dilluns, 1 de febrer de 2016

HI HAURÀ HIVERN A LA SERRALADA LITORAL ENGUANY?


Demà arriba la Candelera i tanmateix el refranyer ens diu que "si la Candelera plora l'hivern és fora i si la Candelera riu el fred és viu". La previsió del temps per demà no anuncia pas pluja, per tant la Candelera riurà, però i el fred on és?
Anem a pams, i primer explicarem que es commemora per la Candelera,

En temps de Jesucrist, 40 dies després que una dona hagués donat a llum, havia d'anar al temple a presentar el nounat als sacerdots i fer una petita ofrena. Hi tenia lloc un ritu de purificació de la mare. Segons la tradició cristiana, com que Jesús va néixer el 25 de desembre, 40 dies més tard, és a dir, el 2 de febrer, Maria va anar a presentar-lo als sacerdots. La celebració cristiana de la Candelera rememora i recrea aquest fet. Tal vegada, també és el dia que es tanca el cicle de Nadal i per tant és el dia de desmuntar el pessebre. El denominador comú que tenen les processons que es celebren aquest dia són les candeles de cera que suposadament tenen virtuts protectores i que antigament les havien de portar les embarassades, les dones que havien infantat durant l'any anterior, les dones que havien perdut algun fill i les vidues.

Per altra banda, el 2 de febrer, justament és el punt mig entre l'inici i final de l'hivern i tradicionalment s'ha anat al refranyer i s'ha fet cas a la dita més popular d'aquest dia "Si la Candelera plora l'hivern és fora, si la Candelera riu el fred és viu". Per tant, demà no plourà i seguirà el fred.
Però quin fred? A Vallromanes i per extensió a gran part de la Serralada Litoral només ha gelat 4 dies des del 15 de novembre i el fet extraordinari seria que demà plogués doncs fa 88 dies que no plou.

Parlant amb la gent gran d'aquestes contrades, et comenten que abans (fa 40 o 50 anys) cada hivern feia una nevadeta, ara tot just fa una nevadeta cada 5 o 10 anys.

Fixant-nos en els dies de gelada, per sota de 0 graus,  la primera dècada del segle XXI (2000-2009) va registrar una mitja de 40 dies de gelada per any.
Si mirem les dades que s'estan produint els últims mesos, el 2015, 9 dies de gelada i enguany nomès 1 dia durant tot el mes de gener, és  per començar a pensar si està canviant el clima del lloc on vivim.

Sortosament, el 2010 va gelar 64 dies, el 2011, 29, el 2012, 69, el 2013, 72 i el 2014, 32. Sense comptar el 2016, això fa una mitja de 42 dies de gelada per any i per tant ja estaríem en els mateixos paràmetres de la primera dècada del segle XXI.

Pel que fa a la pluja, passa més o menys el mateix, el 2015 va ser un any força eixut, doncs a Vallromanes nomès van caure 436 litres per metre quadrat i aquest mes de gener del 2016 no ha plogut gens. La mitjana a Vallromanes estaria al voltant dels 600 litres per metre quadrat/any.
Tanmateix, el 2010 van caure 845 litres, 932 el 2011, 495 el 2012, 850 el 2013 i 647 el 2014.
Per tant, durant aquesta dècada estaríem ara mateix de mitjana per sobre dels 700 litres per metre quadrat.
Tant de bo, aquest no-hivern i aquesta sequera siguin simplement un de tants episodis del clima mediterrani i que d'aquí uns mesos ens queixem d'aiguats i riuades perquè malauradament en el Mediterrani encara avui la pluja no sap ploure.

Part de la informació d'aquesta entrada l'he extret del blog "TEMPS VALLROMANES" http://tempsvallromanes.blogspot.com.

La foto de l'entrada l'he extret del blog "Tradicionarius" http://judithgarciavera.blogspot.com

Properament, anirem fins el dolmen de la Pedra Gentil.