divendres, 10 de febrer de 2017

L'ASTOR

                                                     

L'astor és un ocell de rapinya semblant a l'esparver i molt emprat en falconeria. És una au diürna de mida mitjana, d'uns 55 cm de llargada i uns 110 cm d'envergadura, essent les femelles d'una mida més gran que els mascles. En el seu plomatge, ambdós sexes presenten una coloració gris fosca al dors. A la part ventral i pectoral, així com a la part inferior de les ales, tenen un barrat horitzontal negre i fines línees verticals del mateix color, tot això estampat sobre un fons gris perla.
A més a més, l'astor té un cap petit, un bec fort i encorbat, unes potes fermes amb les urpes potents, les ales curtes i arrodonides i la cua llarga.

Espècie molt ben adaptada als ambients forestals de la Serralada Litoral. Preferentment es troba associada a grans extensions de bosc amb bona cobertura arbòria, sobretot, de les obagues. Acostuma a ocupar valls frondoses, molts cops travessades per alguna riera. Tanmateix, a vegades aprofita els nius d'altres ocells, com l'aliga marcenca, per pondre els ous i covar-los durant 6 o 7 setmanes.

 Per altra banda, freqüenta els petits espais agrícoles enclavats en el medi forestal i les petites zones deforestades enmig de la massa boscosa on realitza part de les seves activitats de caça. En aquest sentit s'alimenta d'altres ocells, com faisans, gaigs, perdius, aviram... o de petits mamífers com conills, esquirols i llebres.

Com a curiositat, esmentar que és dels pocs ocells de la Serralada Litoral que té un Canal de Youtube.
https://www.youtube.com/channel/UC34AifgRH9kAhtb5_nDWTOw

Per fer aquesta entrada he extret la informació de l'Atles dels Ocells Nidificants del Maresme editat per l'Héctor Andino, Enric Badosa, l'Oriol Clarabuch i el Carles Llebaria el desembre de 2005.

Properament, començarem a caminar pel Moianès.