dissabte, 9 de març del 2024

DESCOBRIR BARCELONA III. CAMINS DE TURISTES I ESVORANCS

 

                    Magnífiques vistes des del Turó de la Rovira

Si també hi sumem la volta per dins el Parc del Laberint d’Horta, avui us presento una excursió d’uns 16 quilòmetres i uns 300 metres de desnivell positiu.

A Madrid el quilòmetre 0 de totes les carreteres nacionals el trobem a la Puerta del Sol, doncs si féssim el símil català, on creiem que hauria de ser el quilòmetre 0 de les carreteres i camins dels país?

Sense pensar-ho gaire el primer punt que em vé al cap, és el ben mig de Plaça Catalunya, doncs d’aquí trobem carrers per anar cap al sud, el nord, l’est i l’oest des del centre de Barcelona, cap i casal.

A més a més, vinguis d’on vinguis arribaràs fàcilment a Plaça Catalunya, doncs segurament és el punt més ben comunicat, per tren, autobús, metro i FGC.

Avui anirem cap a l’oest, l’itinerari d’avui va a buscar l’inici del GR-6 que comença al costat del Parc del Laberint d’Horta, per tant per arribar-hi haurem de passar per l’Eixample i creuar el districte d’Horta-Guinardó passant per la Sagrada Familia i pujant i baixant el Turó de la Rovira.

La ruta que us proposo avui enllaça amb l’itinerari “Descobrir Barcelona II. Les fonts de Pedralbes a Plaça Catalunya” que vaig publicar en el blog el febrer de 2024.

L’ITINERARI

0,000Qm. 0,000Qm.Sortim de Plaça Catalunya i anem cap al nord per la Ronda Sant Pere.

0,400Qm. 0,400Qm. Plaça Urquinaona. A la part muntanya trobem la Font del Nen dels Càntirs. Sobre un bloc de pedra amb dos brocs de ferro en forma de L i uns polsadors laterals, hi ha una escultura de bronze instal.lada el 1912, obra de Josep Campeny. L’escultura mostra la figura d’un noi descalç bevent d’un càntir, amb un altre càntir tombat a terra.

El noi dels càntirs, conjuntament amb la granota que hi ha davant el Palau Robert i de la qual vam parlar el mes de febrer del 2024 i el Trinxa que hi ha a Ronda Universitat amb Pelai formen part de la mateixa col.lecció de l’escultor sabadellenc.

Ara continuem pel carrer Ausiàs March que ens queda lleugerament a l’esquerra.

0,600Qm. 1,000Qm. Tombem a l’esquerra pel Passeig de Sant Joan.

0,300Qm. 1,300Qm. Plaça Tetuan. Al centre de la plaça tenim la font del Doctor Robert. El monument amb la font es van ubicar inicialment el 1910 a la Plaça Universitat. La ciutat retia així, un homenatge a un dels seus alcaldes més estimats i els barcelonins hi anàven a buscar aigua perquè deien que tenia propietats curatives i miraculoses ple simple fet d’estar dedicat al doctor Robert.

L’any 1940, després de la Guerra Civil, les autoritats franquistes van ordenar desmuntar el monument del doctor Robert i qualsevol altre que pogués remetre a una certa catalanitat, a la República o altres valors contraris al règim.

Amb la democràcia es va restituir el monument i el 14 de maig del 1985, es va inaugurar a la ubicació actual.

Aquest monument es va encarregar a l’escultor Josep Llimona, però en el seu disseny també hi va participar Lluís Domènech i Muntaner. Les fonts les trobem a la part baixa del conjunt escultòric aprofitant les concavitats que hi ha a la part inferior. L’aigua brolla d’uns brocs metàl.lics que tenen la forma de diferents animals i que s’accionen amb un polsador.

Darrera el monument del Doctor Robert, trobem la font de la Sardana.

Aquesta font d’estil noucentista obra de Frederic Marés i construïda el 1921 té una sola aixeta i està engaltada en un monòlit prismàtic de pedra. Sota el relleu frontal que representa uns balladors, la frase d’en Joan Maragall “la sardana és la dansa més bella de totes les danses que es fan i es desfan”

Ara seguim amunt pel Passeig de Sant Joan.

