Les recomanacions d'aquest Sant Jordi
Avui em toca fer una d'aquelles entrades de les quals gaudeixo molt fent-la. Ja fa unes quantes setmanes que rumio quins llibres recomanar, quina llista fer, per tal que hi hagi una mica de tot.
En aquest sentit, aquest any hi ha novel.la, contes, un diccionari de dites i refranys i un altre de vocabulari de pagès, llibres que ens expliquen un ofici, altres que ens parlen de que com arribar a una font... o fins i tot en Màrius Serra a "Quiet" ens parla del Llullu i la seva circunstància.
A la llista d'aquest Sant Jordi, hi ha cognoms que ja hi eren el 2011 i alguns el 2010, el propi Serra, Espinàs, Pàmies, López, i d'altres que s'estrenen aquest any com Santjoan.
Per altra banda, aquest any fem dues incursions a terres valencianes, a la part sud del Païssos Catalans, de la mà de l'Enric Valor i el seu mig pollastre i tot passejant amb en Josep Maria Espinàs per l'Alt Maestrat.
Les meves 12 recomanacions per Sant Jordi són les següents.
1. En cap cap cap. Victor Pàmies. Diccionari de dites i refranys sobre el cap. Col.lecció. "Enciclopèdia paramiològica del cos humà", núm 2. Vallromanes, 2012. Segona entrega d'aquesta enciclopèdia sobre dites i refranys del cos humà que recull més de 1400 parèmies en català sobre el cap. Per saber-ne més, trobareu en Victor el diumenge 22 d'abril al matí a la Plaça de l'Esglèsia de Vallromanes.
2. Quiet. Màrius Serra. Editorial Empúries. Barcelona 2008. L'escriptor d'Horta ens explica amb un llenguatge planer i fugint de dramatismes, les vivències dels set primers anys d'en Llullu, un nen amb pluridiscapacitat i la seva família. Ara a la pàgina web d'en Màrius Serra i ha penjades aquestes paraules
" Sempre m'ha agradat imaginar-me el Lluís com un intrèpid navegant del dic sec. Aquest seria, doncs, el seu quadern de bitàcola".
3. Qui va denunciar en Joan Gràcia? Sergi Santjoan. 2003. Pagès Editors. Lleida 2003. En Sergi Santjoan és un escriptor molt vinculat a Vallromanes. Amb aquesta novel.la que parla dels durs temps de la postguerra a Barcelona va guanyar l'any 2003, el premi Ferran Canyameres. De ben segur, els propers anys tornarem a recomanar obres seves.
4. El carboneig. Quan el record encara és viu. Josep Maria Panareda i Josep Masnou. Publicacions de l'Abadia de Montserrat 2010. Aquest llibre ens acosta un ofici molt corrent a les nostres muntanyes fins a mitjans del segle passat i que ara és gairebé desconegut per les generacions actuals. Si en voleu saber més, a Cànoves i Samalús entre finals de febrer i finals de març, bianualment s'ensenya com es feia el carbó vegetal al Montseny. El 2013 es celebrarà l'onzena edició.
5. Vocabulari del pagès. Miquel Pont. Pòrtic. Barcelona 2009. Les gramàtiques del caminant que més o menys publico cada dos mesos, m'han portat fins aquest vocabulari de pagès. Sens dubte el diccionari de pagès més complert que he trobat fins ara. Tanmateix, hem de tenir en compte que l'autor és segarrenc i per sort és tan rica la nostra llengua que podríem fer diccionaris de pagès del Vallès, de l'Empordà, del Penedès...
6. La Vall del Bac. Anna Borbonet. Publicacions de l'Abadia de Montserrat. 1979. Caminar l'any passat pel Camí del Nord, em va fer passar a l'abril per la Vall del Bac. La setmana passada, ja us vaig fer cinc céntims d'aquest llibre, que ens parla d'aquesta vall des de una vessant geogràfica, històrica i botànica i l'interessant d'aquesta lectura, és comprovar com ha canviat el paisatge descrit 34 anys més tard.
7. Història d'un mig pollastre. Enric Valor. Edicions del Bullent. Picanya. 2007. L'agost passat es va celebrar el centenari del naixement d'Enric Valor, i malgrat que des d'aquest blog ja vam participar a l'homenatge que se li va fer a la xarxa, a la llista d'avui no hi podia faltar una de les seves rondalles.
8. 20 excursions a peu pel voltant de Barcelona. En transport públic. Rafa López Martín. Cossetània Edicions. Valls 2011. Una de les coses que m'agrada més d'aquest llibre, és el fet que per arribar a l'inici i al final dels itineraris es pugui fer en transport públic. L'autor és un gran coneixedor de totes les muntanyes que envolten la zona metropolitana. Si voleu saber-ne més sobre ell i la seva obra el trobareu a la xarxa a www.senderismeentransportpublic.blogspot.com, o en persona el dilluns 23 d'abril de 19h a 20h a la Rambla de l'Hospitalet.
9. Les fonts martorellenques. Adolf Candela, Antoni Sánchez i Quíxol Soriano. Martorelles. 2011. Els darrers mesos he fet referència a aquest llibre en vàries entrades. Trobo que és una obra imprescindible per conèixer els elements hidrològics de Martorelles i Santa María.
10. L'aigua i les fonts. Narcís Clotet i Sol Cots. Biblioteca Cordill. Barcelona 2011. Petit llibret que ens parla de la importància de l'aigua, dels diferents tipus d'aigues que hi ha i ens proposa una selecció dels millors dolls de Catalunya.
11. A peu per l'Alt Maestrat. Josep Maria Espinàs. Edicions La Campana. Barcelona 1991. El mestre Espinàs ens porta a caminar per la ruralia valenciana entre alzinars i ramats. JME sempre tindrà un llibre en aquestes llistes.
12. Notes. núm 27. Centre d'Estudis Molletans. Mollet del Vallès. 2012. Per primer cop incorporo a la llista una revista. Notes, és una molt bona revista anual, on es publiquen articles que ens ajuden a entendre i conéixer una mica més el Baix Vallès. Concretament, en aquest número hi ha un article que m'agrada molt "Can Girona, una finca particular de Martorelles de Dalt" escrit per en Joan Sanjuan i Esquirol.
Si us interessa veure les recomanacions per Sant Jordi, que vam fer el 2010 i el 2011, només cal que aneu a buscar-les als mesos d'abril de l'any corresponent.
La propera setmana parlarem de la TRINXACAMES 2012 que farem el proper diumenge 6 de maig.
78. I ARA QUÈ ESTUDIO?
Fa 5 anys
2 comentaris:
Prenc nota Toni i grácies per la recomenació del llibre de les fonts. La veritat és que ets un "crack".
Bon Sant Jordi
Antonio
Hola Toni,
T'agraeixo molt que recomanis el llibre, el blog i la signatura de llibres. Em fas una publicitat fantàstica. Per altra banda també m'informes d'altres publicacions o sigui, que més demanar.
Moltes gràcies i salutacions
Rafa
Publica un comentari a l'entrada