dimarts, 13 d’agost de 2013

BALANÇ DE FONTS I: PRIMER SEMESTRE 2008

 
Amb l’entrada d’avui, volem veure en quin estat es troben aquelles fonts que descobriem el primer semestre del 2008, quan tot just iniciàvem aquest blog. Llavors l’activitat del blog era molt minsa i durant  aquells primers mesos del 2008 només vam parlar de 6 fonts.
Aquestes darreres setmanes hem tornat a visitar aquesta mitja dotzena de deus i el balanç és positiu perquè cap font ha empitjorat el seu estat i en algun cas hi ha hagut alguna millora.
Durant aquestes visites hem mesurat l’aigua que rajava de cada font. Tanmateix, les mesures estan fetes a principis del mes de juny de 2013, després d’un episodi de pluges.
Finalment, a les dades afegim l’altitud a la qual es troben les fonts. Aquesta informació l’hem extreta de la pàgina web de l’Enric Costa www.encos.cat (excepte en el cas de la Font Margarida que fem una estimació).
Els resultats han sigut els següents.
Font de Can Gurgui:   La font i el seu entorn estan pràcticament igual, potser ara no s’acumula tanta brutícia i escombraries al voltant com anys enrere. Per altra banda, l’any 2008, arran de la font encara restaven les despulles d’una alzina que actualment ja no hi és perquè va ser arranada. Desconec si es va treure l’octubre de 2011 quan es van fer treballs d’acondicionament de restauració i millora de la font i la bassa. La font està situada a 329 metres d’alçada i el 10 de juny de 2013 raja 51 litres cada hora.

Font de Sant Mateu: El mes de maig de 2008 la font de Sant Mateu no rajava. De fet l’últim cop que l’havia vist rajar era el 19 d’agost de 2005. La sequera de la font va acabar-se el mes de maig de 2010 i des de llavors no ha deixat de rajar. Actualment té un cabal de 58 litres cada hora. Està a una altitud de 453 metres sobre el nivell del mar.  Pel que fa a l’entorn no sé trobar diferències respecte fa 5 anys.

 
                                   Font de Sant Mateu. Maig 2008

                                   Font de Sant Mateu. Juny 2013.

Font Sunyera: Fins ara és la font que més raja a la Serralada Litoral, brollant  720 litres cada hora. La font i l’entorn estan igual que fa 5 anys. Trobant-se a 224 metres d’alçada.
Font de Sant Domènec o del Ca:  Ha tingut un petit arranjament. En aquest sentit s’ha canviat el rètol de la font. La resta continua pràcticament igual que fa 5 anys. Tanmatex, la foto que adjunto és de finals del 2005. Actualment ragen  120 litres d’aigua cada hora. La font està situada a 251 metres sobre el nivell del mar.


                                  Font del Ca. Desembre 2005.
                                   Font del Ca. Juny 2013.

Font d’en Vilardell: Brolla de terra i és molt difícil mesurar la quantitat d’aigua que emana. L’entorn continua tan deixat com fa cinc anys. El pollacre i el plàtan segueixen impertorbables al pas del temps. Aquesta deu es troba a 181 metres d’alçada.

Font Margarida: Més o menys igual. Només una mica més bruta la part més baixa de les escales,  amb força fang. Per altra banda a l’entrada del camí, al costat del camp de fútbol hi ha una fita blava que indica l’inici del corriol per baixar a la font. Passa el temps i aquesta font només té una entrada, fet que impossibilita que pugui ser punt de pas de qualsevol caminada.  El camí per arribar-hi, costarut i asfaltat no acompayen a fer-hi una excursió. La font està eixuta i es troba a una altitud aproximada d’uns 300 metres sobre el nivell del mar.
Abans d’acabar l’any, farem balanç de les fonts que vam trobar aquell segon semestre de 2008.