dissabte, 11 d’agost del 2018

LA TORTUGA BABAUA


                         Tortuga babaua

El mes d'octubre del 2011 vam publicar "PRIMERA ETAPA DEL GR-83. MATARÓ - COLLSACREU. LA FONT DE MAL PAS". El GR-83 comença a la Platja del Callao de Mataró i  a continuació ja enfila la riera de Sant Simó amunt.

A l'altra banda, d'aquesta riera, trobem la platja de Sant Simó, on aquesta setmana han desclòs 73 tortugues babaues de la posta que va fer la seva mare el passat 15 de juny.

Aquesta tortuga va fer un niu amb 173 ous. 130 es van deixar a la platja i es va condicionar la zona per afavorir l'èxit de la posta. La quarantena restant d'ous es van incubar a les instal.lacions del CRAM i fins avui ja havíen desclòs 26 tortugues més.

Per tant, cal felicitar-se perquè una tortuga babaua hagi fet la posta a una de les nostres platges i que els biòlegs i els voluntaris que han tingut cura del niu i dels ous hagin assolit el naixement de 99 tortugues.

La tortuga babaua o careta és comuna a la Mediterrànea, malgrat que a l'actualitat és una espècie en perill d'extinció.

La tortuga babaua pot arribar a medir més d'un metre i a pesar més de 100 Kgs. Els colors varien entre el cafè fosc i el groc ataronjat, dorsalment són de color crema. Les cries són de color cafè fosc. Tenen aletes de dues arpes especialitzades per nedar grans distàncies, i tenen el cap gran i arrodonit, Tenen un bec molt gruixut. La closca sol ser llisa en els adults i una mica més aspre en els joves.

Aquesta espècie de tortuga és carnívora, s'alimenta de mol.luscs, crustacis, peixos, meduses i altres petits i mitjans animals marins que masteguen amb les seves grans i poderoses mandíbules. Com altres tortugues marines, les femelles retornen a dipositar els seus ous a prop de la mateixa platja on havien desclòs. La tortuga babaua pot arribar a viure més de 80 anys.

Al Mediterrani es troba en perill d'extinció per culpa de la destrucció de les platges verges, la pesca accidental i la contaminació de l'aigua del mar per elements com les bosses de plàstic, que la tortuga confon amb la seva presa preferida, la medusa i que li causa la mort per asfixia.

Pel que fa als individus que han desclòs en el CRAM,  una part d'aquestes tortugues viuran allà durant el seu primer any de vida. Posteriorment, seran reintroduides en el medi natural amb microxips i dispositius de seguiment via satèl.lit. Això permetrà per una banda, afavorir la supervivència d'aquests animals, reintroduint-los amb una mida més gran i reduint el ventall de depredadors naturals. I per un altre cantó, això permet investigar al voltant dels patrons de distribució d'aquests animals, poc coneguts fins ara, estudiar la supervivència dels animals reintroduits i en un futur, quan les tortugues famelles arribin a la maduresa sexual, conèixer amb certesa, si tornen a nidificar a la mateixa platja on la seva mare va fer la posta.

Properament, farem inventari dels edificis religiosos que hem trobat a les excursions publicades en aquest blog.