dissabte, 12 d’octubre de 2013

52 CAPS DE SETMANA I 54 ACTIVITATS ESPORTIVES

Logo del Centre Excursionista de Badalona, que aquest any celebra la 60a edició de la seva Marxa de Regularitat per la Serralada de Marina.

Des de fa un temps, tinc la sensació que en aquestes contrades cada cap de setmana hi ha una caminada, una pedalada, una cursa, una marxa de regularitat... i aquests últims dies m'he dedicat a recopilar dades per tal de verificar-ho.
Efectivament, durant aquest 2013 per les pistes, camins i corriols dels Parcs de la Serralada de Marina i Litoral, s'hauran fet 54 activitats esportives.  Tanmateix, aquesta dada agafa més rellevància quan veiem que l'any 2000 d'aquests 54 events, només s'en feien 10.

Que ha passat aquests últims 13 anys perquè s'hagi produit aquest fenòmen?  

1. Abans per apuntar-te a una cursa o a una caminada, moltes vegades ho havies de fer "in situ" inclús els dies previs a l'activitat, ara tot és molt més fàcil, fent un clic des de casa.

2. La proliferació de grans superfícies de material esportiu, han posat a l'abast de tothom, unes botes, unes bambes, una bicicleta...

3. Estan arrelant uns hàbits de vida saludable i avui dia moltíssima gent pràctica esport, tingui l'edat que tingui. 

4. L'esport també porta associada una vessant social que encara el fa més atractiu. Moltíssima gent viu l'activitat esportiva, com quelcom recreatiu, desmarcant-se clarament de la vessant competitiva.

5. Clubs d'atletisme, centres excursionistes, clubs de BTT, associacions de veins, han vist que organitzant aquestes activitats, podien aconseguir un finançament per poder desenvolupar la resta del seu calendari anual.

I cap on anem?

6. Els Parcs observen amb recel que cada cap de setmana s'organitzin activitats en el medi natural on hi participin centenars de persones, perquè xoca amb la seva vessant conservacionista d'espècies i camins.

7. Per tant, cada vegada posaran més problemes per donar els permisos per desenvolupar aquestes activitats. En aquest sentit, penso que han de destriar el gra de la palla i col.laborar amb aquelles entitats i clubs que fa anys i panys que fan les coses bé i en tot cas ser més restrictius amb aquells que actuen al marge de la reglamentació.

8. En una situació de crisi com l'actual, cada vegada hi ha menys gent que gaire sovint pugui pagar una inscripció de 10, 15 o 20 Euros per còrrer, caminar o anar amb bicicleta.

9. Caminades, curses i pedalades, coincideixen en circuits i per tant en poques setmanes de diferència, l'esportista repeteix camins, corriols i pistes, i alguns propietaris dels terrenys comencen a estar una mica farts que cada dos per tres se'ls ompli la finca de gent .

10. Aquestes 54 activitats també representen una bombolla, que els propers anys explotarà i potser d'aquí deu anys es continuen fent força activitats, però molt poques arribaran a la desena edició.

Per fer aquesta entrada he extret informació de www.runedia.com  

Properament viatjarem a Sinera.