dimecres, 1 d’agost del 2018

LA FESTA DEL CÀNTIR D'ARGENTONA



                                      Els càntirs d'aquest any
                                                 

Durant tot l'any poseu visitar el Museu del Càntir d'Argentona abans o desprès de fer una excursió visitant diferents fonts d'aquesta vila maresmenca o pujar fins el Castell de Burriac.

Dins el museu trobareu tot allò relacionat amb el món del càntir i els atuells, majoritàriament fets amb fang cuit, que cobreixen les diverses necessitats domèstiques relacionades i que s'utilitzen per tenir-hi aigua o altres líquids i que alhora també serveixen per beure-hi a galet.

Hi trobareu tota mena de càntirs, de colla, de barca, de nevera, d'engany, cilíndrics, de tronc... i d'arreu del món, sobretot de l'entorn de la Mediterrània, però també hi ha càntirs, cantimplores i gerres d'altres punts d'Europa i de llocs tan allunyats com Etiòpia, Perú o els Estats Units.

També hi trobareu una sèrie de càntirs pintats per en Picasso a la dècada dels 60 i com no, la col.lecció de càntirs que des de 1951 commemoren la Festa del Càntir que es fa cada any a principis d'agost.

Per altra banda, hi trobareu els atuells que hem fet servir els catalans per guardar l'aigua i poder beure-la els darrers 3000 anys. 

Finalment, s'ens mostra el procès d'el.laboració dels càntirs, des de que s'estreu la terra de la terrera fins que arriba a la botiga o a la parada de qualsevol fira de terrissa.

Però sens dubte, el millor dia per visitar  aquest museu és el 4 d'agost, Sant Domingo. Al marge dels concerts, cercaviles, espectacles de carrer, àpats... que trobem a qualsevol festa Major a Argentona, aquest proper dissabte també hi trobareu jocs infantils entorn de l'aigua i el món del càntir, aixecades de càntirs, una processó amb els capgrossos i els gegants xarbotarires, la benedicció de les aigües i el càntir de l'any...

Si aquests dies no heu marxat massa lluny d'aquestes contrades és una bona proposta per fer amb canalla.

Properament, fontejarem per Vallvidrera amb Mossèn Cinto Verdaguer.