dilluns, 16 de març de 2015

EL TURÓ DE MONTGATAvui segurament pujarem al "cim" més baix de Catalunya, doncs aquest turó nomès està a 40 metres sobre el nivell del mar.
El Turó de Mongat és una petita joia que es podia equiparar al Pont del Petroli de Badalona. En aquest sentit, ambdos indrets els tenim tant a l'abast que no els hi donem la importància que es mereixen.
Tanmateix, aquesta passejada fins el Turó de Mongat és molt recomanable per fer amb canalla, tal vegada la podem escurçar o allargar, segons sortim de Badalona o de Montgat.
En el nostre cas, l'excursió d'avui s'enllaça a l'estació de tren de Badalona  amb l'itinerari que vam fer l'agost de 2012 sota el nom "Les fonts urbanes de Badalona" i on passàvem i badàvem pel Pont del Petroli.

L'ITINERARI D'AVUI

0,000Qm. 0,000Qm. Sortim de l’estació de tren de Badalona i després de creuar la plaça Roca i Pi continuem pel carrer Sant Joaquim.
0,150Qm. 0,150Qm. Sortim a La Rambla i continuem recte.
1,160Qm. 1,310Qm. Arribem a un pas soterrani tant per vehicles com per vianants. Creuem deixant les vies del tren damunt els nostres caps i tot seguit girem a l’esquerra (direcció Montgat).
0,100Qm. 1,460Qm. Creuem el pas de vianants i continuem cap a l’esquerra pel passeig que va arran de mar.
0,950Qm. 2,410Qm. S’acaba el passeig marítim, ara seguim per un tram de terra que desemboca en un descampat i el nostre camí segueix a tocar de la platja.
0,650Qm. 3,060Qm. Arribem a l’alçada de l’estació de Montgat. Davant nostre trobem un pont de fusta. Baixem  per les escales que ens queden a la dreta i tot seguit girem a l’esquerra per passar per sota la via del tren i la NII. Pugem per les escales que trobem a l’esquerra i quan sortim a l’avinguda de la Mediterrània girem a l’esquerra.
0,030Qm. 3,290Qm. Creuem la NII (Carrer Marina) i girem a l’esquerra tot caminant per un parquing. Per tant, cal anar en compte amb els cotxes.
0,300Qm. 3,590Qm. Sortim del parquing i continuem per la vorera en sentit lleugerament ascendent.
0,150Qm. 3,740Qm. Deixem la vorera i ens desviem a la dreta per un tram de gespa i enllacem de seguida amb les escales que pugem cap al Turó.
0,260Qm. 4,000Qm.  Desprès d’haver pujat 85 esglaons arribem al capdamunt del Turó de Mongat.  El Turó de Mongat, amb els seus escassament 40 metres, té molta historia, doncs s’hi han trobat restes neolítiques del 3500 a.C. i d’un assentament iber. Però, no nomès això, sinò que el 1848 es va foradar per fer-hi passar la primera línea de tren de la Península que uniria Barcelona i Mataró i a més a més en aquest “cim” que marca el límit entre les comarques del Barcelonès i el Maresme,  el 1876 es va fundar el Centre Excursionista de Catalunya. Actualment hi ha un monòlit en un estat bastant deplorable, que recorda aquesta efeméride
  Avui ja hem arribat al punt culminant de la nostra sortida, ara per tornar nomès cal desfer el camí fins l’estació de Mongat (700 metres) o bé fins l’estació de Badalona (4 Qms).
Properament, caminarem pel Maresme Nord.