divendres, 30 de novembre de 2012

CAMINANT ENTRE EL MOGENT I EL CONGOST                           Un guia del Mons Observans i el seu "becari"

Avui fem la tercera excursió "romana" d'aquest cicle de quatre excursions.  Mica a mica ens anem acostant a la serralada i en aquest sentit després de caminar el setembre per la Via Romana del Capsacosta entre la Garrotxa i el Ripollés, l'octubre transitar un tros per la Via Augusta entre Hostalric i Sant Celoni,  ara el novembre visitem el jaciment romà de Can Tacó a les portes de la Serralada Litoral i ubicat en una petita illa natural entre Montornés i Montmeló, entre el Mogent i el Tenes.

De fet l'inici i el final de l'itinerari és a Montornés i coincideix amb l'accés a la font de Santa Caterina que vam publicar al blog el març del 2011.
La ruta d'avui és circular i té una llargada de poc menys de 5 quilòmetres i un desnivell positiu d'uns 100 metres.  Al marge de visitar el jaciment romà de Can Tacó (Mons Observans) també ens acostarà al camí de ribera del riu Mogent recuperat els últims anys.

Malgrat que l'itinerari trepitja en algun tram poligons industrials, degut a la seva llargada i a la possibilitat de veure el jaciment mitjançant una visita teatralitzada, és una excursió molt aconsellable de fer amb canalla.
A continuació us detallem l'itinerari

0,000Qm 0,000Qm. Iniciem l’itinerari en el parquing que hi ha entre el carrer d’Adriano i l’Avinguda Llibertat.
0,050Qm. 0,050Qm. Creuem el pont i anem direcció Montornés Nord per l’Avinguda del Mogent. Canviem de vorera i passem pel costat de la benzinera.
0,250Qm. 0,300Qm. Girem a l’esquerra pel carrer del Vial Nord.
0,500Qm. 0,800Qm. Girem a la dreta per una pista de terra que puja d’una manera força pronunciada.
0,080Qm. 0,880Qm. Deixem la pista i continuem pel corriol que puja paral.lel.
0,100Qm. 0,980Qm. Pugem per unes escales que trobem a l’esquerra.
0,040Qm. 1,020Qm. Arribem al punt d’informació del Mons Observans. Continuem amunt i trenta metres més endavant en una plaça tenim l’entrada del jaciment.
El jaciment romà de Can Tacó fou un dels primers assentaments romans a Catalunya, en aquest sentit va ser construit al darrer terç del segle II a.C. dalt del Turó d'en Roina a 120 metres d'altitud sobre el nivell del mar, des d'on es podien controlar les principals vies de comunicació, sobretot la Via Augusta.

 L’edificació, que ja va ser excavada els anys 1947 i 1961, ha conservat el traçat de les principals dependències que tenia. Es tracta d’un edifici de representació oficial d’alguna administració romana vinculada a l’exèrcit i sembla que tenia la funció de praesidium, un campament militar que servia de base logística per a les tropes romanes i per al control de territoris. Aquest és un tipus d’assentament molt poc documentat a les terres catalanes.

Des que es van reiniciar les excavacions l’any 2003 s’hi han realitzat múltiples descobriments de gran importància històrica, com nombroses restes de les pintures murals del primer estil pompeià que decoraven les parets, que han aportat dades molt valuoses sobre els primers moments de la romanització a Catalunya. Aquest tipus de decoració és excepcional a la península Ibèrica, ja que és a Pompeia on es conserven la majoria de cases ornamentades amb aquest estil.

Ara continuem amunt, direcció nord cap al turó de les Tres Creus. Obviem el camí que marxa a l’esquerra i nosaltres seguim un corriol que marxa recte per sota d’un pi.
0,200Qm. 1,250Qm. Sortim a una pista. Som al coll de les Tres Creus. Girem a la dreta i la pista ens durà fins el capdamunt del Turó del Raiguer.
0,150Qm. 1,400Qm. Turó del Raiguer.
Des d’aquí tenim unes magnifiques vistes del Montseny, Cingles de Bertí, Gallifa…
Ara desfem el camí fins a situar-nos de nou al Turó de les Tres Creus.
0,150Qm. 1,550Qm. Coll de les Tres Creus. Ara continuem amunt direcció ponent per enfilar-nos al Turó de les Tres Creus.
0,100Qm.1,650Qm. Turó de les Tres Creus.
Des d’aquí tenim unes magnifiques vistes del Baix Vallès i Montserrat al fons.
Ara desfem el camí fins situar-nos de nou al Turó de les Tres Creus.
0,100Qm. 1,750Qm. Coll de les Tres Creus. Girem a l’esquerra per un corriol que baixa lleugerament.
0,400Qm. 2,150Qm. Arribem a la plaça que hi ha davant l’entrada del jaciment romà. Ara nosaltres continuem a la dreta per un camí que es precipita cap a Montmeló.
0,120Qm. 2,270Qm. Obviem el camí que marxa a l’esquerra. Nosaltres continuem avall.
0,250Qm. 2,520Qm. Pista cimentada. Seguim direcció nord, tot buscant les vies del tren.
0,050Qm. 2,570Qm. Construcció de pedra, perimetrat amb tanques, sembla que sigui un espai museístic, que hem d’averiguar que és. Si algú ho sap, us agrairia que m'ho féssiu saber. Girem a l’esquerra paral.lels al riu Tenes.
0,400Qm. 2,970Qm. Creuem el pont de Santiago Rusiñol i passem a l’altra banda del riu. Girem a l’esquerra, continuant paral.lels al riu.
0,300Qm. 3,270Qm. Pont de Montmeló, just a sobre on té lloc l’aiguabarreig entre el Tenes i el Mogent formant el Besòs. Creuem el pont en direcció a la carretera de la Roca  ( BV-5001)
0,100Qm. 3,370Qm. Altra banda del pont. En aquest punt, a tocar de la carretera, hi ha un corriol que baixa cap a la font de Santa Caterina. Nosaltres el seguim.
0,050Qm. 3,420Qm. Arribem a un camí de graveta que ens creua. Nosaltres continuem avall.
0,050Qm. 3,470Qm. Font de Santa Caterina. Actualment la font raja força. Malauradament, ja no hi ha la rajola mig trencada on la primavera del 2011 es podia llegir el nom de la déu.
L’aigua que desguassa la font,  forma un petit torrent que de seguida va a parar al Mogent.
Ara només ens cal seguir el camí de ribera que marxa recte, direcció Montornés.

1,300Qm. 4,770Qm. Parquing entre el carrer Adriano i l’avinguda Llibertat, inici i final de la sortida d’avui.
Segurament aquesta ruta que hem fet avui és recomanable fer-la sentint música en uns auriculars, perquè malgrat haver recuperat aquesta illa que formen els tres turons per sobre el polígon de Montornés i el camí de ribera que va paral.lel al Mogent, el soroll de la carretera i les fabriques trinxen una mica els paisatges que ens entren pels ulls.
Els propers dies que romandrà obert el jaciment romà de Can Tacó seran els diumenges 2, 9 i 16 de desembre de 11h a 14h.
Per fer aquesta entrada he extret informació d'un article de la revista Sàpiens publicat en versió digital el dijous 25 d'octubre de 2012.
Ja en parlarem properament, però el 16 de desembre Vallromanes caminarà per la salut.