dimarts, 23 de juliol del 2013

LA GEGANTADA DE LES SANTES


                                                  En Robafaves

Ja som de ple a l'estiu i és moment de Festes Majors. Aquesta setmana és el torn de Mataró, on la seva festa grossa és coneguda per les Santes. Però qui eren les Santes?
Les Santes són Juliana i Semproniana i cel.lebren el seu sant el 27 de juliol.

Casualment, en época romana Granollers era coneguda com Semproniana i a hores d'ara desconec si hi ha alguna relació entre la capital del Vallès Oriental a l'altra banda de la serralada litoral i la patrona mataronina.

Allò que si que podem assegurar és que la capital del Maresme és terra de gegants i capgrossos, tanmateix moltes associacions i sobretot les escoles participen a la Gegantada amb els seus gegantons, nans i capgrossos.

En aquest sentit, ahir dimecres vam participar per primera vegada a la Gegantada i al so dels tabals vam seguir la comitiva des de la plaça d'Occitània, en un de les tres cercaviles que es fan des de diferents punts de Mataró, per acabar tots els recorreguts a la plaça de Santa Anna.

Diu molt d'una ciutat, que les seves escoles s'impliquin d'aquesta manera en els actes de Festa Major. Tanmateix, això denota que a cada llar mataronina al marge de la familia Robafaves, tenen simpatia per algún altre gegantó.

Que la canalla "mami" la cultura tradicional, molt vinculada a un associacionisme, són ingredients dels quals es nodreixen i que afavoreixen que quan creixin vetllin per aquestes tradicions des de les diferents entitats.

Per tant, a dia d'avui la Festa Major de Mataró és molt jove, perquè com s'entèn ara, tindria els seus origens l'any 1979 i sobretot gaudeix d'una salut de ferro. 

Per més informació sobre la resta d'actes de les Santes  www.lessantes.cat.

Bones Festes Majors.