dimecres, 19 de març de 2014

LA PLANA VALLESANA III. FONTS D'ARREU VIII. ELS NAIXEMENTS DELS RIUS DE CATALUNYA.


 
Avui parlarem d’un llibre que va guanyar els XII Premi Vèrtex a un Recull d’Itineraris de Muntanya.  Excursions als naixements dels rius de Catalunya d’Albert Vicens Llauradó i editat per Cossetània Edicions el gener de 2013 ens acosta fins les fonts d’un bon grapat dels rius catalans.
Tanmateix, en aquest llibre trobarem els naixements dels rius de la conca del Besòs que formen la plana vallesana i que haurem d'anar a buscar les seves capçaleres a les serralades que envolten aquesta plana.
És ben sabut que el Besós el formen l'aiguabarreig del Mogent i el Congost a l'alçada de Montmeló i més avall pel marge dret li van arribant altres tributaris com el Tenes, la Riera de Caldes i el Ripoll, Però on neixen aquests cinc rius.
    1. El Mogent.   Té un  naixement doble, a la riera de Ca l’Arenes a Dosrius (Maresme) i a la Riera de l’Illa a (Vilalba Sassera. (Vallès Oriental).
 2. El Congost.      Neix a la font del Regàs. (Collsuspina. Osona). Aquest naixement també es considera el naixement del Besòs.
3. El Tenes. Té tres punts d'inici, relativament a prop els uns amb els altres, la font de la Sauva Negra, el pantà de Santa María i el Torrent de Rocallisa. (Centelles i Balenyà.Osona.)
4. La Riera de Caldes.  Neix a les canals del vessant est de Sant Sadurní de Gallifa. (Gallifa. Vallès Oriental).
5. El Ripoll. Neix a la font de Cal Llogari. (Sant Llorenç Savall. Vallès Occidental).
Entre les 20 rutes que ens presenta aquesta guía, dues ens portaran fins els naixements del Tenes i del Ripoll i les restants caminaran per les capçaleres del Llobregat, Ter, Segre, Cardener, Flúvia...
Tanmateix, també ens fa una breu descripció de 10 naixements més, entre ells el Congost i ens anomena els inicis de 37 rius mes, repartits per tota la geografía catalana.
Al marge d'aquesta guía, actualment Club Muntanyenc Mollet http://www.cmmollet.cat/activitat.php?id=1058    i el Club Muntanyenc Sant Cugat, http://cmscsm.wordpress.com/grup-de-muntanya/ estan fent un cicle de sortides a aquests naixements.
 Properament us passarem el llistat de les fonts que ens presenta aquest llibre classificades segons la seva conca.