arribaven de pescar, les treien de l'aigua i les deixaven a la sorra prop d'aquesta roca, que feia com de port natural, de la paloma de les barques en va poder esdevenir el nom de Sa Palomera.

Per anar a buscar el tren tenim dues opcions o bé agafar la L1 de bus que ens portarà fins a l’estació, que té parada a la Plaça Catalunya, just davant de Sa Palomera i que té molta freqüència de pas, o anar caminant seguint aquestes indicacions.
 Tanmateix, l’únic punt d’interès d’aquest enllaç és la font gòtica, la resta és totalment prescindible.

L'ENLLAÇ

0,000Qm. 0,000Qm. Sortim de Sa Palomera i continuem a mà dreta pel Passeig Marítim cap al port.

0,400Qm. 0,400Qm. Seguim a l’esquerra pel carrer Ample.

0,130Qm. 0,530Qm. Font gòtica de Blanes. Seguim amunt pel carrer Ample.

0,100Qm. 0,630Qm. Enllacem amb el carrer Jaume Ferrer i creuem la Plaça de la Solidaritat.

0,100Qm. 0,730Qm. Continuem pel carrer Anselm Clavé.

0,450Qm. 1,180Qm. Tombem a l’esquerra per l’avinguda de l’Estació.

0,450Qm. 1,630Qm. El carrer es bifurca i nosaltres continuem a la dreta per l’avinguda de l’Estació.

0,950Qm. 2,580Qm. Estació de tren de Blanes.

El mes de setembre a fonts d’arreu, parlarem de la font gòtica.