diumenge, 14 de febrer del 2021

LLEGENDES DELS CASTELLS DEL VALLÈS ORIENTAL


 Avui us presento aquestes "Llegendes dels Castells del Vallès Oriental" de la Glòria Campoy, l'Aloma Duran i la Raquel Jurado editat per Marge Books l'octubre del 2006.

Aquest llibre ens acosta als castells i les fortaleses que hi ha o havia al Vallès Oriental i ens parla de les històries de bruixes, dones d'aigua, bandolers, dracs, cavallers, gegants... que hi han fet referència i que per tradició oral o recollits per diversos autors, ara desemboquen en aquest llibre.

En aquest sentit, trobarem llegendes d'indrets per on hem passat en alguna excursió publicada en aquest blog, com poden ser el Castell de Sant Miquel de Vallromanes, Castellruf a Santa Maria de Martorelles o bé la Torre Malla de Parets.

De cada castell, trobem una fitxa amb el nom, la localitat on es troba, l'any de construcció, l'altitud, el primer propietari, la funció (la majoria defensàven un territori), propietat actual i estat actual. A continuació trobem una introducció, sovint fent referència a la toponímia de l'indret on es troba l'edifici o bé als ancestres que habitàven la contrada abans que es construís el castell o la fortalesa.

Seguidament hi ha una descripció del castell, un quadre amb la relació dels seus propietaris des de la seva construcció fins a l'actualitat i finalment el recull de llegendes que hi fan referència. Quan comencem a llegir les llegendes, veurem que no n'hi ha una gran varietat, més aviat és fàcil trobar diferents versions o matisos d'una mateixa llegenda i fonamentalment els canvis els trobem en el nom del castell i dels personatges, i a vegades en el desenllaç.

Finalment, esmentar que molts dels gegants del Vallès Oriental que veiem a les Festes Majors,  fan referència als cavallers, als reis, als senyors... que suposadament van habitar en aquests castells i que protagonitzen les llegendes descrites en aquestes "Llegendes dels Castells del Vallès Oriental".

Properament, pujarem al Castell de Sant Joan de Blanes i ens acostarem fins a la cala de Sant Francesc.