dilluns, 30 de desembre del 2019

DE MONGAT A LA MINA D'AIGUA D'OCATA




          Dia perfecte per fer aquesta excursió

Avui us presento una excursioneta ideal per fer a la tardor, a l’hivern o a la primavera quan el dia és rúfol i és desaconsellable anar a la muntanya.
Si a més a més, és un d’aquells dies que estem tous, amb melangia, tristos, enyorats… i a sobre fa una mica de vent i xispeja, serà perfecte, doncs les gotes d’aigua i l’aire a la cara ens revitalitzaran.

Farem bona part de l’itinerari arran de mar i segons com sigui el dia ens semblarà un mar més mediterrani o pel contrari més cantàbric.
La distància del passeig serà de poc més de 5 quilòmetres si tornem en tren des d’Ocata i de 10 quilòmetres si anem i tornem caminant. El desnivell és nul i per tant, no cal ni gairebé portar motxilla, amb una ampolleta d’aigua n’hi haurà prou.

Si és possible, combineu aquesta sortida amb la visita a la mina d’aigua d’Ocata i en aquest cas, s'hauria de sortir de Mongat entre una hora i quart o una hora i mitja abans.

Per últim, nomès esmentar-vos que aquesta és l’excursió número 100 publicada a La Brolla d’en Toni, properament dedicarem una entrada a aquest centenar de sortides.

L’ITINERARI.

0,000Qm. 0,000Qm. Estació de Montgat. Sortim de l’estació i continuem a la dreta, dirección nord, deixant la via del tren a la dreta.

0,840Qm 0,840Qm. A la dreta, trobem unes escales que baixen cap al casc antic de Montgat. Ara anem pel carrer de l’Esglèsia.

0,080Qm. 0,920Qm. Parròquia de Sant Joan de Montgat. Continuem per aquest carrer peatonal.

0,060Qm. 0,980Qm. Tombem a la dreta pel carrer de Mossèn Roc.

0,040Qm. 1,020Qm. Creuem la via del tren per un pas soterrani i sortim a un passeig arran de platja. Continuem a la dreta cap al Masnou.

2,400Qm. 3,420Qm. Port del Masnou. Continuem endavant, tot creuant l’aparcament del port.

0,600Qm. 4,020Qm. Sortint de les instal.lacions del port, tombem a l’esquerra, tot creuant la via del tren per un pas soterrani.

0,100Qm. 4,120Qm. Sortim a l’altra banda i continuem en sentit nord, direcció Ocata pel carrer Barcelona. Més endavant, enllacem amb el Passeig Prat de la Riba.

0,750Qm. 4,870Qm. Cal Senyor. Seguim endavant pel Passeig Prat de la Riba i cinquanta metres més endavant, tombem a l’esquerra pel carrer Mare de Déu de Núria.

0,070Qm. 4,940Qm. Repartidor d’aigua del carrer Sant Bru. A la base del repartidor, hi ha una font amb el broc de ferro que ja no raja, de pica rectangular d’aproximadament 50 x 60 cm.  El peu està fet de llamborda i l’estructura vertical de ciment i totxo.
La funció d’aquests repartidors, era la de distribuir l’aigua a dues o més cases o finques.
Continuem amunt pel carrer Mare de Déu de Núria.

0,125Qm. 5,065Qm. Tombem a l’esquerra pel carrer Jaume I.

0,200Qm. 5,265Qm. Plaça d’Ocata. Per accedir baixem per unes escales que trobem a l’esquerra i en un racó de la plaça a la dreta, trobem la Mina d’Aigua d’Ocata i la font de la Mina Cresta.

Mina d’aigua d’Ocata. A partir del segle XVIII a El Masnou s’excava una extensa xarxa de galeries subterrànies que recorren el subsòl i que inicialment servien per abastir d’aigua les cases benestants.
Una mina està formada per una deu o naixement subterrani, un conjunt de galeries amb conduccions per canalitzar l’aigua i una bassa per recollir-la. L’aigua es distribueix a les diferents cases mitjançant repartidors, soterrats o en torres –dels quals es conserven bons exemples al municipi– en funció de les plomes que tenen en propietat. Finalment, l’aigua arriba als dipòsits, on s’acumula com a reserva, i als safareigs, que reben l’aigua sobrant.
Aquest sistema de mines ha funcionat fins als anys seixanta o setanta del segle xx, moment en què se’n va fer càrrec el Servei Municipal d’Aigua. Tanmateix,  encara hi ha cases que, tot i tenir el servei municipal, utilitzen l’aigua de mina per a ús domèstic.

Actualment es pot visitar un tram de les mines Cresta i Malet i un refugi antiaeri que es va construir durant la Guerra Civil. Les visites es fan cada segon diumenge de mes a les 11h i cal trucar per reservar a l’Oficina de Turisme d’El Masnou.

Font de la Mina Cresta. Frontal fet de llamborda, on hi ha un forat per on hauria de rajar l’aigua i aquesta cauria en una pica rectangular.
Ara creuem la plaça i baixem pel carrer del Pintor Villa.

0,100Qm. 5,365Qm. Passeig Prat de la Riba. Continuem direcció sud, cap a Barcelona.

0,100Qm. 5,465Qm. Pas soterrani. A l’altra banda, ja som a l’estació d’Ocata. Possible final de la sortida d’avui.

Si volem tornar a peu, nomès ens resta seguir el Passeig Marítim 4,7 quilòmetres fins a l’Estació de Mongat. En aquest cas, no creuerem les vies del tren fins ben passat el turó de Montgat, quan siguem a tocar de l’estació.

Bona sortida del 2019 i bona entrada del 2020. Començarem l’any, parlant de fonts d’arreu.