Un cep amb unes pampes ufanoses i el raïm que comença a verolar.
Arriba setembre i s'acaba l'estiu. Els dies comencen a ser més curts, tornem a les rutines tot començant el curs escolar amb molts bons propòsits i a la Serralada Litoral és temps de verema.
Sens dubte a les nostres muntanyes des de fa anys i panys es conrea el raïm i a hores d'ara la majoria d'aquest raïm s'utilitza per fer vi.
D'uns anys ençà tot allò que envolta el vi està de moda i avui dia conceptes com l'enoturisme, els maridatges, els tast de vins... tenen molta acceptació.
La gramàtica que farem avui parlarà de mots relacionats amb la verema que ja utilitzaven els nostres avis. Per tant, definirem paraules amb molta solera.
La llista d'avui tindrà 26 mots i l'any vinent quan tornem a fer la verema recollirem 25 o 30 paraules més. Tanmateix, amb l'entrada d'avui, també us recordarem 22 paraules que ja han sortit a alguna de les gramàtiques anteriors però que també tenen a veure amb la verema.
Comencem,
Aram: En castellà cobre. Conjunt
d’utensilis d’aquest metall que serveixen per una cuina, botiga o bodega
Bagot: Part d’un ram
de raïm.
Bagotar: Resseguir els ceps, una vegada
collits els raïms, per veure si n’hi ha quedat algun gra.
Barral: Recipient en
forma de portadora amb una cabuda de 30-35 litres, però tapat, fet de fusta,
que s’utilitza per transportar-hi líquids. La tapa porta un forat tapat amb un
tap de fusta. Normalment s’hi portàven els excrements de les persones o
bèsties, acumulats a les basses o dipòsits situats sota la comuna i que servien
per adobar els camps.
Bocatge: Boca d’un
pou, d’una cisterna o d’un recipient.
Bravada: Gas (anhídrid carbònic) que es forma
amb l’ebullició o la fermentació del most, d’olor forta i desagradable. S’ha
d’anar amb molt de compte amb aquest gas a l’hora de baixar el cup per treure’n
la brisa.
Brisa: Conjunt de
pellofes, rapa i pinyolada del raïm premsat o trepitjat al qual s’ha tret el
most.
Burxa: Barra de ferro
acabada en punxa que té la finalitat de passar pel forat de la canella del cup
per fer sortir el vi. També servia per trencar el plat de cerámica que taponava
el forat del caneller segellat amb argila. Aquest plat era una mesura de l’amo
per evitar que ningú toqués el vi.
Calafatar: Tapar els
forats de les bótes de vi o les juntes de les dogues malmeses, amb pasta feta
amb arrels d’om aixafades amb una mà de morter fins a obtenir una pasta fibrosa
anomenada humisa, la qual, una vegada s’ha assecat, queda extraordinàriament
dura.
Canella de cup: Aixeta de
bronze relativament grossa amb un forat davant per posar-hi la burxa. Es posava
en el caneller dels cups per treure-hi vi.
Caneller: Forat del cup on es col.loca la
canella.
Carretell: Barril petit
d’uns dos litres de capacitat que serveix principalment per tenir-hi vi.
Cornalera: Ansa de la
portadora i del barral feta de la mateixa doga.
Cossiol: Recipient de
terra cuita, rodó i de poca alçària que serveix per recollir el vi que s’escapa
de les aixetes de les bótes.
Cup: Recipient,
generalment d’obra i soterrat, sobre el qual es pia el raïm i on el most,
conjuntament amb la brisa, es converteix en vi.
Doga: Cadascuna de
les peces de fusta que juxtaposades formen el cos d’una bóta, portadora, barral
o cubell i están unides per cèrcols.
Duill: Forat per on
es treu el vi d’una bóta
Duillar: Fer un forat a la bóta per tastar el
vi.
Entrellanques: Espai entre
dues rengleres de ceps.
Esbogotar: Variant de bagotar.
Recollir els bagots dels ceps.
Esbrotjar: Treure els
rebrots dels sarments nous dels ceps que surten juntament amb les pampes.
Escocell: Clot que es
fa sota un cep per treballar-hi la terra.
Pampa: Fulla del
cep.
Rapa: Conjunt de
residus del raïm després de premsar-lo i treure-li la pellofa i els pinyons.
Trascolar: Fer sortir el vi del cup i fer-lo
passar a un altre recipient. Filtrar.
Trassegar: Traspassar el
vi d’una bóta a una altra per clarificar-lo.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada