dissabte, 21 de setembre del 2013

EL LLEDONER DE CAN PUIG

                 El lledoner de Can Puig
                     
Des de fa temps a la mancomunitat que formen els municipis de Martorelles, Santa María de Martorelles i Sant Fost de Campsentelles se la coneix com la Mancomunitat del Galzeran. En aquest sentit, el turó d’en Galzeran, ubicat en el límit de terme que formen Santa Maria de Martorelles, Alella i Tiana seria el punt culminant d’aquestes contrades.

Tanmateix, penso que el nom més adequat per aquesta mancomunitat hagués sigut la Mancomunitat del Lledoner, doncs en els tres municipis hi ha un lledoner carregat d’història.

A Sant Fost el lledoner de la plaça dels Païssos Catalans del qual ja vam parlar a La Vall de Cabanyes. El Bressol de l’Avi Ton l’agost de 2011. A Santa María de Martorelles tenen el lledoner de la plaça de l’Esglèsia que potser té més de 800 anys i del qual vam fer cinc cèntims a Punts d’Interès de la Caminada de les 10 fonts el juny de 2012  i a Martorelles just davant del camp de fútbol hi ha el lledoner de Can Puig.

Actualment, aquest lledoner és el que es troba en millor estat, amb més de 5 metres de canó i una capçada que supera els 15 metres. Aquest arbre està buit per dins, tal vegada
cal afegir que fins fa dos anys, els lledoners que hi havia en aquest indret eren dos i malauradament l’altre exemplar va tenir que ser tallat perquè estava malalt i la seva tala era necessària per no tenir que lamentar una caiguda no controlada amb els conseqüents perills.
Finalment, esmentar que aquest lledoner està catalogat com arbre d’interès local.

Part de l'informació d'aquesta entrada l'he extret del blog de l'Adolf Candela "Som de Dalt" www.somdedalt.blogspot.com 

La propera setmana parlarem de tots els actes que es faran el cap de setmana del 4 al 6 d'octubre per cel.lebrar la X edició de la Trinxacadenes.


1 comentari:

Adolf ha dit...

Gràcies per esmentar el blog Somdedalt que gestiono i el lledoner de can Puig de Martorelles.
Properament iniciaré amb altres col·laboradors un recull-estudi dels arbres més singulars i monumentals que es troben a Sant Fost, Santa Mª de Martorelles i Martorelles.
Aprofito per dir que qualsevol que volgui participar en el treball de camp o tingui dades, les faci arribar .