0,650Qm. 1,650Qm. Tombem a la dreta pel carrer Mallorca.

0,650Qm. 2,300Qm. Sagrada Familia. Segurament el monument més icònic de Barcelona i l’obra mestra de Gaudí reclama una visita com a mínim un cop a la vida i encara més si la tenim a poc quilòmetres de casa. Trobareu tota la informació que us calgui a la pàgina web de la Sagrada Familia

Ara continuem cap al nord pel carrer Provença.

0,200Qm. 2,500Qm. Enllacem a l’esquerra amb l’Avinguda Gaudí.

0,250Qm. 2,750Qm. Tombem a l’esquerra pel carrer Padilla.

1,250Qm. 4,000Qm. Plaça d’Alfons X El Savi. Seguim pels Jardins d’Hiroshima i per la Plaça de la font Castellana.

0,350Qm. 4,350Qm. Enllacem amb el carrer Tenerife.

0,150Qm. 4,500Qm. Continuem a l’esquerra per les escales del carrer Tenerife i sempre amunt fàcilment trobarem el camí que ens portarà cap al Turó de la Rovira i els bunquers.

1,000Qm. 5,500Qm. Turó de la Rovira (262 metres). Des d’aquest mirador tenim unes magnifiques vistes de 360 graus de la ciutat de Barcelona.

Bunquers del Carmel. Tot i ser coneguts popularment com a bunquers, mai hi ha hagut un búnquer en aquest turó, tan sols una bateria antiaèria i les seves instal.lacions.

En aquest espai, també trobem les traces del nucli barraquista del barri dels Canons, que va perdurar fins l’any 1990, i que formava part d’aquella ciutat informal de barraques que al final dels anys 50 aixoplugava el 7% de la població barcelonina.

Ara baixem del turó per la banda del Carmel fins arribar al carrer de la Gran Vista.

0,300Qm. 5,800Qm. Carrer de la Gran Vista. Tombem a l’esquerra.

0,200Qm. 6,000Qm. Girem a l’esquerra pel carrer Conca de Tremp.

1,120Qm. 7,120Qm. Continuem a la dreta pel carrer Llobregós.

0,560Qm. 7,680Qm. Seguim a l’esquerra per la Rambla del Carmel.

0,770Qm. 8,450Qm. Continuem a la dreta pel carrer de les Lletres i enllacem amb les escales del carrer de Tossa.

0,100Qm. 8,550Qm. Creuem el carrer de Lisboa i continuem per la Plaça de l’Estatut i el Parc de les Rieres d’Horta.

1,330Qm. 9,880Qm. Plaça Boticceli. Continuem per l’avinguda Marcet.

1,020Qm. 10,900Qm. Deixem a la dreta l’estació de metro Mundet (L-3). Seguim recte.

0,200Qm. 11,100Qm. Continuem a la dreta pel Passeig de la Vall d’Hebron.

0,770Qm. 11,870Qm. Girem a l’esquerra pel carrer dels Germans Desvalls.

0,490Qm. 12,360Qm. Tombem a l’esquerra pel Passeig dels Castanyers.

0,140Qm. 12,500Qm. A la dreta ja trobem les escales d’accés al Parc del Laberint d’Horta.

Parc del Laberint d’Horta.  Aquest parc per sí sol ja reclama una entrada, doncs ens trobem en un parc que inclou el jardí més antic conservat a la ciutat. Nascut com un jardí neoclàssic amb un toc de fisonomia italiana, es va acabar com a jardi romàntic i sense necessitat d’entrar al laberint ens hi podem perdre i trobar brolladors, fonts, cascades, canals… Per tant, properament li dedicarem una entrada a l’aigua en el Parc del Laberint d’Horta.

Ara per tornar a Plaça Catalunya, només cal desfer els darrers 1600 metres fins l’estació de metro de Mundet. Punt final de l’excursió d’avui.