diumenge, 25 de juliol de 2010

La Font de la Dinamita

La Font de la Dinamita

Aquesta és una font de la qual fa molt temps que podia parlar. A hores d'ara si em demanéssin fer una classificació de les deu millors fonts de la Serralada, tenint en compte el seu entorn, l'aigua que en raja, l'estructura de la font... de ben segur aquesta hi seria.

En aquesta ressenya, indicaré el camí més ràpid per arribar-hi i malgrat que farem un itinerari circular, sens dubte l'ubicació d'aquesta deu d'aigua, ens permet incloure-la en excursions molt més llargues.

La distància de la passejada d'avui serà d'uns 2.200 metres i el desnivell positiu tot just serà d'uns 50 metres. A més a més bona part de l'excursió passa per indrets obacs per tant és recomanable fer-la a qualsevol época de l'any.

La Font de la Dinamita es troba al terme municipal de Sant Fost de Campsentelles i per apropar-nos al punt d'inici i final de la sortida d'avui hem de fer el següent.

Anirem en cotxe fins l'urbanització Mas Corts, que es troba al quilòmetre 7,5 de la carretera de La Conreria (B-500 Badalona-Mollet). Pujant des de Mollet trobem el desviament de l'urbanització a l'esquerra i hem de pujar força pel carrer Sant Llorenç fins la confluència dels carrers Aneto i Montblanc on aparcarem. Ara hem de seguir el tros de carrer que ens queda més a l'esquerra i pel qual pocs metres més endavant trobem una tanca del Parc de la Serralada Litoral impedint el pas als cotxes.

Passem la tanca i caminem uns 80 metres, on trobem un corriol a mà esquerra que endinsant-se pel Bosc de la Nau ens durà a la font desprès de caminar 10 minuts. Al començament , aquest caminet és força dret i relliscós.

Tanmateix, cal destacar que uns 150 metres abans d'arribar a la font a mà esquerra trobarem les runes de l'antiga fàbrica de dinamita, que dóna nom a la deu d'aigua. L'empresa va desaparèixer arran d'una explosió, desprès d'haver patit diversos incendis.

Costa imaginar-se que per aquests camins hi transitaven carruatges tirats per matxos, i els quals feien el transport de les mercaderies de la fàbrica.

Per la seva banda la Font de la Dinamita es troba situada sota un sostre de volta catalana construit d'obra vista i totxo i el camí tot just passa pel damunt. Aquesta font gairebè sempre raja i està envoltada d'alzines, bardisses, heures i plataners, fet que fa que estiguem davant un dels racons més bonics de tota la Serralada.

Ara marxem pel corriol que passa per sobre la font en sentit nord i en lleuger ascens. Desprès d'haver caminat uns 350 metres, arribem a un altre corriol que ens travessa, nosaltres girarem a la dreta i obviant tots els camins que menen a banda i banda cinc-cents metres més enllà arribarem a una pista que ens travessa i tornarem a girar a la dreta.

Ara ja no deixarem aquesta pista que de seguida marxa en sentit sud i desprès de caminar uns 750 metres arribarem de nou al carrer Aneto, a l'urbanització Mas Corts, on tindrem aparcat el cotxe, per tant punt d'inici i final de la sortida d'avui.

Bona part de la informació referent a la Font de la Dinamita, l'extret del llibret núm 2. de "Fem Memòria". Les Fonts de Sant Fost de Campsentelles, escrit i editat per Jaume Rifà, Amadeu Rovira i Josep Gurri.