divendres, 7 de juliol de 2017

MOIANÈS VI. CAMINS DE TERREGADA.
                     Bauma de Fontscalents

L’excursió que avui us presentem enllaça amb l’itinerari “Caminant per l’extrem occidental dels Cingles de Bertí” que vam publicar l’agost de 2016 i que acabava a Sant Quirze Safaja.
Per la sortida d’avui utilitzarem el transport públic, doncs l’empresa Sagalés ens permet deixar el cotxe a Sant Quirze i un cop acabat l’itinerari tornar al punt d’inici des de Moià. Tanmateix, cal mirar bé els horaris doncs hi ha molt poca freqüència.

L’itinerari té una llargada de gairebé 21 quilòmetres, però sense grans desnivells, fet que ens permet avançar a bon pas.
Malgrat que podem recarregar aigua potable a Castellterçol i Les Coves del Toll, degut a la llargada de l’excursió cal portar aigua. Eviteu les hores centrals dels dies més calorosos de l’any i els dies de pluja, doncs en alguns trams caminem molt a prop de rieres i torrents.

Sens dubte amb aquesta excursió he fet un viatge en el temps que comença a Les Coves del Toll, continua fa 1000 anys a la bauma d’Esplugues, trepitgem els camins i corriols per on saltironejava amb els seus esclops la Remei, la protagonista d’Argelagues, la novel.la de la Gemma Ruiz i acabo a la dècada dels 80 del segle passat, quant anava de campaments, primer de nen i després de monitor als terrenys que hi ha a sobre de la bauma de Fontscalents.

L’ITINERARI.

0,000Qm. 0,000Qm. Iniciem la marxa davant l’Ajuntament de Sant Quirze Safaja i iniciem la marxa cap a Castellterçol, uns metres més enllà, deixem a la dreta la Fonda Safaja.

0,600Qm. 0,600Qm. Pont del Solà. Girem a la dreta tot creuant-lo i a continuació seguim a l’esquerra en sentit ascendent.

0,125Qm. 0,725Qm. Continuem pel carrer de la Font d’en Solà.

0,100Qm. 0,825Qm. Seguim pel carrer de Can Carabrut, deixant a la dreta la piscina municipal.

0.225Qm. 1,050Qm. El carrer es converteix en un camí de terra i a la nostra dreta queda Can Carabrut.

0,275Qm. 1,325Qm. Obviem el carrer Kubala que ens arriba per la dreta i nosaltres continuem recte.

0,100Qm. 1,425Qm. La Solella de la Noguera. Seguim recte per camí cap a Castellterçol.

0,200Qm. 1,625Qm. Obviem un camí que ens arriba per la dreta. Nosaltres continuem recte.

1,100Qm. 2,725Qm. Cruïlla de camins. Continuem cap al torrent de Brugaroles, tot seguint el GR-177. Uns metres més endavant, creuem la riera de Sant Quirze. Ara el nostre camí va uns metres per sota la línia elèctrica.

0,100Qm. 2,825Qm. Arribem a la vora de la riera. No creuem i continuem pel marge esquerra.

0,100Qm. 2,925Qm. A l’esquerra trobem un pont i la carretera hi passa per sobre. Nosaltres continuem recte.

0,350Qm. 3,275Qm. Brugaroles. Nosaltres continuem recte pel camí que va paral.lel a la carretera.

0,300Qm. 3,575Qm. L’Horta. Continuem recte, obviant el camí que marxa a la dreta.

0,150Qm. 3,725Qm. Font de Sant Antoni de Padua El camí fa un revolt i trobem la font al fons d’unes escales. Baixem vint esglaons. Es tracta d’una font ja documentada per Josep Gallés, en una fotografia de primers del segle XX i també per les postals que van utilitzar-se els anys quaranta. La font de Sant Antoni, havia estat sempre molt popular i concorreguda fins que cap els anys 70 es va haver de tancar per contaminació de les aigües. A principis d’aquest segle s’ha fet la última restauració.  
La font queda ensorrada respecte la superfície. El frontal és de pedra i desguassa en un regueró que es perd per un registre. De la superfície cap a baix la font hi cau un frondós romaní i a la dreta hi ha un banc per seure. A mitjans de maig de 2017, hi raja un bon raig. 

Pugem els vint esglaons i el nostre camí, uns metres més enllà fa un revolt a l’esquerra cap a Castellterçol.

0,125Qm. 3,850Qm. Continuem recte, obviant un camí que ens arriba per la dreta.

0,125Qm. 3,975Qm. Pla de Rourers. Girem a l’esquerra.

0,125Qm. 4,100Qm. Entrem a Castellterçol pel carrer de Sant Roc. Continuem recte.

0,175Qm. 4,275Qm. Carretera de Castellcir. Girem a l’esquerra.

0,050Qm. 4,325Qm. Carretera Moia-Barcelona (C-59). Continuem a l’esquerra.

0,100Qm. 4,425Qm. Ens enfilem a l’esquerra pel carrer Barcelona.

