divendres, 13 d’abril de 2012

GR-83 7a etapa OLOT-BEGET. LA VALL DEL BAC.

         La Vall del Bac.                                                              

Avui farem referència a un llibre que va escriure l'Anna Borbonet el 1978 i que es titula "La Vall del Bac".
Amb aquest títol queda clar que l'autora ens parla d'aquesta petita vall garrotxina. Tanmateix, hem de tenir en compte que el llibre va ser escrit fa 34 anys i per tant, si més no seria molt curiós seguir algun dels sis itineraris que ens presenta. Potser tindríem alguna sorpresa i no sé pas, si bona o dolenta, perquè malgrat sembli que l'evolució va en contra d'aquests paratges, tinc la sensació que avui dia són més conservacionistes que no pas a finals dels setanta i principis dels vuitanta.

El llibre té tres parts, una primera on ens fa cinc céntims de la geografia, una segona que ens explica qui i com ha viscut en aquesta vall al llarg de la història i una tercera que són aquests sis itineraris que recorren la vall de sud a nord i de ponent a llevant. Altrament, d'una manera transversal l'autora fa constants referències a la flora de la zona. En aquest sentit, jo em quedo amb un paragràf entre la pàgina 23 i 24 que acaba amb un vers de Josep Maria Segarra, el poeta molt vinculat a Santa Coloma de Gramenet i autor de VINYES VERDES VORA EL MAR  i del qual ja hem parlat un parell de vegades, el maig del 2009 i el novembre de 2011.

"La Vall del Bac, zona clau de contacte entre el món de l'alzina i el roure i el món del faig, se'ns apareix com un museu de l'arbre, però un museu ple de vida, talment com Josep Maria de Sagarra el veié en aquell esclat botànic


la soca de l'alzina, front de vella
i el faig verd d'aigua i enamoradís
i el roure, fulla seca i cassanella
i el pollancre, estirat i socallís
i el vern, música fonda i copa viva,
i el trèmol, que no atura el tremolor,
i el beç, fulla de neu i tronc d'oliva
i el pi, grapada verda de verdor,
i el castanyer, encantada pampolada,
i el freixe que és tot nervi i brancadret,
i l'om, trena rissada i refilada,
i més amunt, la pompa de l'avet".

Sens dubte algun dia anirem a perdre'ns per la Vall del Bac del segle XXI. De moment, la setmana vinent us farem 12 recomanacions de llibres per regalar i llegir aquest Sant Jordi.