dimecres, 3 d’agost de 2016

CINGLES DE BERTÍ VII. CAMINANT PER L'EXTREM OCCIDENTAL DELS CINGLES DE BERTÍ.

                       Pont del Rossinyol

L'excursió que us proposem avui enllaça amb l'itinerari de La Bastarda que vam fer el mes d'abril. De fet el tram entre Sant Miquel del Fai i Riells avui el farem en sentit invers.
Per tant, avui us proposem una excursió d'uns 9,5 quilòmetres entre Riells del Fai, Sant Miquel del Fai i Sant Quirze de Safaja amb  un desnivell positiu d'uns 350 metres.

Per altra banda, com ja us va vaig esmentar setmanes enrere, l'excursió d'avui l'he fet guiant-me amb el llibre d'en Ramon Tell i en Ferran Zurdo "Pels Cingles de Bertí i de Gallifa. 29 itineraris"  i malgrat que particularment no serà un llibre que recomanaré perquè el títol no s'ajusta al contingut, no m'ha anat malament portar-lo de suport.
L'excursió pot fer-se a qualsevol època de l'any, evitant les hores centrals dels dies més calurosos.

L'ITINERARI.

0,000Qm. 0,000Qm. Comencem l’itinerari d’avui a la plaça de Riells del Fai. 

Just a la plaça hi ha la Font de l’Esglèsia de Riells del Fai. Ubicada darrere l'església de Sant Vicenç de Riells del Fai. El conjunt queda encerclat per dos bancals d'obra i lloses disposats en angle recte respecte la façana posterior de l'església on al mig hi trobem aquesta font d'aigua provinent de la xarxa municipal. La font és un petit pilar quadrat, bastit amb lloses de colors rogencs i coronat per una teuladeta de maons. L'aigua raja per una aixeta de polsador protegida per un angle de ferro del revés i cau en una pica rectangular de pedra picada que descansa damunt d'un petit pedestal de maons.
Comencem a caminar pel carrer de la Sagrera, que queda just davant de la font.

0,100Qm. 0,100Qm. Creuem la carretera de Bigues a Riells i continuem pel Camí de la Madella.

1,000Qm. 1,100Qm. Seguim recte, passant pels xalets de la Madella.

0,300Qm. 1,400Qm. Continuem a la dreta per un camí carreter. Uns metres més endavant a tocar d’unes parets, el camí es converteix en una calçada empedrada. Fins a Sant Miquel del Fai sempre anirem amunt, obviant els camins que ens menin a banda i banda.

1,200Qm. 2,600Qm. Som al capdamunt d’unes escales.

0,030Qm. 2,630Qm. Surgència de Sant Miquel del Fai. En aquest punt, veiem que des de dins la roca, mitjançant un petit tub, cau un rajolí a una bassa de forma irregular. Aquesta bassa és un rec obert que recull les aigües que degoten per la pedra i les condueix, tot resseguint la cinglera fins el recinte monacal.
Si seguíssim pel camí que baixa aniríem cap al Monestir. Avui no el visitarem, d’aquí unes setmanes li dedicarem integrament una entrada.
Ara nosaltres continuem amunt pel camí empredrat.

0,125Qm. 2,755Qm. Creuem el pont del Rossinyol.  Aquest pont medieval anomenat pont del Rossinyol salva l'esmentat riu tot just a la entrada del monestir de Sant Miquel del Fai. Data de finals del segle XVI. Està fet de còdols, de pedra sense treballar i de llosetes.  El seu únic arc es recolza sobre la roca d'ambdues ribes i disposa d'un petit mur.
Continuem a l’esquerra per la carretera direcció Sant Feliu de Codines.

0,250Qm. 3,005Qm. Arribem a la cruïlla de la carretera B-1485 i continuem a l’esquerra cap a Sant Feliu de Codines. Malgrat hi ha poc trànsit, hem d’anar en compte amb els cotxes. Estem seguint les marques del GR-5.

1,050Qm. 4,055Qm. En un revolt deixem la carretera i ens enfilem per un corriol a mà dreta. Continuem seguint el GR-5.

0,400Qm. 4,455Qm. Pista que ens creua. El GR-5 marxa a l’esquerra i nosaltres continuem a la dreta.

0,550Qm. 5,005Qm. Ens arriba un camí per la dreta, l’obviem i continuem recte. En aquest tram, trobarem alguna pujada exigent.

0,850Qm. 5,855Qm. Ens creua un corriol. Continuem recte pel camí de la dreta. Uns metres més endavant obviem un camí que baixa a la dreta. Nosaltres continuem recte planejant.

0,250Qm. 6,105Qm. Creuem un torrent a gual i seguim pel camí que marxa a la dreta en sentit lleugerament ascendent.

0,250Qm. 6,355Qm. En aquest punt trobem a la dreta el corriol que ens portarà al conjunt que formen el Molí de Baix, el Gorg Negre i la Cascada del Molí. Si no anem justos de temps val la pena de baixar-hi, doncs si tenim la sort que hi ha força aigua us sorprendreu, doncs aquest indret del Tenes,  té poc a veure amb el Tenes que passa per Granollers. La marrada nomès us suposarà allargar l’excursió 900 metres.
 Haguem baixat o no, nosaltres continuem recte pel camí principal cap a Sant Quirze.

0,170Qm. 6,525Qm. Deixem a la dreta un torrent i continuem recte pel camí que marxa pel marge superior.

0,200Qm. 6,725Qm. Ens arriba un camí ample per la dreta que vé del Molí de Llobateres. Nosaltres continuem recte.

0,100Qm. 6,825Qm. Deixem a la dreta una casa. Nosaltres continuem amunt.

0,200Qm. 7,025Qm. Pista cimentada. Girem a l’esquerra per una pista de terra.

0,250Qm. 7,275Qm. Deixem a la dreta una porta i nosaltres continuem pel corriol que passa amunt per l’esquerra. Si anem amb canalla, en aquest tram hem d’anar en compte, doncs a la dreta tenim un bon terraplè.

0,400Qm. 7,675Qm. Pou de Glaç de les Ferreries. Aquest pou de glaç fa 9 metres de diàmetre i uns 9 o 10 metres d’alçada. Aquest pou va funcionar com abocador, com testimonien les restes que hi ha al seu interior. En aquell moment, s’hi va obrir una obertura a la cara nord de la part inferior, per on es pot accedir a l’interior. També es va eixamplar la boca superior. L’interior i les partes del torn són negres del fum de les deixalles que s’hi varen cremar.  

Deixem a la dreta el Camping Illa i continuem recte, tot creuant un camp de futbol.  Al final del camp, seguim un camí a l’esquerra que ens porta fins a una esplanada on al centre hi ha una placeta amb pins i alzines.
Creuem l’esplanada i en acabat seguim un corriol que ens portarà a creuar el Tenes al costat del pont de les Ferreries.

0,300Qm. 7,975Qm. Pont de les Ferreries. Seguim a la dreta el camí fluvial cap a Sant Quirze de Safaja. El camí no té pèrdua, d’aquí a Sant Quirze creuarem el Tenes tres vegades.

1,400Qm. 9,375Qm. Desprès de creuar per última vegada el Tenes girem a la dreta.

0,060Qm. 9,435Qm. Sant Quirze Safaja. Carretera BV-1341 a l’alçada del Consultori Local. Final de la sortida d'avui.


Les descripcions de la Font de Riells del Fai i de la Surgència de Sant Miquel les he extret de la pàgina web www.encos.cat/

La propera setmana parlarem d'excursions, transport públic i transport privat.