0,300Qm. 4,725Qm. Deixem a la dreta l’esglèsia de Sant Fruitós de Castellterçol. L'església primitiva, romànica, fou consagrada l'any 1111, però d'aquell temple primigeni, ja no en queda res. L'església actual, gran, amb un magnífic campanar visible des de molt lluny, fou construïda sobretot al segle XVII. Ara continuem avall pel carrer Josep Gallés.

0,400Qm. 5,125Qm. Enllacem amb el carrer de Sant Doménec.

0,180Qm. 5,305Qm. Girem a l’esquerra pel carrer de la Marrada.

0,050Qm. 5,355Qm. Baixem a la dreta pel carrer de Moià.

0,550Qm. 5,905Qm. Creuem la C-59 a l’alçada del Polígon Industrial el Vapor. Continuem a la dreta, passant pel costat de l’empresa Sutracas.

0,275Qm. 6,180Qm. A l’alçada de la fusteria Jordi Boan, continuem a l’esquerra per un camí.

0,450Qm. 6,630Qm. Cruïlla de camins. Continuem a l’esquerra, creuant la riera de Fontscalents. Malgrat que en aquest punt hi ha un indicador de la Font de la Vinyota no l’he sabut trobar. Continuem a la dreta. Uns metres més endavant deixem a la dreta un camí que s’endinsa a una finca, el nostre camí s’enfila a l’esquerra.

0,650Qm. 7,180Qm. Deixem a la dreta l’entrada del Molí Vell. Nosaltres continuem endavant per la pista.

0,230Qm. 7,410Qm. Cruïlla de camins. Continuem a la dreta, en sentit lleugerament descendent.

0,175Qm. 7,585Qm. Mas d’Esplugues.  És una masia construïda sota una bauma que data de l’època troglodítica. L’edifici consta de planta baixa i dues plantes més. Va ser habitada fins a finals de l’any 2002.

Actualment,  acull un dels radials de l’Ecomuseu del Moianès, el que tracta de l’aprofitament dels recursos naturals del bosc, com la fusta, el carbó, les plantes medicinals...; i com es vivia en una casa de pagès del Moianès: l’autosuficiència de la casa, les seves dependències...

A tocar del Mas d’Esplugues, hi ha el pont romànic del segle XI d’una sola volta.
Continuem pel camí que tenim davant nostre i marxem paral.lels a la riera, tot deixant el pont romànic a la dreta.

0,200Qm. 7,785Qm. Trobem un tram cimentat, en aquest tram la riera és canalitzada per sota aquesta passera. Nosaltres continuem recte per un corriol. A partir d’ara haurem d’obrir i tancar succesius vailets.

0,625Qm. 8,410Qm. Balma de Fontscalents i Font de la Mare de Déu de Lurdes. L’indret de la bauma és un lloc idíl·lic, impressionant, és un racó que quan hi arribés t’atrapa una estona.
El nom d'aquesta font denota una antiga surgència d'aigua calenta o tèbia. Actualment l'aigua que en surt ho fa a la temperatura habitual en les altres fonts del terme.

De la bauma, sobresurt una petita roca i un bon doll d’aigua cau per un tub que va a parar a un regueró que desguassa directament a la riera.  A l’entorn de la font hi ha unes jardineres i una imatge de la Mare de Déu de Lourdes. A finals de juny, un rètol adverteix de la prohibició d’encendre llànties i espelmes, fet que a altres èpoques de l’any deu ser habitual. Just davant de la font hi ha una taula i un banc per seure. La vegetació de l’entorn és la típica d’un bosc de ribera.
Com a curiositat, cal destacar que els cartells que prohibeixen de fer foc, indiquen les multes en pessetes.

En els camps que hi ha a l’altra banda de la riera, fa trenta anys, majoritàriament per Setmana Santa,  veníem de campaments amb l’Esplai Tuareg de Mollet. Ara costa obrir-se pas, doncs les males herbes fan més d’un metre i costa recordar com ubicàvem les tendes. Trenta anys més tard perdura inalterable en un extrem dels camps, una senyal vertical de prohibit fer foc i això em certifica que sóc en els terrenys dels campaments.

Vagament recordo que caminant cap al nord, hi havia la font on agafàvem l’aigua, m’hi acosto i potser podria ser on actualment hi ha una tapa de registre i per sota les herbes vessa un bon raig d’aigua, però no ho puc assegurar.

Per accedir a aquest registre he de passar per sota un filat, segurament electrificat, per tant m’asseguro de no tocar-lo, però accedir-hi no m’aclareix res més.

Per últim, esmentar que el llibre “Caminem per Castellterçol”. Itineraris per les fonts del terme, parla que en aquest indret de la riera de Fontscalents, a més a més, de la font de la bauma, hi ha tres fonts més, del Boix, de les Passeres i de l’Esquerda i malgrat que les he buscat, no les he sabut trobar.
Desprès d’aquest viatge en el temps, tornem a la nostra excursió d’avui.

Continuem recte, deixant la riera a la dreta.

0,125Qm. 8,535Qm. Obviem un camí que ens arriba per la dreta. Continuem amunt.

