dimarts, 2 de juliol del 2019

VALL DE CAMPRODON VI. TRAVESSA ESPINAVELL - ULLDETER.




A mitjans del mes d'agost de l'any passat vaig fer aquesta etapa entre Espinavell i Ulldeter l'endemà d'haver completat l'etapa entre Sant Pau de Seguries i Espinavell, publicada en aquest blog el gener de 2019. La intenció inicial i penso que la més ben fitada i amb un recorregut i uns paisatges que valen molt la pena és seguir la variant del GR-11.6 que surt d'Espinavell puja al Coll Pregon, Collada de Siern, Coll de Pal (amb la possibilitat de pujar al Costabona), Roca Colom, Portella de Concròs, Camp Magre, Portella de Morens i Ulldeter, amb una distància de 17 quilòmetres i 800 metres i un desnivell positiu de 1673 metres.

Aquesta és molt bona opció si tenim una bona previsió de temps, però malauradament la previsió a partir del migdia de l'endemà era de forts ruixats i tempesta elèctrica, per tant anant sól i tan exposat, doncs el GR11.6 majoritàriament va resseguint la carena fronterera, no era bona opció.

Tanmateix, vaig buscar la manera d'arribar a Ulldeter per un altre itinerari i la meva tria va ser la següent. 

Vaig sortir d'Espinavell i vaig anar cap al sud-oest per anar a buscar el GR-11 que passar pel Pla de Sant Joan a tocar del Puig Moscòs i certament hi vaig arribar però desprès de gairebé dues hores, de moltes marrades, esgarrinxades i passar per sobre o per sota d'algun filat elèctric. És una opció si com aquell dia la previsió del temps no és bona, però malgrat que s'arriba al Pla de Sant Joan sense excessives penúries, doncs a mesura que pujem, els camps de pastures guanyen terreny i és fàcil caminar-hi, m'és impossible descriure la ruta en un rutòmetre. 
Si trieu aquesta opció no oblideu portar el mapa de l'Alpina i amunt, una hora o altre arribareu al Pla de Sant Joan i topareu amb el GR-11.

A partir d'aquí el GR-11 està molt ben marcat fins el Pla de Les Bigues, en aquest punt el GR fa un canvi de direcció cap al nord i si no estem a l'aguait podem seguir cap a l'oest i desprès haver de baixar muntanya avall per les pastures i tornar a fer marrada com em va passar a mí.

Una vegada a Setcases, segurament ens toca afrontar el tram més lleig de tot el GR-11 amb 4 o 5 quilòmetres de carretera fins el Pla de la Molina. A l'arribar a Vallter aneu en compte, doncs si en el moment adequat no tombeu a l'oest cap el refugi d'Ulldeter, podeu fer-vos un embolic amb el GR-11.6 que uns metres més amunt baixa de la Portella de Marens i amb el cansament i tot plegat ja no sabeu si pujeu o baixeu.
Tingueu clar que per fer l'ultim tram fins el refugi, haureu de pujar, però desprès d'una bona dutxa i un bon sopar ja tornareu a estar a punt per l'endemà seguir amb la vostra travessa.

Avui us faig aquesta entrada perquè aquest proper cap de setmana, 6 i 7 de juliol l'Eva Martínez Picó del Refugi Els Estudis d'Espinavell, organitza la Marxa del Parc de les Capçaleres del Ter i del Fresser. Una travessa de 42 quilòmetres i 2.375 metres de desnivell positiu i sens dubte una molt bona ocasió per descobrir aquest Parc.
La ruta es pot fer des d'Espinavell cap al Refugi de Corral Blanc (Planoles) o a l'inversa. En aquest sentit, hi ha un servei d'autocar que ens portarà a l'inici de la travessa.
A més a més, cada grup anirà amb un guia de muntanya i un acompanyant de la Creu Roja. 
Per acabar-ho d'arrodonir, trobo que el preu és molt assequible. 30 Euros pels federats i 37 Euros pels no federats.
Trobareu més informació a La Marxa del Parc

Aquesta any no la puc fer, però sens dubte aquesta la posem a la carpeta de les pendents. Per cert, si em permeteu una suggerència us recomano sortir d'Espinavell i pernoctar la nit de divendres a dissabte. Sopar i esmorzar als Estudis és un luxe.

A final de mes anirem d'Ulldeter a Núria pel Torreneules.