0,050Qm. 8,585Qm. Pista que ens creua. Continuem a la dreta en sentit lleugerament ascendent.

0,325Qm. 8,910Qm. Pista que ens creua. Continuem a la dreta cap al nord.

1,000Qm. 9,910Qm. Bifurcació de camins. Continuem a l’esquerra en sentit ascendent.

0,030Qm. 9,940Qm. Continuem a la dreta per un camí carreter en sentit ascendent.

0,050Qm. 9,990Qm. Pista que ens creua. Continuem a la dreta. Uns metres més endavant, obviem un camí que marxa a la dreta. Nosaltres seguim per la pista principal.

1,500Qm. 11,490Qm.  Cruïlla. Deixem a la dreta Les Berengueres. Nosaltres continuem a l’esquerra.

1,450Qm. 12,940Qm.  Plans del Toll. Pista que ens creua. Continuem a l’esquerra cap a les Coves del Toll.

0,200Qm. 13,140Qm. Cruïlla. Continuem per la pista que ens queda a la dreta.

1,000Qm. 14,140Qm. Coves del Toll. Aquest indret és una de les coves prehistòriques d’Europa més riques en fauna del quaternari.
                                         Properament, els hi dedicarem una entrada, doncs és un lloc fantàstic per fer una excursió amb nens.
 Ara continuem amunt per la carretera que puja amunt per enllaçar amb la carretera que va de Vic a Manresa N-141c.

0,500Qm. 14,640Qm. Arribem a Les Closanes. Girem a l’esquerra i cinquanta metres més endavant girem a la dreta per un camí, per començar a encarar-nos cap a Moià.

1,775Qm. 16,415Qm. Cruïlla de camins. Continuem a la dreta en sentit descendent. Obviem els camins que ens menen a banda i banda i sempre anirem per la pista principal.

1,200Qm 17,615Qm. Sense abandonar la pista, creuem la riera del Gai. Nosaltres continuem amunt.

0,675Qm. 18,290Qm. Cruïlla de camins. Darrera nostre deixem l’entrada d’una finca. Nosaltres continuem recte, avall. Davant nostre apareix Moià. Obviem una pista que ens arriba per l’esquerra.

0,425Qm. 18,715Qm.  Cinc metres abans de la cruïlla, hi ha un camí que s’endinsa. Nosaltres el seguim.

0,040Qm. 18,755Qm. Font del Prat. El frontal fet de pedra i a dues aigües, semblaria que amagaria la mina. Tanmateix, actualment està tot tancat i barrat i per allà no cau ni una gota d’aigua. Tanmateix per sota aquest frontal, hi ha una canalització que portaria l’aigua fins la bassa que hi ha uns metres més enllà i que a finals de juny del 2017 és ben plena.
Al costat de la bassa hi ha una esplanada força ombrívola, sí això li afegim la proximitat amb el nucli urbà, tot semblaria que anys enrere segurament s’hi havia fet més d’una fontada en aquest indret.
Desfem els últims 40 metres i arribats a la pista continuem a l’esquerra.

0,080Qm. 18,875Qm. Continuem a la dreta. A l’esquerra deixem un camp de vol.

0,330Qm. 19,205Qm. Entrada camp de vol. Girem a l’esquerra.

0,200Qm. 19,405Qm. Poligon industrial. Continuem recte.

0,750Qm. 20,155Qm. Carretera de Manresa a Vic N141c. Girem a l’esquerra.

0,080Qm. 20,235Qm. Continuem a la dreta pel carrer de Massamsó.

0,200Qm. 20,435Qm. Continuem a la dreta pel carrer dels Gravadors Abadal.

0,200Qm. 20,635Qm. Girem a l’esquerra pel carrer Palau fins arribar a la Plaça de l’Hospital i ens enfilem a l’esquerra per anar a buscar un carreró per sota unes construccions a tocar de l’esglèsia de Santa Maria de Moià.

0,150Qm. 20,785Qm. Plaça Major. A la dreta deixem l’esglèsia de Santa Maria de Moià.  Esglèsia gran bastida entre el barroc i el renaixement. La grandària de l’esglèsia correspon a la importància de la vila i a la riquesa de la seva antiga comunitat de preveres, una de les més influents de la Catalunya Central a l’edat moderna.

A tocar de la Plaça Major també trobem el Museu de Rafael Casanova, ubicat a la casa on va néixer el fill més il.lustre de Moià, heroi de la Guerra de Succesió.

0,050Qm. 20,835Qm. Girem a l’esquerra pel carrer de les Joies.

0,150Qm. 20,985Qm. Plaça de Sant Sebastià. Final de la sortida d’avui.

Per fer aquesta entrada he extret informació del llibre “Caminem per Castellterçol”. Itineraris per les fonts del terme, editat per l’Ajuntament de Castellterçol, del llibre “Caminant per racons del Moianès” d’en Miquel Jaumot i del mapa de l’Alpina dels Cingles de Bertí i Gallifa.

Properament, us presentarem una nova entrada dedicada als Camins de Vallromanes.